Republikáni začínají na kandidaturu Mitta Romneyho pohlížet s optimismem

11. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Po sérii úspěchů začínají Republikáni na šance svého budoucího kandidáta Mitta Romneyho v listopadových prezidentských volbách pohlížet s optimismem. Týká se to i konzervativců, kteří se původně jeho kandidatury spíše obávali.

Vyplývá to z rozhovorů se stratégy a aktivisty strany, včetně těch, kdo podporovali v primárkách Romneyovy konkurenty. Dobrá nálada se počítá, protože může napomoci fundraisingu a přivést dobrovolníky. Ale někteří členové strany upozorňují, že aby Romney Obamu porazil, má k dispozici jen malý prostor pro chyby.

Poté co minulý týden obhájil post guvernéra Wisconsinu Republikán Scott Walker se nálada zlepšuje. Dokonce i konzervativec Rick Santorum, který Romneyho coby kandidáta zpochybňoval, říká, že jdou věci dobře.

Někteří republikánští voliči nicméně připouštějí, že nejsou ani tak nadšenými příznivci Romneyho jako se těší, až Barack Obama opustí Oválnou pracovnu.

V polovině května výzkum provedený USA Today a Gallupovým ústavem zjistil, že 81% Demokratů a 58% nezávislých očekává Obamovo vítězství. Mezi Republikány si 68% dotázaných myslelo, že zvítězí Romney.

To ale bylo ještě před volbami ve Wisconsinu, zveřejněním zásadních údajů o stavu kampaňových financí a posledních údajů o zaměstnanosti a zpomalení ekonomiky. To dává Romneymu další propagandistickou munici proti Obamovi.

Republikáni mají více peněz než Demokraté a nabírají na tempu. V květnu získali 76 milionů dolarů, kdežto jejich konkurenti něco přes 60.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5839

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2012