Britský premiér dostal od matky nezdaněný dar 200 000 liber

10. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Britský premiér David Cameron se v důsledku tlaku proti němu v souvislosti se skandálem kolem Panama Papers v sobotu bezprecedentně rozhodl zveřejnit své osobní daňové prohlášení. Dostal se tím do další kontroverze, protože se ukázalo, že mu jeho matka dvakrát v roce 2011 poskytla 100 000 liber, čímž se vyhnula placení dědické daně ve výši 80 000 liber.

Daňový skandál Davida Camerona vážně ohrožuje stabilitu celé Evropy. Cameron je totiž hlavním stoupencem setrvání Velké Británie v Evropské unii a vážné oslabení jeho důvěryhodnosti ohledně Panama Papers je vítanou vodou na mlýn euroskeptikům, kteří zneužívají propadu jeho kreditu u veřejnosti k prosazení odchodu Británie z EU v referendu, které se bude konat 23. června. Případný odchod Anglie z EU zřejmě povede k vyhlášení nezávislosti Skotska, které z EU odejít nechce, a k výraznému posílení odstředivých a separatistických tendencí v celé EU, které prohloubí snahy o její rozpad a posílí vliv Ruska na roztříštěnou Evropu.

V pondělí Cameron oznámí založení speciální daňové jednotky pod velením britského daňového úřadu a Státního trestního úřadu, která bude zkoumat legálnost finančních záležitostí firem citovaných v Panama Papers.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8491

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2016