Britové propadli televiznímu "binge watching"

3. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


80 procent britských dospělých nyní sleduje televizní pořady nikoliv v dobu, kdy se vysílají, ale pomocí streamovacích přehrávačů, jako je BBC iPlayer či Netflix. 35 procent britských televizních diváků sleduje na jedno posezení několik epizod daného seriálu či pořadu, praxe, která se označuje jako binge watching (anglické slovo "binge" znamená "flámovat", "konzumovat něco [především alkoholické nápoje] nad míru").

Z výzkumu britského úřadu Ofcom vyplynulo, že 45 procent lidí nyní sleduje každý den televizní pořad či film o samotě a 90 procent lidí sleduje nějaký televizní pořad o samotě aspoň jednou týdně. Třetina Britů uvádí, že členové jejich domácnosti sice sedí společně v téže místnosti, avšak sledují různé televizní pořady na různých technologických přístrojích.


Změny jsou způsobeny existencí nejrůznějších přístrojů, na nichž je dnes možno sledovat televizní pořady, zvyšující se rychlostí internetu a růstem streamovacích služeb, jako jsou BBC iPlayer, Netflix či Amazon Prime Video.

80 procent dospělých v Británii - 40 milionů lidí - uvádí, že používají streamovací technologii či subskripční služby jako Netflix ke sledování většího množství epizod v tutéž dobu. Pro některé televizní diváky to vede k novým stresům, 32 procent dospělých a 31 procent teenagerů uvádí, že to způsobuje nedostatek spánku. Čtvrtina televizních diváků přiznala, že zanedbává domácí práce či jiné úkoly.

Britské domácnosti vydávají průměrně 122,54 liber (cca 3500 Kč) měsíčně na komunikační služby, včetně televize, broadbandu a mobilních telefonů. Je to, 5,4 procent jejich celkových výdajů.

Průměrný Brit se dívá na televizi tři a půl hodiny denně. Lidé starší 65 let se dívají na televizi téměř šest hodin denně, mladí lidé ve věku 16-24 let po dobu kratší než dvě hodiny denně.

Devět z deseti Britů stále ještě poslouchá každý týden rozhlas, průměrný posluchač stráví poslechem rozhlasu více než 21 hodin týdně.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9190

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2017