"Nutit lidi, aby hladověli, to je nepřinutí k práci"

19. 10. 2017

čas čtení 4 minuty



V britské Dolní sněmovně  ve středu proběhla dlouhá, dramatická diskuse o zmršeném nově zaváděném systému sociální podpory, který vede k tomu, že lidé jsou po dobu šesti týdnů bez peněz, nemají na jídlo a jsou vystěhováváni ze svých příbytků, protože nemohou platit činži. Po diskusi vláda prohrála nezávazné hlasování o této věci. 

Zde je k tomu vystoupení poslankyně Mhairi Black za stranu skotských nacionalistů. Takhle se má mluvit v parlamentě:

Mhairi Black: "Je to skoro, jako že tato vláda se začíná chovat jako nějaký vydřidušský poskytovatel úvěrů, který žije z úžery. Až na to, že místo, aby k vám přišel hlavními dveřmi, útočí na vaše duševní zdraví, na váš fyzický stav, na vaši stabilitu, na váš pocit bezpečí, to je zkušenost všech občanů v našich volebních okrscích. Než skončím, paní zástupkyně předsedy, chci říci, že mě to vlastně vedlo k uvažování o tom, jakou spojitost má všechno tohle se sedmi lety škrtů a selhávání. Vládě se nepodařilo restrukturalizovat naši ekonomiku, této vládě se nepodařilo splnit ani své vlastní finanční cíle. My tady o státním dluhu nedebatujeme, my ho prostě jen přesunujeme jako břemeno na zranitelné domácnosti. Zaznamenali jsme nejhorší desetiletí co do růstu platů za posledních 210 let! Abych to dala do řádné perspektivy, to je doba od napoleonských válek! Tak je to v současnosti strašné! Podívejte se jen trochu pod povrch a vidíte, že věci nejsou takové, jak se jeví. Opakují se nám jen fráze o tom, jak je vláda silná a stabilní, když se podíváte pod povrch, ono to tak vůbec není. Říká se nám, že všechny ty škrty jsou v pořádku, protože se zavádí celostátní living wage, tedy mzda umožňující slušný život. Podíváte se pod povrchu - je to naprostá lež. Protože je to o 95 pencí méně než je skutečná living wage. Já tady sedím a poslouchám znovu a znovu od konzervativních poslanců, že reformy sociálního zabezpečení jsou zaváděny, aby přiměly lidi pracovat. To je jistě v pořádku. Jenže tahle vláda nedokáže přimět ani svého vlastního skotského konzervativního poslance, aby se dostavil do sněmovny - on si odjel na fotbal do Barcelony. Nedovolujte si nám tady kázat o tom, že chcete někoho přimět k něčemu! Slyšela jsem tento argument znovu a znovu mnohokrát, vláda jím ospravedlňuje další a další škrty, které uvaluje na chudé lidi. Tento argument se používá k omezení přídavků na děti jen na dvě děti, a i k ospravedlnění odporné klauzule o znásilnění.  Slyšela jsem tento argument  - Doporučuju lavicím naproti, aby mě chvilinku poslouchaly. Slyšela jsem tento argument použitý k ospravedlnění režimu sankcí, zatímco jsem stála tady přímo v této sněmovně a zapřísahala vládu, aby ho udělala lidštějším. 

Místopředsedkyně parlamentu: "Pořádek! Ctihodná dáma bude slyšena!! Mhairi Black." 

Mužský hlas: "Jí neukřičíte."

Mhairi Black: "Takže, když je tady teď trošku ticho, dovolte mi, abych tohle řekla nahlas. A co nejjasněji pro všechny lidi tady. Vrhat lidi do zadluženosti je nepřiměje k práci. Nutit lidi, aby hladověli, je nepřivede k práci. Vyvolávat úzkost a strach a dokonce vystěhovávat některé rodiny z domovů je nepřiměje k práci. Dobrou zprávou je, že všichni, kdo sedí v této sněmovně, mají moc to dnes večer změnit. Takže nás poslouchejte. Jak jsem řekla, my si to nevymýšlíme. A řeknu vám, že tato vláda nemá absolutně žádnou omluvu pro to, aby tuto reformu po dnešku dál prosazovala. Zastavte to a zastavte to hned teď."

0
Vytisknout
9449

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2017