V Sýrii došlo zřejmě k hromadnému útoku chemickými zbraněmi

21. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Evropská unie požaduje "bezprostřední a podrobné" vyšetření tvrzení, že stovky Syřanů, včetně mnoha žen a dětí, byly usmrceny útokem chemickým zbraněmi. Aspoň to tak vypadá z výše zveřejněných videí na internetu. Odborníci na chemické zbraně uvádějí, že útok musel být velmi profesionální a že ho tedy nemohl provést nikdy jiný než Assadova armáda. Na druhé straně třeba zpravodaj BBC konstatoval, že by bylo podivné, kdyby zrovna Assadova vláda podnikala chemické útoky proti civilnímu obyvatelstvu v době, kdy v Sýrii má zkoumat možné užívání chemických zbraní delegace z OSN a nevyloučil možnost provokačního útoku kýmkoliv. Rusko také odsoudilo tvrzení, že došlo k útoku chemickými zbraněmi krátce po příletu zbrojních inspektorů OSN do Sýrie jako možnou provokaci a žádá "nezávislé vyšetřování".

Expert na zbraně, Dr. Jean Pascal Zanders, výzkumný pracovník v Ústavu Evropské unie pro studium bezpečnosti řekl, že ve srovnání s předchozími údajnými chemickými útoky obsahují tyto nejnovější videozáznamy "přesvědčivější důkazy udušení po otravě".

Dr. Zanders píše: "Je jasné, že se stalo něco strašného. Scény nemohl nikdo režírovat. Nicméně, je velmi zarážející, že by vládní síly zahájily chemický útok právě v okamžiku, kdy do země přiletěli inspektoři OSN, aby prozkoumali některá z dřívějších obvinění. "

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7061

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2013