Finanční krizi lze vyřešit jedině tištěním peněz

10. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Konzervativní komentátor Simon Jenkins podporuje Adaira Turnera jako kandidáta na funkci nového šéfa Anglické banky. Upozorňuje, že tržní síly nejsou schopny řádně ocenit riziko, jak jsme toho právě dramatickým způsobem svědky, a vedou ekonomiku do nestability. Úkolem regulace, argumentuje Turner, je omezit přehnaný růst a minimalizovat hospodářská pokles tak, jak to doporučoval Keynes. Regulace měla varovat politiky, že hrozí vznik dluhových bublin.

Turner usiluje v tomto smyslu o "rekonstrukci ekonomiky". V současnosti souhlasí Turner s MMF, že Británie škodlivě vytvořila ve své ekonomice deflaci. V červenci řekl v měnovém výboru Anglické banky, že Británie čelí pasti absence likvidity a že kvantitativní uvolňování "nemá žádný dopad na chování ani na poptávku". Pokusy ministerstva financí použít bank k stimulaci ekonomiky jsou "neefektivní". Potvrdil tak, že nynější recesi v Británii vyvolala vláda.

Turnerův osobnější názor je, že by Británie měla uvažovat o tom, zda by její dluh měl nyní být "monetizován" - financován otevřeným tištěním penběz a ne pouhou koupí bankovních obligací v liché naději, že to bude stimulovat poptávku. Turner svým způsobem podporuje rozhazování natištěných peněz z vrtulníků, což doporučovali J.M. Keynes a Milton Friedman. Turner poukazuje na to že skutečné tištění peněz - ne jen předstírání, že je tiskneme - by nevedlo k zvýšení vládní zadluženosti. Je to čistá inflace a muselo by se to dělat opatrně, ale v dnešní situaci je to jako lití oleje to motoru, který se zadřel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14024

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2012