Předčasných voleb se nebojíme

6. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Stále dokola tady píši, že Andrej Babiš nechce žádnou koaliční vládu, nechce vládnout s nikým, chce vládnout sám. Od skončení podzimních voleb do Sněmovny dělá chytrou předvolební kampaň. A preference mu rostou. Jako jediný má peníze na ostrý volební střet. Představte si, že je šance, že by pomocí předčasných sněmovních voleb dostal ze Sněmovny TOP09, STAN, možná i SPD, KSČM, ČSSD. To je přece neodolatelné.

 

Babiš je v naprosto komfortní situaci: má jednobarevnou vládu, ve Sněmovně má většinu s komunisty a okamurovci, prezident dlouhodobě prohlašuje, že ho pověří premiérem také v druhém pokusu o sestavení vlády. Předseda Sněmovny je člen Hnutí ANO a je to právě on, kdo bude vybírat příštího premiéra v případném třetím a posledním pokusu o sestavení vlády. K tomuto třetímu pokusu se může vlastník ANO dostat poměrně snadno, když by vyhověl prezidentovu přání, aby do podpory vlády zapojil SPD. Vláda na půdorysu ANO-SPD-KSČM by pak nedostala důvěru kvůli „vnitřní demokracii uvnitř ANO“. To by se mohlo stihnout do léta. A třetí pokus je na světě.

V každém případě předseda ČSSD Hamáček v Radiožurnálu srdnatě prohlásil, že jeho strana se nebojí předčasných voleb. Jak by se socialisté mohli vůbec bát předčasných voleb, když na podzim úplně propadli a zatím se k tomu nijak nedokázali postavit kromě sporů o to, zda a nakolik podlézat Hnutí ANO? Komunisté litují, že se nemohli účastnit jednání mezi ANO a ČSSD, prý by zabránili jejich krachu. Ani oni se jistě nebojí předčasných voleb. Kdo by se vlastně voleb bál? Podaří-li se vytvořit výraznou společenskou poptávku po předčasných volbách a strany budou muset říkat, že se nebojí, rozpustí se Sněmovna sama.

Když si vezmeme strany, které mohou na předčasných volbách získat, máme zde klub Hnutí ANO, klub ODS, klub Pirátů. Dohromady mají pohodlnou ústavní většinu: 125 poslanců. K nim se mohou připojit strany, které budou chtít ukázat, že se vskutku nebojí. A prezident proti rostoucímu Babišovi nepůjde.

Pokud si někdo přeje, aby Andrej Babiš byl někdy ve sněmovních volbách poražen, někdy v budoucnosti, tedy abychom tu nedopadli jako v Maďarsku, měl by si podle mne přát, aby proti němu ve Sněmovně stála jasná, čerstvá, s minulostí nespojená opozice, která bude mít potenciál spojovat a která proti němu nebude hrát stále dokola opakující kartu: vraťte se s námi do minulosti Topolánkovy, Paroubkovy nebo jiné takové vlády! Z tohoto pohledu případný odchod TOP09, STAN a lidovců, případně i komunistů, SPD nebo ČSSD ze Sněmovny by byl dobrou zprávou. 

0
Vytisknout
9517

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2018