Turecký vicepremiér pohrozil americkým vojákům v Sýrii

4. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
"Pokud vojáci USA nosí uniformy teroristů a bojují s nimi proti Tureckým ozbrojeným silám (TSK), pak v tuto chvíli nebudeme mít šanci rozlišovat," prohlásil turecký vicepremiér Bekir Bozdag.


Turecko postoupí na východ od řeky Eufrat k Manbídži (město samo leží 30 km západně od řeky - KD), pokud syrská pobočka PKK, Lidové ochranné síly (YPG), tuto oblast neopustí; udělá to, aby zajistilo, že teroristická skupina nezřídí stát podél tureckých hranic. Prohlásil to dnes turecký vicepremiér Bekir Bozdag.

Ve vyjádření pro CNNTürk Bozdag řekl, že "teroristé YPG" mají opustit Manbídž, strategicky důležité město západně od Eufratu v severní Sýrii. "Pokud Manbídž neopustí, postoupíme do Manbídže a na východ od Eufratu," řekl vicepremiér.

Bozdag navíc prohlásil, že si Turecko nepřeje střet s americkými vojáky v Manbídži, nebo kdekoliv jinde v Sýrii, ale spojenec v NATO také musí ukázat stejnou citlivost.

Vicepremiér zdůraznil, že americká administrativa musí nařídit vojákům, aby se nestavěli tureckým silám na odpor a drželi se dál od oblastí, kde Turecko provádí protiteroristické operace. (Dokonce i velení CENTCOMu vloni nařídilo americkým vojákům, že nesmějí nosit nášivky YPG. Řada fotografií a videozáběrů publikovaných od té doby nicméně ukazuje, že někteří z vojáků tento rozkaz neplní - KD.)

Bozdag dodal, že kdokoliv spolupracuje s teroristy a provádí útoky proti tureckým silám se dočká "nezbytné reakce".

Předchozí americká administrativa slíbila Turecku, že se YPG stáhne na východ od Eufratu. Nicméně navzdory varování z Ankary nebyl slib dodržen.

Konečným cílem YPG je zřídit "autonomní region" v severní Sýrii spojením Afrinského kantonu na severozápadě s Kobanským a Džazírským kantonem na severovýchodě. Ankara to označuje za "teroristický koridor".

S odvoláním na nesplněné americké sliby Turecko změnilo postoj a tvrdí, že vyžene YPG ze severní Sýrie, včetně Manbídže a oblastí východně od Eufratu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9292

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2018