Syrský uprchlík v Londýně právě promoval jako lékař

4. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Po deseti letech, po čtyřech zemích a  21 bytech nyní uprchlík Tirej Brimo, který teď žije v Londýně, promoval jako lékař:

"Jmenuji se Tirej Brimo. Právě jsem promoval na St. George University v Londýně a stal jsem se lékařem. Pocházím ze Sýrie. Jsem v současnosti v Británii syrským uprchlíkem.

Být uprchlíkem znamená přijít o všechno, co jste kdy měli. Přijít o rodinu, o přátele, o místo, kde jste vyrostli, o vaše sny, o naději, o všechno, co vás představuje. O vaši vlastní totožnost.

Máte pocit, že jste číslo a ono to bolí, být číslo. Všechno, co má kdy co společného s vaší totožností, se rozplyne. Někdy máte pocit, že na vás už nezáleží. Ani vám samotným. Je to, jako když rozpustíte zmrzlinu zpátky do mléka.

Už na vás není nic mimořádného. Už to nejste vy.

Začal jsem studovat lékařství na univerzitě v Aleppu r. 2007. Dostal jsem stipendium na medicínu. Koncem roku 2012 byla situace v Aleppu tak špatná, že jsem musel odejít.

Odešel jsem do Libanonu a pak do Egypta a odtamtud - situace v Egyptě taky nebyla moc dobrá, tak jsem musel odejít i odtamtud a přišel jsem do Británie.


Zažádal jsem v Británii o studium na všech lékařských školách. St George's University v Londýně, vynikající místo ke studiu, mě přijala a věřila ve mne. Tak jsem byl přijat do třetího ročníku, dokončil jsem pak třetí, čtvrtý a pátý ročník a před čtrnácti dny jsem měl promoci.

Vždycky to popisuju, že se na mě svět znovu začal smát. Máte pocit, že ve vašem životě začala zase růst květina naděje. Pořád si ještě pamatuju, jakou jsem vždycky dostal euforickou náladu, když jsem dostal email z děkanátu. Říkal jsem tomu, email z nebe. "

0
Vytisknout
10621

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2017