Útok turecké policie na demonstranty podkopal vyhlídky politických rozhovorů

12. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhodnutí turecké vlády poslat na náměstí Taksim policejní těžkooděnce a nasadit proti tisícům mírumilovných demonstrantů slzný plyn takřka zlikvidoval vyhlídky na mírumilovný dialog mezi vládou a jejími kritiky. Demostranti požadovali ukončení developerských projektů na istanbulském náměstí Taksim a v Gezi parku.

Policie zasáhla v úterý v sedm hodin místního času, aby "odstranila řadu vlajek a transparentů ilegálních organizací pověšených na Ataturkově soše a kulturním centru". Večer během desetitisícových protestů na náměstí Taksim a okolních ulicích policie znova nasadila slzný plyn.

Během ranního zásahu zaznamenala organizace Human Rights Watch střety mezi policií vystřelující slzné granáty a používající vozidla vybavená vodními děly, a částí demonstrantů, kteří vrhali kamení a Molotovovy koktejly. Velká většina demonstrantů však pokračovala v mírumilovné okupaci parku a část jich vytvořila lidský řetěz.

V půl jedenácté Instanbulská medicínská komora hlásila ošetření tří osob s vážným zraněním hlavy, tři se zlomeninou končetin, devět zranění plastovými střelami a řadu případů obětí nadměrného užití slzného plynu. Po večerním zásahu podle všeho počty zraněných porostou.

Zásah nařídily městské úřady právě v době, kdy vláda plánuje setkání premiéra se zástupci nevládních organizací schopných zprostředkovat kontakt s Taksimskou platformou solidarity, která spojuje různé opoziční skupiny.

Premiér Erdogan včera ráno po zásahu přednesl projev opět usilující o diskreditaci demonstrantů a vyzývající je k opuštění parku a naznačil neústupnost, kterou večer potvrdil opakovaný zásah.

Policie také ráno zadržela pětačtyřicet právníků, kteří připravovali protest proti rannímu zásahu policie, a to před cağlayanským soudem v Istanbulu.

Podle policejních zdrojů došlo při zásahu na Taksimu k zadržení sedmdesáti osob.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6969

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013