Srovnávání skandálů v demokraciích s holokaustem je naprosto nemístné

18. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Článek pana Kunšteka naprosto relativizuje a zneužívá utrpení obětí nacistických koncentračních táborů. Srovnávat chování ČSSD v demokratickém státě, kde se jeden z jejích členů stal "obětí" v zásadě normálního trestního stíhání, má svého obhájce a bude mít právo na nezávislý soudní proces - ve srovnání s fungováním práva v nacistickém Německu je to úplné nebe, i kdyby to bylo sebevíce ovlivněno médii -- s děním v nacistických koncentračních táborech je ohavnost.

Ne vůči členům ČSSD, kteří se podle mého nicméně chovají naprosto standardně a odpovědně (navíc šéf ČSSD jako předseda Mandátního a imunitního výboru měl Rathův spis už k dispozici a jistě dobře ví, jaká je Rathova situace a co všechno na něj Policie ČR má, a je dobře, že to jako předseda zmíněného výboru ví), nýbrž vůči obětem nacistů, kteří neměli nejmenší šanci na obhajobu, nestranný proces a jejichž jediným "zločinem" byla jejich rasová příslušnost. Kromě toho Rathovi vůbec nehrozí umučení hladem, umučení prací nebo vyvraždění celé jeho rodiny cyklonem B. Pan Kunštek odvedl dobrou práci pro neonacisty, jejichž cílem určitě je, aby se postupně Osvětim zcela samozřejmě brala jako běžný případ trestního práva, srovnatelný s fungováním nezávislé justice v demokratickém státě.

A pokud jde o Ratha, nechejme probíhat standardní procedury: jednání Mandátového a imunitního výboru, hlasování Sněmovny, soudní proces. Souhlasím, že média tuto situaci nezvládají a že i veřejnost vlastně šílí. Ale není se co divit. Po tolika letech konečně nějaký případ, který dává naději, že i vysocí politici budou trestání za zločiny. Nedá se nic dělat, cesta k normální demokracii je složitá a právní stát tu zatím nemáme (a zejména proto, že tu neplatí právo pro všechny stejně a vysocí politici procházejí obrovskými případy rozkrádání peněz netknutě). Nicméně věřím, že případný soudní proces s Davidem Rathem bude v zásadě standardní a že množství důkazů, které Policie ČR a státní zástupkyně má, je mnohem větší, než dosud víme (a to, že se daří zabránit např. únikům odposlechů Davida Ratha, je na pozadí běžné české praxe úžasný úspěch). Učíme se postupně, krok po kroku. Velký úspěch je už to, že Rathův případ nedozoruje Rampulův úřad, nemyslíte?

0
Vytisknout
8280

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2012