Jak z kruhu ven

10. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 14 minut

S blížícím se druhým ročníkem Festivalu za demisi vlády, který se uskuteční 22. září od 14:00 na Karlově náměstí, je třeba se vrátit k masivní protivládní demonstraci na náměstí Václavském, která proběhla 21. dubna 2012. Co se vlastně v tomto období dělo? Nezůstal dubnový potenciál protivládních protestů nevyužit? Co vlnu odporu proti vládní politice otupělo a zeslabilo? A o čem všem lze v kontextu blížící se demonstrace uvažovat?

Při zmínce 22. 9. se v souvislosti s českými dějinami člověku vybaví asi hlavně pohnutý rok 1938. K tomuto dni padla Hodžova vláda, o týden později přišel mnichovský diktát. Rozpoložení většiny lidí té doby vystihuje např. titulní stránka Večerního Českého slova ZDE

Dne 22. 9. 1938 se např. před Rudolfinem demonstrovalo za obranu republiky. Tyto zářijové dny je třeba připomínat.

Proč vláda nemluví o tom, jak si naše společnost na sebe může vydělat?

10. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Z včerejšího vystoupení premiéra této země v Otázkách V. Moravce jasně vyplynulo, že vlády snižují státní dluhy proto, aby si mohly levněji půjčit. Aby získaly důvěru věřitelů (investorů), že budou co nejméně utrácet a dluhy splatí.

Když však někomu půjčíte, může vám vrátit vaše peníze jenom tehdy, když si vydělá (i kdyby půjčku k ničemu nepoužil a zůstala mu celá, musí si ještě vydělat na úrok, který vrátí i s půjčkou).

Otázka je, odkud chtějí vlády brát peníze, aby splatily své půjčky i s úroky. Z dalších půjček? A z těch půjček co nejméně utrácet -- a co nejvíce šetřit, škrtat atd.

Poslanec Tluchoř navrhovanými privatizacemi zlikviduje české železnice a pivovary

10. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Poslanec Tluchoř požaduje namísto zvýšení DPH privatizaci Budvaru a železnic. Jakmile bude dán na prodej Budvar, zmocní se ho americká firma Anheuser Busch, která usiluje o globální ovládnutí obchodní značky Budweiser, kterou v Evropě plně neovládá. Lze očekávat likvidaci budějovického Budvaru i ztrátu jeho relativně rozsáhlých evropských trhů.

Co se týče privatizace železnice, varovný je příklad z Británie. Tam je železniční síť dvacet let po privatizaci stále špatná, je nyní roztříštěná a drahá - státní dotace na provoz britských železnic jsou ročně vyšší o 39 miliard Kč ročně, než byly před privatizací. Ředitelé pěti soukromých železničních společností si v Británii vyplácejí průměrný plat 30 milionů korun ročně. Je to výhodný penězovod, ale k zlepšení železničních služeb to nevedlo. Podrobnosti ZDE

Co ještě může ODS zničit?

Jak se to dělá? Tak se to dělá!

10. 9. 2012 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Stávka Lufthansy skončila. Odbory dosáhly svého, informovala Česká televize.

Češi a Moravané jsou nespokojení se vším možným: politikou, korupcí, důchody a příjmy. Vylévají si srdíčka na různých adresách a touží po tom, aby se jejich starostí konečně někdo ujal, třeba přímo zvolený prezident.

Když se člověk dočte, že řidiči autobusů berou 15 tisíc a ještě se jim z toho bude strhávat, tak se musí smát.

Chudáčkové, vyhlásili "stávkovou pohotovost".

Na tu se jim zaměstnavatel, s prominutím...

Těch stávkových pohotovostí už tu bylo. Pořádná, aspoň týdenní stávka za zvýšení mezd - ani jedna..! Stejně tak, s prominutím... kašle vláda pana Nečase na ty různé průvody s píšťalkami kolem Strakovky. To už mají "zmáknutý" a za okny se smějou, pokud tam v té chvíli vůbec jsou...

Odbory v České republice odpočátku dodnes ve srovnání s Evropou selhávají.

Proč?

Ano, vím, kromě jednoho příkladu. Jeho iniciátor a zakladatel sedí dnes ve vazbě a převážejí ho do parlamentu jako divokou šelmu.

