O kácení památných stromů a o aroganci moci

12. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Se zájmem jsem si přečetl článek na britských listech "Neumíráme hlady, ale daleko k tomu nemáme", píše Daniel Bosák. Situace na severu je opravdu špatná. Shodou okolností jsme s manželkou od 1. 8. 2012 též bez práce. Bylo to po "dlouhém boji" s arogancí moci Městského úřadu ve Velkém Šenově. Vše začalo snahou o záchranu parku a lpěním na výkladu zákona z mé strany, manželka se pak jen svezla se mnou.

Co se týče mé profese, absolvoval jsem Střední lesnickou školu obor ochrana přírody a krajiny. Ve své podstatě je to životní názor.

Obrátil jsem se o pomoc k zastupitelstvu města - popsal jsem všechny praktiky vedení i vyložené hrůzy, kdy nikoho nezajímá ztracená výsadba v hodnotě 30 tisíc, bláhově jsem se domníval, že viník bude po zásluze potrestán. Ani neodpověděli, vlastně ani nevím zda dopis projednávali, v usnesení není ani zmínka.....Celý spor včetně dokumentů jsem zveřejnil na žádost několika občanů na své stránce ZDE

K žalobě jsem se nakonec neodhodlal, jednak proto, že někteří z právníků, které jsem kontaktoval mi věc rozmluvili, neboť soudy se táhnou léta, stojí peníze, kteří když jsme oba nezaměstnaní se utrácet moc nemohou a ve finále bychom dokonce mohli přijít o již vyplacené odstupné...

Jsem rád, že už nemusím v onom prostředí pracovat, jen se bojím, že veřejná správa pod vedením takových lidí, už správou asi není. Zůstane jen kolbištěm egoistů, kteří pro vlastní prospěch zákony pohrdají...

Jinak díky za britské listy, posilují a člověk se necítí tak sám...

V současnosti připravuji žádost o dotaci ohledně projektu památných stromů na Děčínsku kterou bych rád podal pod jednou o.p.s. Vyjde-li bude nejen práce na dva roky, ale konečně se dostane památným stromů a vlastně všem stromům v intravilánech našich měst trochu zasloužené publicity a snad i ochrany. Na aroganci současné moci je nejhorší, že jí to vše tak lehce prochází. Zveřejnit můžete cokoliv (kromě referenčního dopisu) , ikdyž si osobně myslím, že to k odvolání vedení města a nápravě situace těžko přispěje.

Ke kácení dřevin s parametry památných stromů dochází ve Velkém Šenově dál - kupříkladu 55. zasedání Rady města ZDE

v bodě č.4 schválilo skácení lípy o obvodu 420 cm přímo v centru města.

A úplně na konci Rada města smetla ješte mé návrhy na základě posudků vypracovaných Mgr. Frimlem, ošetření dřevin a snahu o vyhlášení památným stromem.

Zkusím ještě podat podnět na Českou inspekci životního prostředí, ale stromu, který rostl na lokalitě 250 let to už život nevrátí. Navrhoval jsem občanům i opozičním zastupitelům založit občanské sdružení na ochranu přírody a účastnit se všech řízení o povolení pokácení dřevin, bohužel lidé se bojí. Oni tam musí žít, já jsem z 17 km vzdáleného Rumburka a tak mi je prý hej.

0
Vytisknout
9732

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012