Turecké orgány zadržují americkou novinářku

6. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Výbor na ochranu novinářů (The Committee to Protect Journalists, CPJ) vyzval turecké úřady k propuštění Lindsey Snellové, americké novinářky na volné noze, která je zadržována od 7. srpna. Snellová cestovala ze Sýrie do Turecka.


Turečtí pohraničníci v provincii Hatay Snellovou zadrželi a podle informací amerického ministerstva zahraničí ji obvinili z narušení vojenské zóny.

"Vyzýváme turecké úřady, aby okamžitě propustily Linsey Snellovou a umožnily jí pokračovat v novinářské práci," prohlásila koordinátorka evropského a středoasijského programu CPJ Nina Ogňanovová. "Vyzýváme vládu, aby ukončila obtěžování reportérů překračujících hranici ze Sýrie."

Podle informací, které Snellová 5. srpna pověsila na svou facebookovou stránku - dva dny před překročením hranice - ji téměř po dva týdny v Sýrii zadržovala skupina Fronta an-Nusrá, než se jí podařilo uprchnout. Snellová natáčí pro stanice MSNBC, VICE News a Vocativ.

Snellová disponovala povolením k pobytu v Istanbulu a má tam pronajatý byt. Úřady na dva dny zadržely i jejího manžela Mohammada Sulimana Wardaka, když přicestoval do Turecka ve snaze zajistit ženě právní pomoc. Úřady podle něj zabavily Snellové v bytě laptop, počítač, hard disk, videokameru a další elektronické vybavení.

Wardak sám měl být obviněn ze snahy zničit důkazy v bytě a spojení s pučem z 15. července. Poté byl propuštěn, ale byl na něj uvalen zákaz vycestovat ze země.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6519

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2016