Česká mainstreamová média přiživují iracionální nenávist vůči islámu

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

S Vaším článkem "Šíření nenávisti na základě kolektivní viny je naprosto nepřijatelné" musím souhlasit. Někteří lidé už se chovají až pomateně, když slyší slovo islám. Ale podíl na tom mají hlavně mainstreamová média, která přiživují iracionální nenávist vůči islámu, píše Michal Mikulenka. Vytvářejí tak úplně zkreslený a zjednodušený obraz.

A podíl mají i málo znalí politici. Není to například tak dávno, kdy jedna známá politička položila otázku: A to chcete, aby nás Saddám napadnul? (volná citace z doby před napadením Iráku, slovo po slově už si přesně nepamatuji).

Dala tím najevo svůj mizerný přehled nejen o politice, ale i o zeměpisných vzdálenostech, motivech a možnostech tehdejší irácké armády. Lidé jsou úplně popletení a mnozí si myslí, že miliony muslimů nemají na práci nic jiného než přemýšlet, jak zlikvidovat západní civilizaci.

Od několika cestovatelů, kteří navštívili Střední východ, jsem získal dojem, že se tam naopak potkávali s pohostinnými a přátelskými lidmi. Nikdo nepopírá existenci nebezpečných islámských náboženských fanatiků (které někdy nazýváme demokratickými silami, jindy rebely, podle toho, jak se to právě hodí), ale ti škodí všem.

Hlavně obyčejným lidem, ať už vyznávají islám nebo křesťanství nebo se považují za ateisty. V podstatě všichni extrémisté jsou nebezpeční. Extrémismus na druhé straně ale vzniká jako reakce na nahromaděnou špatnou energii ve společnosti. Spokojený člověk obvykle nemá potřebu někomu vnucovat svůj pohled na svět nebo zabíjet jiné lidi kvůli odlišnému názoru. Vznikla by nenávist vůči západnímu světu, kdyby se Západ neustále vojensky neangažoval v zemích bohatých na ropu? Asi ne.

Tak jako jsme ukradení Laosanům, Keňanům nebo třeba Inuitům, tak bychom byli nejspíš ukradení i islamistům. Takže závěr? Příčinou všeho zla je lidská chamtivost a smůlu mají státy bohaté na nerostné suroviny. Extrémismus na obou stranách (islámský, antiislámský) je jen sekundární faktor, kterému propadli ti s jednodušším vnímáním světa.

0
Vytisknout
7549

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2014