Sledujete-li globální skandál kolem Facebooku a firmy Cambridge Analytica, přispějte deníku Guardian

20. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Pokud sledujete obří skandál týkající se Facebooku, internetu a firmy Cambridge Analytica (a i České republiky!) prosím, podpořte finančně naši novinářskou práci, píše Carole Cadwalladr. Podařilo se nám odrazit tři právnické hrozby od firmy CA a jednu of Facebooku. Je to rok práce, kterou jsme ve veřejném zájmu dali Channel 4 News a deníku New York Times. Potřebujeme vás!


Financial Times: Po skandálu s Cambridge Analytica, politikové musejí zasáhnout a zachránit internet.

Skandál je dalším potvrzením, jak proměňujeme interenet, zázračný informační zdroj, v kybernetickou žumpu, kde ruští trollové, islamističtí teroristé a korporátní a političtí lobisté šíří žluč, propagandu a lži.

Je jasné, že dat, která jsou kradena z našich elektronických přístrojů, lze lehce používat k analýze naší politické orientace. Ten, kdo má přístup k těmto datům, tedy ovládá nejmocnější politickou technologii, jaká kdy byla vytvořena. Problémem je, že informační superstruktura i datová substruktura naší éry je plně v rukou takzvaných soukromých supervelmocí, jako jsou Facebook a Google, které nikdy neuznaly svou odpovědnost a neplní ji.

Ve studii informačních kaskád na Twitteru z let 2006-2017 zjistili vědci, že pravdě trvá šestkrát déle než lžím dostat se k lidem.



0
Vytisknout
7278

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2018