Zákon o "Čeburnetu". Dokážou úřady odpojit Rusko od globální sítě?

8. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Ruská vláda podpořila předlohu zákona o takzvaném "suverénním internetu". Tj. založení runetu, který může pracovat bez zahraniční infrastruktury, upozorňuje Katerina Kočkinová.


Jak může vypadat suverénní internet: Prohlížeč Čeburaška, železný firewall dovezený z Číny a Adnoklasniky s Vkontakte místo Facebooku. Je tohle možné?

Zákon o "suverénním internetu" má tři spoluautory. Prvním je Andrej Klišas, senátor z Krasnojarského kraje. V první řadě je znám návrhem na administrativní odpovědnost za očerňování vlády online. Druhým je Andrej Lugovoj, kterého britské úřady obviňují, že otrávil poloniem Aleksandra Litviněnka. Další je senátorka Ljudmila Bokovová ze správní rady fondu Rozumný internet.

Ještě v prosinci iniciativu za suverénní internet zkritizovali vládní experti, především pro nákladnost a korupční potenciál.

Pokud návrh projde, obejít blokádu bude mnohem složitější. Například zakázaná služba Telegram nyní operativně obnovuje seznam serverů, s nimiž pracují přílohy. Podle nových pravidel Roskomnadzoru již není třeba obracet se na poskytovatele se žádostí o blokaci těch či oněch serverů, protože úřad obdrží úplný seznam a přesnost blokování se výrazně zvýší. Poskytovatelé podle nového zákona spadají vjedno s regulátory.

Suverénní internet podle senátorů Rusko potřebuje proto, aby se bránilo před kybernetickými útoky a vnějšími hrozbami.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10483

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019