Proč pořád hledáme viníky za stav české společnosti jinde?

21. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi reagovat na článek, Uprchlíci jsou důležitější než novorozenci dýchající benzopyren v Radvanicích?  píše David Michal.

Článek byl poměrně obsáhlý a je v něm mnoho dobrých postřehů. Já chci ovšem reagovat jen na jeden fenomén. Hledání viníků za stav české společnosti  jinde.

Ano určitě je pravda, že v Česku jsou nízké mzdy, mnoho toho bylo prodáno na západ a tak nyní odchází hodně peněz mimo ČR. (Naopak, ČR je zahlcována obrovskou vlnou peněz z Evropské unie, ZDE, pozn. red.) Na východoevropské trhy je doopravdy dováženo např. méně kvalitní jídlo. Četl jsem, že i auta a jiné výrobky prodávané v ČR jsou horší kvality. To jsou všechno možná i skutečnosti (viz. např. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1699219-v-cesku-jsou-mene-kvalitni-potraviny-nez-na-zapade-lidem-vadi), které mohou podpořit např. protiněmecké nálady. Těžko hledat omluvu pro firmy, které tohle obyvatelům východních zemí evropy provádějí. Také je s podivem, že zákaz dovozu nekvalitních potravin a vysoké pokuty, nejsou v programu nějaké větší politické strany.


Ale je zjevná druhořadost zdejších obyvatel opravdu důvodem toho zvláštního surreálního stavu české společnosti?

Nejdříve k té druhořadosti, dříve mě hodně rozčilovalo, že kořenem slova otrok v angličtině (slave), či němčině(sklave), švédsky(slav) je slovo slovan. Pak jsem si přečetl jak to vzniklo.  V Praze existoval velký trh s otroky. Tam slované prodávali jiné slovany. Praha patřila k hlavním evropským překladištím otroků.  Aha, takže lidé v české zemi jen dělají to co už po staletí, prodávají se. Sami sebe dělají druhořadými.

Nyní se podívejme co dál sami sobě Češi dělají.
Doposud není vyřešena epidemie exekucí. Doslova milióny lidí již měli tu čest. Kdo vymyslel exekuce v Česku? Češi.
Kdo se nechává v různých funkcích korumpovat? Češi.
Kdo vymýšlí nečitelné smlouvy a finanční pasti na své obyvatele? Češi.
Kdo překračuje s odporem české bezdomovce a nadává jim, že si za to můžou sami? Češi.

A takto je možné pokračovat dál a dál. Vliv ze zahraničí tu učitě je, ale dle mého si ty nejhořší věci dělají lidé v Česku sami mezi sebou.

Mám třeba sice drobný ale přesto hezký příklad, že cizinci klidně můžou být spořádaní a pracovat a stejně budou za ty špatné. V České Lípě momentálně žije možná až pár stovek Mongolů. Nějaká zdejší továrna nemohla najít zaměstnance, tak si přivezli lidi z Mongolska. Ti tady teď začínají pomalu žít, a kromě toho, že chodí na tři směny do dost strašlivé práce, tak se také občas dají potkat v bazénu, u doktora a jejich děti ve školce.

A kolem mongolských dětí ve školkách se teď začíná formovat jakási liga českolipských matek (to jsem si tak pojmenoval já), která vyjadřuje nespokojenost s tím, že mongolské děti mají chodit do stejné školky s těmi jejich. Důvody jsou jako obvykle v podobných případech dost praštěné. Např. mají tuberu a zrovna ze včerejška kvalita, nedomluví se, to je frustruje a tak jsou agresivní na české děti.

Ptal jsem se své čtyřleté dcery, jaký je stav v její školce a ona celkem rozumě odpověděla: úplně normální, jen se musíš nějak domluvit. Tak je to dobré o dceru asi nemusím mít strach, její názory jsou rozumné. Vrásky mi dělá další soužití s lidmi, kteří sami sobě dělají strašné věci a pak ukazují tu na migranty, tu na Němce, ale nikdy na sebe.

Jsem silně přesvědčen, že za stav české společnosti mohou Češi a nikdo jiný. Byť třeba ekonomický systém je globální, drakonický a nespravedlivý, příklad skandinávských zemí ukazuje, že i tak se dá k sobě chovat slušněji.

Nu a když se chovám slušně sám k sobě a ke svým sousedům, pak už není tak daleko chovat se slušně ke komukoliv jinému.
 

0
Vytisknout
8008

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2017