Případ Ginter:

"Hlasy lidu" je nutno dávat do kontextu

15. 4. 2013 / Martin Škabraha

čas čtení 2 minuty

Čtu si toho Gintera a nemůžu si pomoct: mně ten jeho přístup v případě té romské problematiky nepřipadá zrovna jako dobrý příklad novinářské profesionality, zvlášť když budeme brát novináře jako toho "hlídacího psa demokracie". On se brání: "Viděl jsem, slyšel jsem, napsal jsem" - no to je právě ten problém, něco někde slyšet a pak to prostě napsat, aniž bych přemýšlel o kontextu, do kterého patří to viděné či slyšené, a hlavně aniž bych přemýšlel o tom, jak si moje slova pravděpodobně vyloží publikum. To ho nenapadne, jak to nutně vyzní? Asi ne, když v tom článku klidně reprodukuje hlas ulice, aniž by ty informace, které tam zazní, jakkoliv komentoval:

"Pobírají dávky v hmotné nouzi, mají příspěvky na všechno. Za léky, za nájem, za energie, za nemocnice tam neplatí vůbec, stačí, když donesou papír, že berou dávky hmotné nouze," napsala Jana Škrlová z Ostravy.

"Na úřadu práce nejsou evidovaní, ale na sociálce pomalu bydlí," míní Jiří Pešice z Oseku u Rokycan. Další dodávají - ze státní kasy to stojí desítky miliard, ale vede to k něčemu, zlepšuje se například jejich vzdělání?"

Tohle si ten "hlas ulice" přečte, aniž by ty výroky autor nějak zpochybnil nebo s nimi polemizoval, snažil se dát ty věci do kontextu, pátral po tom, jestli to tak opravdu je a proč to tak je, atd., prostě to v tom článku reprodukuje, lidé si to přečtou, utvrdí se v tom, co už si předsudečně mysleli (je to pravda, psali to přece i v novinách a bylo to v televizi) - a dostali jsme se kam?

Nejde o to, jestli Ginter subjektivně je nebo není rasista. Jde o to, jakou objektivně plní roli ty články; jak zákonitě ty informace díky způsobu podání vyzní. I kdyby byl přesvědčením rasista, nemusí to vadit, pokud bude profesionál. Abraham Lincoln byl rasista, přesto zrušil otroctví. Nadřadil totiž ústavu svým předsudkům nebo tomu, co někde slyšel... A ještě:

"Většina sociálně nepřizpůsobivých občanů, respektive Romů, sociální dávky nezneužívá."

Tak to je fakt perla. Je to z perexu, tak nevím jestli to psal Ginter. Každopádně ta logika: mezi "sociálně nepřizpůsobivý" a "Rom" je vlastně rovnítko. Většina "sociálně nepřizpůsobivých" nezneužívá sociální dávky - přesto jsou označeni za nepřizpůsobivé...

0
Vytisknout
10737

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2013