Ještě jsem nečetl, co si o tom myslí lékaři.

Kdyby měli stejné odborové "bossy", jako jiní, možná, že by dodnes taky makali za patnáct. Takže prosím: ne plakat, ale smát se! Těm, kteří si tohle nechají líbit...

BRITÁNIE:

Odborový kongres podpořil koordinované protestní akce státních zaměstnanců

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský Kongres odborových svazů v pondělí podpořil koordinované protestní akce členů odborových svazů ohledně platů. Otevřel tím novou frontu v konfrontaci s vládou poté, co dva největší školské odborové svazy v Anglii a ve Walesu, NUT a NASAUWT, které zastupují více než 600 000 učitelů, oznámily, že od 26. září zahajují práci čistě podle předpisů (tedy nic navíc). Znamená to, že učitelé nebudou dohlížet na děti během polední přestávky a nebudou suplovat za nemocné kolegy.

Článek z konzervativního Daily Telegraphu doplnila IDnes urážkami

10. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Server IDnes převzal podstatnou část článku z britského konzervativního deníku Daily Telegraph s titulkem "Kim Jong-un v pchjongjanské posilovně radil, aby úředníci cvičili", avšak článek, napsaný v britském originále uměřeným, objektivním stylem, doplnil v článku "Macatý Kim zavítal do posilovny. Soudruhům radil, jak tužit svaly" ideologickými nadávkami. Srovnání obou verzí hovoří výmluvně o stavu českého tisku.

V amerických prezidentských volbách budou hrát výraznou roli důchodci

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Republikánský kandidát v amerických prezidentských volbách Mitt Romney překvapivě oznámil, že přebírá podstatné části Obamových reforem zdravotnictví do svého volebního programu. Z nejnovějších výzkumů veřejného mínění totiž vyplývá, že Republikáni nemají dostatečnou podporu v nerozhodných státech, v nichž se bude rozhodovat o výsledcích prezidentských voleb.

Oba prezidentští kandidáti nyní hovoří o zdravotní péči jako závažném tématu prezidentských voleb. Je to podle britského deníku Times potvrzením rostoucího významu starších voličů a penzistů v amerických volbách. Z víkendových předvolebních průzkumů vyplývá, že po nedávném sjezdu Demokratické strany podporuje Obamu o přibližně 4-5 procent voličů více než Romneyho.

Metody volebních speciálů: reloaded

10. 9. 2012 / Jan Podhajský

čas čtení 13 minut

Volební speciály veřejnoprávních médií budí ve veřejnosti rozruch. M. Škopa na blogu Aktuálně.cz zaujaly rozdíly mezi výsledky výzkumů preferencí či volebních modelů, které používají ve svých pořadech Česká televize a Český rozhlas. Zeptal se proto daných organizací na to, jak jsou vlastně výzkumy zadány.  Tématu, vykopnutého M. Škopem, se chytil i Štěpán Kotrba. Kotrbovo pokračování v kritice vedené Škopem je zcela legitmní a podle mě i míří k podstatě věci a to: jsou veřejnoprávní média oprávněná vytvářet politickou realitu (prostor pro vybrané stranické kandidáty ve volebních speciálech) na základě výsledků sociologických výzkumů, když víme, že výsledná skóre jsou zatížena chybami?

Nebudu zde rozvádět celou Kotrbovu anabázi, ale zaměřím se alespoň na návrhy oprav či reformulace bodů či témat v jednom z posledních Kotrbových textů "UPDATE: I manipulovat se musí umět..."

AFGHÁNISTÁN:

Taliban je ochoten vyjednávat o podílu ve vládě, ne však s Karzaiem

10. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Čelní představitelé organizace Taliban jsou ochotni začít vyjednávat o příměří a zřejmě budou ochotni i přijmout dlouhodobou přítomnost amerických vojsk na území Afghánistánu. Vyplývá to ze zprávy, vydané v pondělí, založené na rozhovorech s činiteli a vyjednavači z Talibanu.

Výsledky "studentských voleb"?

10. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Obloukem jsem se vyhýbal přemýšlení ohledně výsledků tzv. "studentských voleb". Vyhrála Česká pirátská strana (23,3%), TOP09 (12,1%) a Dělnická strana sociální spravedlnosti -- STOP NEPŘIZPŮSOBIVÝM! (12%). Celkem výstižně to komentoval Štěpán Kotrba svým článkem "Pirátská operace Piča: děcka a jejich grafitti". Přes Facebook se ke mně však dostalo hodnocení, které někde jinde na Facebooku zachytil Miroslav Macek na svém blogu (odkaz je níže). Domnívám se, že to naprosto vystihuje myšlení velké části dnešních mladých lidí, kteří žijí bez ideálů a kontaktu se závažnými tématy lidského života:

"Studentské volby ve stručném překladu: 1) Chci porno, filmy a mp3 zadara (tedy volím Piráty, holt internet je cool), 2) chci bourák, vilu, závist socek a sousedů (proto volím TOP09, protože chci být jako oni) 3) chci tu cizáckou a barevnou lůzu bít tyčí do hlavy a chci, aby se mě sousedi báli a chci konečně někam patřit (proto volím Dělnickou stranu)."

Výsledky "studentských voleb": ZDE

Článek Š. Kotrby: ZDE

Blog M. Macka: ZDE

Církevní restituce aneb Co je mně, sakra, po církvi katolické!

10. 9. 2012 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Jakmile můj sluch nebo hled zaregistrují novodobé sousloví 'církevní restituce' vybaví se mně slova pana poslance M. Bendy o nezbytnosti církve a o církevních restitucích, které povalí před Josefa II. Poměřeno prizmatem koaličního sloganu, že musí být církvím vráceno vše, co jim komunisté ukradli, krystalizuje ze slov pana poslance nebetyčná pitomost, dle níž by byl katolický císař Josef II. Komunista.

Než nedosti na tom, komunistou by byl i první prezident Československa. Kdo by to byl býval řekl?

Leda ovšem by si pan poslanec svým pravicově přešponovaným a katolicky líznutým mozkem popletl Komunistický manifest (Londýn 1848) s Tolerančním patentem (13. října 1781). Nebylo by to poprvé: tak si blahé paměti V. Havel prohodil Karla IV. s Karlem Velikým.

Otevřený dopis předsedovi vlády ČR Petru Nečasovi

Zmeňte vztah vlády ke kulturnímu dědictví této země

10. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

K podpisu na www.narodsobe.eu

V Praze dne 9. září 2012

Vážený pane předsedo vlády,

dne 7. září 2012 byl náhle odvolán ředitel Národního divadla Ondřej Černý, a to bez udání jakýchkoli konkrétních a relevantních důvodů. Na jeho místo byl dosazen ekonomický náměstek MKČR pan Martin Sankot. Osoba, která dle svých slov divadlo navštívila párkrát v životě a vůbec mu nerozumí. V této situaci jsme nuceni označit celou věc za precedens vztahu ministerstva kultury nejen k Národnímu divadlu, ale ke správě celého kulturního bohatství této země.

Jedná se o projev absolutní nekompetence, arogance a mocenských manýr, které se - ač z lidského i celospolečenského pohledu nemají obdoby - stávají normou. Celá tato kauza je pouze vrcholem ledovce. To, co je pod hladinou, nemá s potřebami a zájmy kultury vůbec nic společného.

Je třeba je vyhnat

10. 9. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 1 minuta

Přiznám se, že mě to nebaví, na toto téma psát. Jsem relativně stár, zcela mimo živé divadelní dění a na můj názor je zvědavo asi tolik lidí, jako na komentář kolegy Steigerwalda k důchodové reformě.

Sepsal jsem o vztahu tohoto státu ke své kultuře už mnoho textů. Nedělám si sebemenší iluze, že by se tento vztah mohl za současné politické reprezentace, ať levé, pravé nebo pomazané, nějak zlepšit. Dokud neplatí přednost vzdělání a kultury před buranstvím -- a jak by to asi měli burani prosazovat -- nezmění se nic. Zažili jsme takových ukázek už dost, ale toto odvolání ředitele Národního divadla patří k vrcholným výkonům tohoto spolčení.

Krucifix, copak není opravdu možné jim vysvětlit... No, samozřejmě, že není. Jako to nešlo ani předtím v jiných případech. Bohužel. Nemá smysl jim něco vysvětlovat. Je třeba je vyhnat.

