Britsko-francouzský bezpečnostní summit: 22 milionů eur na migranty, 2 miliardy na zbrojení

4. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Británie přispěje částkou 22 milionů eur na migrační krizi v Calais, oznámil po výročním bezpečnostním summitu ve Francii premiér David Cameron.


Cameron oznámil, že peníze pomohou francouzským úřadům vyrovnat se s tisíci migrantů v táboře "Džungle", kteří se snaží dostat do Británie. A dodal, že jeho země již poskytla 60 milionů.

Dodatečné prostředky budou vynaloženy na bezpečnost, přístřeší a pomoc při návratu, oznámil britský premiér po jednání v Amiensu.

Rozhovorům v rámci 34. výročního summitu dominovala migrační krize a otázka možného vystoupení Británie z EU.

Francouzský prezident na tiskové konferenci zopakoval, že si přeje, aby Británie zůstala v EU, a varoval před "důsledky" z hlediska imigrace a ekonomiky, pokud odejde.

Migrační krize nebyla jediným tématem summitu. Oba lídři podepsali smlouvu o investici 2 miliard eur do projektu bezpilotního prostředku nové generace, v rámci prohlubování vztahů v oblasti bezpečnosti a obrany. Projekt má být vyhodnocen po roce 2020 a po roce 2030 by měl prostředek plnit celé spektrum úkolů. Studie proveditelnosti byla vypracována v roce 2014.

Programu se účastní britské zbrojovky BAE Systems a Rolls-Royce spolu s francouzskými Dassault Aviation, Safran a Thales.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5722

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016