Pro stoupence czexitu. Brusel: Britské vládní návrhy pro brexit jsou zcela nerealistické

2. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Návrhy Theresy Mayové pro brexit v pondělí odmítli vysocí bruselští činitelé jako nerealistické. Anglie hlasováním pro brexit zrušila kolo, avšak protože ho potřebuje k přežití, snaží se do svých příštích vztahů s Evropskou unii začlenit "kolovitost". To ovšem evropští činitelé odmítají jako tzv. "cakism", podle anglického rčení "Have you cake and eat it", česky "Vlk se nažere a koza zůstane celá".

Zásadní podmínkou, kterou požaduje Evropská unie, je že hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem musí být otevřená, jinak by totiž v Severním Irsku došlo k obnovení terorismu. K tomu, aby tato hranice zůstala otevřená, by ovšem Británie musela zůstat v jednotném evropském trhu a v evropském celním prostoru. Mayová to původně zcela odmítala, nyní to přijímá.

Jenže Mayová dosud odmítá zásadu volného pohybu obyvatelstva z EU do Evropské unie. Jenže žádná země nemůže mít přístup na jednotný evropský trh, pokud nebude dodržovat všechny čtyři evropské svobody, mezi něž patří i volný pohyb obyvatelstva.

Proto nyní bruselští činitelé podle očekávání odmítli návrh Theresy Mayové jako zcela nerealistický.

Pokud by Británie vypadla z jednotného evropského trhu bez dohody, bude to znamenat naprostou katastrofu pro její ekonomiku. Četné britské firmy varují, že ze země odejdou a budou zlikvidovány  statisíce pracovních míst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8540

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2018