Krize v Národním divadle

10. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

O blížící se krizi v Národním divadle, předvídající nynější vývoj, psal v únoru 2012 v Britských listech Ivo Fencl ZDE

Jiří David: Proč jste až doteď mlčeli?

10. 9. 2012 / Jiří David

čas čtení 1 minuta

Dopis Martě Smolíkové, předsedkyni ProCulture o.s.

Marto,

naprosto identické (samozřejmě žádná analogie není černobílá!) to je s NG a to žádný dopis nešel k premiérovi. Proč?! Proč až teď?

Když jsem od počátku zvolení, volal veřejně pro podporu pro odchod této ministryně i toho "odborníka" před ní (který si ji přesto vodí jako loutku doposud z poslanecké lavice TOP09), (skoro) všichni jste mlčeli a dávali jim oněch bezprecedentních 100 dnů, apod.

Oslnění (oslepení) politickou "nadějí" TOP 09 (speciálně Karlem Schwarzenbergem).

Kauza Romana Smetany v Economistu

9. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Konečně se porušováním lidských práv Romana Smetany zabývá i britský The Economist. Článek je ZDE

Mohou lidé způsobovat zemětřesení?

10. 9. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 3 minuty

Kdo by chtěl lidem připisovat vinu za zemětřesení? Není toho dost s oteplováním Země? Nezeptá se zítra někdo, zdali mají lidé vinu na existenci slunečních skvrn nebo na neobyvatelnosti Venuše? Takové otázky je možné sice klást, ale jediná kladná odpověď je na otázku v titulku.

Robert Kaplan: Geografie vrací úder

10. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

Pokud chcete vědět, co udělají Rusko, Čína nebo Írán, nečtěte jejich noviny a neptejte se, co zjistili naši špioni - nahlédněte do mapy. Geografie toho může o cílech vlády odhalit stejně tolik jako její tajné výbory. To co zásadním způsobem definuje stát je jeho místo na glóbu, mnohem spíše než ideologie a vnitřní politika. Mapy zachycují zásadní historická fakta, kulturu a přírodní zdroje. V době otřesů na Středním východě a překotné politické proměny v Číně právě pohled do mapy dává tomu všemu smysl.

Po proasadovských demonstracích mění Ankara přístup k syrským uprchlíkům

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V posledních týdnech byla turecká Antakya, kde v pronajatých domech žije mnoho uprchlíků ze Sýrie, svědkem demonstrací na podporu prezidenta Bašára al-Asada a proti povstalcům, jež někteří z protestujících označují za teroristy. Provincie Hatay byla do roku 1938 součástí Sýrie a řada jejích obyvatel náleží k šíitské sektě alávitů. Někteří opoziční poslanci vyzývají tureckou vládu, aby syrské uprchlíky, mezi nimiž povstalci rekrutují do svých oddílů, vypověděla ze země. Úřady se proto rozhodly k překvapivému kroku: Syřané mají na vybranou mezi uprchlickými tábory a přesunem dále do tureckého vnitrozemí.

Eurozónu čeká nebezpečný týden

10. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Eurozóna vstupuje do nebezpečného týdne, v němž ji čekají riskantní události. Rozhodnutí Evropské centrální banky z minulého týdne poněkud uvolnilo tlak na euro, jenže němečtí soudci, nizozemští voliči, inspektoři Mezinárodního měnového fondu a bruselští regulátoři mohou již brzy přinésst nepříjemná překvapení, jež evropskou dluhovou krizi opět zhorší - a spolu s ní i vyhlídky celé světové ekonomiky.

Člověk, to zní povážlivě!

10. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Velikášství, toť naše gusto a nikdy jinak! Fligna jedna za druhou, pohnutý ohnutý realismus, zaklínací formulky, vůle k objektivitě zažehnána, mnohočetné elegie napsány, eleison Otče, - smiluj se nad námi maličkými. Přebujelá kypivost potomků skaldů, častuškářů, skazitělů, přináší poselství: ti nahoře si s námi dělaj, co chtěj! Jak dlouho ještě?

Skotští nacionalisté chtějí změnit zákon, aby mohli pohnat Blaira před soud

7. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nezávislá poslankyně skotského parlamentu Margo MacDonald podala v tomto parlamentu rezoluci, požadující "drobnou zákonnou změnu, v jejímž důsledku by se vedení agresivní války s cílem změnit režim stalo trestným činem, aby mohl být Tony Blair ve Skotsku pohnán před soud."

