Irák odmítá, aby na jeho území zůstal americký vojenský kontingent jako hráz proti Íránu

7. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že si Spojené státy hodlají v Iráku ponechat vojenský kontingent, jehož úkolem má být monitoring Íránu. Toto prohlášení podle očekávání vyvolalo pobouření mezi iráckými politiky. Mocné šíitské milice, z nichž se staly politické strany se zastoupením v iráckém parlamentu, požadují, aby se američtí vojáci ihned z Iráku stáhli.  

Šíitské milice dokonce americkému vojenskému personálu vyhrožovaly a požadovaly, aby byli američtí vojáci ze země vyhnáni. Jinak řečeno, Trumpova neobratnost namalovala na zádech amerických vojáků v Iráku velká červená x. Jestliže tyto jednotky neprovádějí špionáž proti Íránu, Trump je pomluvil a ohrozil jejich bezpečnost. Pokud špionáž provádějí, šlo o tajnou operaci a americký prezident vyzradil nepříteli utajovanou informaci a měl by být obviněn za zrady.

Dokonce i irácký prezident Barham Salih, který byl jako kurdský politik v minulosti Spojeným státům nakloněn, okamžitě Trumpův postoj odsoudil. Salih uvedl, že irácká ústava zakazuje, aby se Irák stal základnou pro případnou agresi proti sousedním zemím.

V Iráku se v současnosti nachází 5000 amerických vojáků, kteří operují v Bagdádu a provincii Anbár.

Bližší informace v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6639

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019