USA stáhly svého vysokého špiona z Ruska z obavy, že ho Trump prozradí Putinovi

10. 9. 2019

čas čtení 2 minuty


Spojené státy v roce 2017 stáhly jednoho ze svých nejvýše postavených špionů v ruské vládě z Ruska, protože se výzvědné agentury obávaly, že Donald Trump ho vyzradí Putinovi a že to ohrozí jeho bezpečnost.

CNN citovala v této věci četné činitelé Trumpovy vlády a uvedla, že "osoba, která se přímo podílela na jednáních o této věci", konstatovala, že rozhodnutí bylo učiněno, protože nebylo možno Trumpovi a jeho lidem plně důvěřovat.

 

Po "mnoha měsících sílících obav ve výzvědné komunitě" bylo rozhodnuto vysokého amerického špiona v Rusku stáhnout krátce po nechvalně známém setkání Trumpa v Oválné pracovně Bílého domu s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a tehdejším ruských velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Během této schůzky Trump, který nedlouho předtím vyhodil šéfa FBI Jamese Comeyho, prozradil Rusům  vysoce utajované skutečnosti týkající se Islámského státu v Sýrii.

Američtí činitelé byli také vysoce znepokojeni soukromým jednáním Donalda Trumpa s Putinem v Hamburku v červenci 2017.

Podrobnosti stažení vysoce postaveného špiona zůstávají tajné stejně jako místo, kde se špion nyní nachází.

Z prozrazených tajných amerických diplomatických depeší v roce 2010 vyplynulo, jak obtížné je pro americké vlády najít v Rusku vysoce postavené špiony s autentickými znalostmi o klíčových rozhodnutí a klíčových hráčích.

Američtí diplomaté namísto toho ve snaze porozumět ruským záležitostem většinou spoléhají na veřejnou síť akademiků a ruských novinářů. Kreml - jehož činitelé jsou většinou bývalí důstojníci KGB - se zuřivě brání proti západním špionům, zejména americkým. Spolupracovníci západních výzvědných služeb bývají v zahraničí zabíjeni, viz případ Alexandra Litviněnka, který byl r. 2006 v Londýně usmrcen poloniem, a případ Sergeje Skripala, jehož se ruští agenti pokusili r. 2018 otrávit novičokem.

V roce 2017 Rusko zatklo dva vysoké činitele pro internetovou bezpečnost pracující v tajné službě FSB a obžalovala je ze zrady a ze spolupráce s CIA. Ruská média informovala, že jeden z obou mužů byl odveden ze schůze na FSB s pytlem přes hlavu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9372

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2019