CNN zveřejnila záběry Chášakdžího dvojníka

22. 10. 2018

čas čtení 1 minuta






Byly zveřejněny záběry z průmyslové televize, na nichž odchází ze saúdského konzulátu v Istanbulu muž oblečený do Chášakdžího šatů. Americká televize CNN odvysílala tyto záběry v pondělí a citovala tureckého činitele, který uvedl, že dvojník je Mustafa al-Madani, člen patnáctičlenného týmu vyslaného do Istanbulu na Chášakdžího. Agent si nasadil brýle a falešný vous a po odchodu z konzulátu navštívil v Istanbulu různé pamětihodnosti.

Saúdská Arábie chtěla vysláním dvojníka vytvořit dojem, že Chášakdží z konzulátu odešel nezraněn.

Mluvčí turecké vládnoucí strany AK v pondělí oznámil, že je odpovědností Turecka odhalit pravdu. Řekl reportérům, že jde o "složitou" vraždu, která byla "naplánována monstrózním způsobem".

Záběry dostala televize CNN od tureckých úřadů. Jsou signfikantní, protože podporují turecké tvrzení, že Saúdská Arábie měl vždy v úmyslu Chášakdžího buď usmrtit, nebo unést do Rijádu.

Na záběrech agent vstupuje na saúdský konzulát bez vousů a v modrobílé kostkované košili a tmavěmodrých kalhotách. O několik hodin později  muž z konzulátu odchází v Chášakždího šatech, ale má na sobě stejné boty, v nichž na konzulát přišel.

Turecká policie dále prohledává belgradský les nedaleko Istanbulu a zemědělskou oblast v provincii Javlova, devadesát minut jízdy autem na jih, na druhé straně Marmarského moře. Videozáběry ze 150 kamer v Istanbulu vedly policii ke zjištění, že jedno vozidlo saúdského konzulátu odjelo do belgradského lesa, druhé do provincie Javlova.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9405

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018