Francie nadále podporuje útok na Sýrii

30. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Francois Hollande dnes prohlásil, že nadále podporuje "odvetnou" akci proti Sýrii, i když Británie překvapivě ozbrojenou intervenci odmítla. "Francie si přeje přímou a přiměřenou akci proti režimu v Damašku," řekl Hollande v rozhovoru pro list Le Monde, který bude publikován v sobotu.

Podle Hollandeho zůstávají ve hře všechny možnosti a nevyloučil ani útok před tím, než se kvůli syrské krizi ve středu na mimořádném jednání sejde francouzský parlament. Britské rozhodnutí by prý nemělo Francii ovlivnit.

Holande hovoří o "trestu" pro syrský režim, který podle něj provedl útok z 21. srpna. (Stejně jako američtí představitelé, kteří slíbili koncem týdne zveřejnit nezvratné důkazy o tom, že útok spáchaly vládní síly, však Hollande žádné takové důkazy nepředložil. - Pozn. KD.)

"Nejsem příznivcem mezinárodní intervence zaměřené na "osvobození" Sýrie nebo svržení diktátora," dodal Hollande a doplnil, že je režimu třeba zabránit v útocích na vlastní obyvatelstvo.

Vyloučil útok, dokud jsou v Sýrii inspektoři OSN vyšetřující údajný útok. Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna mají odcestoval v sobotu ráno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7335

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2013