Článek Spiked.com neinformuje objektivně

22. 12. 2010 / Jan Čulík

Sleduji mediální vřavu kolem Wikileaks v Británii už skoro měsíc. Tvrzení, která jsou obsažena v článku Brendana O'Neila z časopisu Spiked, která shrnuje Karel Dolejší, jsou podle mého názoru zkreslená a zavádějící.

Není pravda, že např. britský tisk Assangeho nekriticky obdivuje. Ostrý útok na Juliana Assangeho v souvislosti s nevyjasněným pohlavním stykem s dvěma ženami ve Švédsku zveřejnil například 22. prosince 2010 list Independent. Podle autorky tohoto článku, Christiny Pattersonové, nemá Assange absolutně smysl pro humor, je posedlý sám sebou a bere se smrtelně vážně. Autorka dodává: "Assange je, jinými slovy, fundamentalista, a jako mnozí jiní fundamentalisté, je ochoten se zodpovídat jen vyšší pravdě. Jak všichni fundamentalisté má i on stoupence a ti, ať budou k dispozici jakékoliv důkazy, budou dál věřit, v co budou chtít."

Zdroj ZDE

Potud tedy "nekritický obdiv" vůči Assangovi v západním tisku.

Nikdo Juliana Assangeho a Wikileaks neadoruje. Nevím, co dělá extremní levice, její názory se v širokém spektru britských médií příliš výrazně nevyskytují.

Od samého počátku informovala britská média o rozhodnutí Wikileaks publikovat tajné americké depeše jako o tom, co to skutečně je - jako o velké politické zprávě. Přinášela - a to se týká médií z celého politického spektra, od "levice" až po "pravici" zásadní a zdrcující informace, které publikovaly Wikileaks.

Je pravda, že při tom - podle mého názoru zcela férově - britská média vyslovila poctu Julianu Assangovi za jeho odvahu i za to, co systematické zveřejňování amerických diplomatických depeší ve světové politice znamená - skutečný předěl.

Toto však v žádném případě neznamená, že by britská média jakoliv Juliana Assangeho zbožšťovala. Všechna britská média otevřeně informovala o kontroverzi, týkající se Assangova obviňování z údajných sexuálních trestných činů snad spáchaných ve Švédsku. Média si v této věci ponechávají právo otevřeného úsudku, nikdo neví, jak záležitost dopadne. Samozřejmě se v médiích spekuluje i o tom, do jaké míry může být obvinění ze sexuálních trestných činů, vznesených proti Asssangovi, spiknutím americké CIA, ale žádné konečné závěry se v těch věcích nedělají. Média se jasně distancují od Assangeho i od jeho britských právníků.

Podle mého názoru je jejich postoj profesionální, objektivní a střízlivý. Brendan O'Neil situaci nepřípustně zkresluje.

To je aspoň moje zkušenost.

Každý, kdo o nějaké věci píše, by si měl pokaždné klást otázku, zda je v dané věci férový a zda zohlednil všechny klady i zápory záležitosti, o níž referuje, bez osobní zaujatosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010