Co znamená Kalouskových 12 procent

18. 9. 2012 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty

Závěr zvýsledků veřejného mínění, že "Lidé si nechají na sobě doslova dříví štípat... (JČ)" je špatný. Taktéž na titulku "Neuvěřitelné! Kalouska stále ještě hodnotí příznivě 12 procent Čechů!" není dle mého názoru mnoho neuvěřitelného, píše Pavel Trtík a pokračuje: Domnívám se totiž, že daleko příhodnější by bylo nazírat na ten výsledek výzkumu veřejného mínění (pozor pouze výzkumu veřejného mínění!!) asi touto optikou.

Q: Jaký byl volební výsledek KSČ ve volbách v roce 1990?

A: cca *13.5*%

Q: Kolik členů měla v roce 1989 KSČ? A kolik procent to bylo z oprávněných voličů?

A:* ***k 1. lednu *1989* činil počet *členů* a kandidátů KSČ *1 701 085* ZDE. Vezmeme cca *2/3* na ČR. Počet oprávněných voličů ve volbách z roku 1990 byl v ČR *7 556 723* (www.volby.cz). To jest cca *15.0% *z oprávněných voličů*.*

Tato čísla jsou velice blízká těm Nečasovým a Kalouskovým *23* a *12*procentům, že ano?

Dle mého názoru, každá, ať jakkoli zkorumpovaná, moc má jistou kamarilu, jejíž členové z podstaty, že je právě "ta jejich" klika u moci, ekonomicky profitují.

Domnívám se, že zpráva o tomto zajímavém výsledků výzkumu veřejného mínění, by měla - místo uštěpačného štípání dřeva na účet všech obyvatel ČR - být spíše glosovaná asi takto:

Premiéra Nečase a ministra financí Kalouska (a tím potažmo zřejmě i celou současnou vládu ČR) mají v oblibě více méně pouze členové jejich ekonomicky profitující kamarily.

Nebo spíše ještě přesněji takhle?

Za předpokladu, že velikost kamaril současné koaliční vlády a vlády KSČ v roce 1989 je přibližně stejný, můžeme z výsledků výzkumu veřejného mínění vyvodit toto:

Zatímco ministr financí Kalousek již zřejmě není oblíben už ani u všech členů ekonomicky profitující kamarily současné vlády, tak premiéra Nečase má nadto v oblibě již jen přibližně jeden opraveny volič z deseti.

Nebo tento závěr?

Obliba ministra financí Kalouska klesla u Čechů pod úroveň obliby KSČ v roce 1990.

O tom, co by měl udělat dotčený politik v demokratické společnosti, po zjištění takovýchto závěrů by se dala napsat - opět místo štípání dřeva - další celá glosa, že pane redaktore?

0
Vytisknout
15232

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2012