MLK -- jsi i nadále velkou inspirací pro své krajany - ale bohudíky, nejsi svatým

22. 1. 2014 / Jan Mrskoš

čas čtení 2 minuty

To posílá Twitter zprávu Oliver Stone a adresátem v nebi je Martin Luther King jr. To je jedna z více zpráv Twitter, kterými Oliver Stone-- známý filmař zdramatizovaného faktu -- oznámil v těchto dnech veřejnosti, že končí se svou činností na očekávaném novém filmu o životě MLK, kde titulní roli měl hrát známý Jamie Foxx.

Co se vlastně stalo? Společnost DreamWorks a Warner Bros získala od dědiců MLK práva na použití jeho slavných řečí, které spadají pod jejich autorská práva. Oliver Stone, který byl pověřen zpracovat scénář, však nevynechal jisté události v privátním životě MLK, jež se týkaly jeho mimomanželských vztahů. S tím zásadně nesouhlasili producenti připravovaného filmu a dědicové MLK, za něž hovoří Andrew Young, blízký spolupracovník MLK z bouřlivých 60. let bojů hnutí za lidská práva, pozdější velvyslanec USA při OSN. Ten tvrdí, že ty různé dohady, které se o MLK tradují, byly vlastně záměrně podvrženy nechvalně známým ředitelem FBI J.E. Hooverem, což bylo dokonce potvrzeno v pozdějších letech v jednom kongresovém veřejném projednávání.

"Moje účast na filmu o MLK končí", prohlásil Oliver Stone, několika Oscary ověnčený tvůrce filmů JFK, Nixon, Četa, Narozen 4.července a j. "Udělal jsem rozsáhlou revizi svého scénáře, ale producentům to nestačilo. Bylo mně řečeno, že "úctyhodná" (respectable) černá obec, která stráží Kingovu reputaci, by to nedopustila. Tím dusí toho muže a tuto pravdu."

Oliver Stone byl kritizován, že zachází někdy příiš volně s historickými fakty. Např. ve filmu JFK z roku 1991, kdy naznačil, že Lyndon Johnson připravoval státní převrat krátce před zavražděním prezidenta Johna F. Kennedyho. Dědicové MLK se vyjádřili velice jasně, že se v žádném případě neztotožní s dílem, které by ho postavilo do špatného světla.

Zdá se, že se opakuje případ z minulosti, kdy režisér Paul Greengrass (United 93) se dostal v roce 2011 do podobné situace se svým filmem Memphis, kde byly také zmíněny jisté milostné aféry MLK. Studio Universal film zablokovalo. Nicméně režisér stále doufá, že film jednou dokončí. Že sice zrovna teď ten čas není moc vhodný, ale že za několik let doba (a veřejnost) jistě uzraje. A tak i pro naší veřejnost je dost překvapivé se dozvědět, že i v jiných, tak svobodných zemí, se také ukládají některé filmy do trezoru.

0
Vytisknout
7660

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2014