Připojte se k pochodu na záchranu linky důvěry Senior telefon!

15. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

V sobotu 17. května vyrazí z centra Prahy ze sídla organizace Život 90 štafetový pochod seniorů a jejich přátel. Z komunitního centra pro seniory ponesou až na horu Říp telefonní sluchátko -- symbol telefonní linky Senior telefon, která ročně pomůže více než 12 tisícům seniorů v obtížné životní situaci. Kvůli zkráceným dotacím nezvládne Život 90 linku, která funguje od roku 1991, financovat déle než do října.

Pochod je doprovodnou akci sbírky Jde nám o Život, která má za cíl vybrat pro Senior telefon 25 tisíc korun. Organizace Život 90 nemá vlivem zkrácených dotací dost peněz na jeho provoz. "Senior telefon je jedinou bezplatnou a nonstop fungující službou pro seniory u nás," říká Jan Lorman, ředitel spolku Život 90, který linku provozuje. "Jen hovorné této linky stojí měsíčně 25 tisíc korun, celkové náklady jsou ale každý měsíc jedenáctkrát vyšší. Podpora této nevýdělečné služby státem každý rok klesá a my v současné době dokážeme Senior telefon ufinancovat do října letošního roku."

Pochod odstartuje v 8 hodin ráno ze sídla Života 90 v ulici Karoliny Světlé 18 v Praze 1, kde účastníci dostanou kávu a žlutá trička, která jsou symbolem organizace. Telefonní sluchátko, které vyrobili senioři v rámci výtvarných dílen Akademie seniorů Života 90, bude pak během dne putovat až na horu Říp. Tam bude akce v 16 hodin ukončena vypuštěním žlutých balonků a krátkým tanečním číslem.

Kdy a kde se k nám připojit? V 8:00 hodin v sídle Života 90, ul. Karoliny Světlé 18 v Praze 1 nebo ve 14:45 v Hostinci pod Řípem v Rovném (Krabčicích), kde bud

ou pro účastníky také připravena žlutá trička a sladké překvapení. Sbírka na pomoc lince se nachází na portálu Darujme.cz, ZDE. Službu je možné také podpořit zasláním DMS ve znění ZIVOT90 na 87777.

Senior telefon 800 157 157 funguje od roku 1991, ročně přijme více než 12 000 hovorů. Senioři mohou na linku volat kdykoli a zdarma. Nejčastějšími tématy, se kterými se senioři na lince svěřují, jsou samota a opuštěnost, ztráta někoho blízkého, zhoršení zdravotního stavu, špatná finanční situace nebo téma násilí a týrání.

Život 90 je organizace, která poskytuje služby seniorům a jejich blízkým. Provozujeme jedinou bezplatnou nonstop telefonickou linku důvěry Senior telefon, instalujeme a provozujeme službu tísňové péče s tísňovým tlačítkem, organizujeme vzdělávací a podpůrné aktivity pro seniory, provozujeme odlehčovací pobytové centrum, pečovatelskou službu a seniorské Divadlo U Valšů.

www.zitdeledoma.cz, www.zitdeledoma.cz

0
Vytisknout
5761

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014