POKRAČOVÁNÍ "TAK TROCHU JINÉ REALITY SHOW" ODHALENÍ

Příbuzní -- život orangutanů v přímém přenosu

10. 12. 2009

11. 12. ve 13 hodin spustí Český rozhlas Online projekt Příbuzní - přímý internetový přenos z nového pavilonu orangutanů ze ZOO Dvůr Králové. Přenos bude možné sledovat na adrese www.rozhlas.cz/pribuzni. V rámci projektu bude 5 kamer nepřetržitě snímat orangutany bornejské, kteří se postupně stěhují do nově upraveného pavilonu: samce Elmara, samice Žanetu a Satu a malého Besara, syna Žanety.

Vedoucí projektu a ředitel Českého rozhlasu Online Miroslav Bobek dodává: „Vycházíme tak vstříc zájmu o přímé přenosy ze zoologických zahrad a současně využíváme možnosti představit další druh fascinujících, ale také kriticky ohrožených lidoopů.“

V přírodě žije pouze 50 000 až 55 000 orangutanů bornejských a pouhých 6 000 až 6500 kriticky ohrožených orangutanů sumaterských. Na vině je především ztráta jejich životního prostředí - deštných pralesů. Ty jsou ničeny přímo alarmující rychlostí masivní nezákonnou těžbou a mýcením kvůli plantážím pro pěstování palmového oleje nebo kávy. Dalšími významnými příčinami likvidace pralesů jsou rozvoj těžby nerostných surovin, zakládání nových sídel, stavba silnic a také velkoplošné požáry, často úmyslně zakládané. Bude-li kácení tropických pralesů v Indonésii pokračovat současným tempem, do pěti let zůstanou v zemi jen jejich téměř bezcenné fragmenty. Orangutany navíc ohrožuje i rozšířené pytláctví, hlavně mláďat.

Dana Holečková, ředitelka královédvorské zoo, v těchto souvislostech upozorňuje: „V  našich podmínkách mohou přispět k  ochraně orangutanů právě zoologické zahrady. V ZOO Dvůr Králové úspěšně chováme tato vzácná zvířata od roku 1984, o čemž svědčí již 6 odchovaných mláďat. Věřím, že bude zajímavé sledovat životní projevy tohoto největšího stromového živočicha současnosti, o jehož inteligenci by mohli naši chovatelé vyprávět dlouhé příběhy."“

Naši orangutani:

Žaneta:

Žaneta se narodila 29. 6. 1976 v holandské Zoo Rhenen. Dostalo se jí té výsady, že má dvě jména - Bernardine z rodné zoo a Žaneta ze ZOO Dvůr Králové.

Elmar:

Elmar je statný samec s rozpětím rukou bezmála tři metry. Má tmavě rezavou dlouhou srst. Je to skutečný lesní muž, což je domorodé označení pro orangutany.

Besar:

Je to zatím poslední mládě orangutaní mámy Žanety a samce Elmara. Narodil se 8. 2. 2005. Je mu tedy 4,5 roku a je to takový správný orangutaní výrostek. Neustále něco vymýšlí, provokuje, montuje a zlobí nejen svojí mámu ale i "tetu" Satu, se kterou žije ve skupině.

Satu:

Orangutaní slečna Satu byla dovezena do ZOO Dvůr Králové 13. 2. 2009. Narodila se 31. 8. 1999 v anglické zoo v Twycross. Po dohodě s EEP (Evropský záchranný program) k nám byla přidělena jako partnerka samci Elmarovi. Při příchodu vážila 54,5 kg. Přijela s ní také její ošetřovatelka Tanja, která jí usnadnila první dny v novém prostředí.

Více o chovu orangutanů v královédvorské ZOO ZDE

Více o záchranných projektech ZDE
Aktuální fotografie z orangutaního pavilonu ke stažení v tiskové kvalitě ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.12. 2009