Rezoluci hned podpořilo pět poslanců Skotské nacionalistické strany Annabelle Ewing, Gordon MacDonald, John Finnie, Chic Brodie a Jim Eadie.

MacDonaldová, která je bývalou náměstkyní předsedy Skotské nacionalistické strany, poukázala na to, že Skotsko má jedinečnou příležitost včlenit mezinárodní trestní právo do skotského práva, které je z historických důvodů odlišné od práva anglického.

Její manžel Jim Sillars, také bývalý náměstek předsedy Skotské nacionalistické strany, apeloval na šéfa strany Alexe Salmonda a jeho vládu, anebo na odvážného řadového poslance,", aby "zavedli retrospektivní právní úpravu, která by umožnila trestně stíhat bývalého britského premiéra z válečných zločinů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ekonomika způsobuje, že třicátníci a čtyřicátnici si nemohou dovolit vlastní byt

7. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Životní náklady, obtížnost získat úvěr a dobré zaměstnání a historicky nesmírně vysoké ceny domů a bytů způsobují, že velké množství třicátníků a čtyřicátníků je v současnosti nuceno bydlet jako studenti ve sdílených bytech, anebo doma u rodičů, píše deník Independent.

Organizace EasyRoommate uvádí, že průměrný počet lidí, kteří si pronajímají jeden pokoj ve společném bytě s jinými lidmi se před rokem zvýšil až na 2 851 000 osob. Má to velmi záporný dopad na partnerské vztahy. Dospělí lidé si nemohou dovolit společný byt.

Novým trendem také je, že dospělé děti, i čtyřicátníci, nyní jezdí na dovolenou se svými rodiči - šedesátiletí rodiče, kteří jsou v daleko lepší finanční situaci než třicátníci a čtyřicátníci - to financují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Peníze rostou na stromech: sázejte stromy v Praze

7. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

New York je v současnosti posedlý vysazováním množství stromů, píše v deníku Times Will Pavia. Do určité míry za to může komička Bette Midler, která založila New York Restoration Project. Ten začal kupovat prázdná místa a proměňovat je v komunitní zahrady. Stalo se to nesmírně populární. Bette Midler brzo začala přesvědčovat newyorského primátora Michaela Bloomberga, aby začal v městě vysazovat stromy.

Její akci podpořilo americké lesnictví (US Forest Service), které provedlo studii 5,2 milionu stromů, rostoucích v New Yorku, a dospělo k názoru, že stromy každoročně vedou k úspoře 11,2 milionu dolarů na topení a na klimatizaci a odstraňují škodliviny z ovzdruší v hodnotě 10,6 milionů dolarů. "Najednou jsme byli schopni kvantifikovat prospěch od stromů v dolarech," vysvětlije Morgan Monaco z městského oddělení pro newyorské parky. Ukázalo se, že každý dolar, investovaný do výsadby nových stromů, produkuje zisk 5,60 dolarů. Primátor Bloomberg tedy rozhodl, že se ve městě na ulicích vysadí další milion stromů.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

Proč Draghiho plán sám o sobě Evropu nezachrání

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Měli bychom Draghiho ocenit: šéf Evropské centrální banky splnil svůj slib ohledně výraznější akce snižující tlak na ohrožené evropské země jako je Španělsko. ECB schválila nákup neomezeného množství dluhopisů zemí, které splní určitá přesně určená kritéria poskytnutí pomoci. Španělsko trpící nebezpečným únikem kapitálu bude patrně první zemí, která požádá o pomoc z programu OMT.

Festival za demisi vlády II

10. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Festival za demisi vlády II se bude konat 22. září 2012 v Praze.

Iniciativa za demisi vlády, v těsné spolupráci s dalšími iniciativami a některými neparlamentními stranami (Ne základnám, Alternativa Zdola, Nová antikapitalistická levice, Strana demokratického socialismu, Spojenectví práce a solidarity, Hnutí za přímou demokracii, Akční spolek nezaměstnaných, Socialistická Solidarita, ProAlt) a za účasti dalších iniciativ a organizací (Ekumenická akademie, Pomoc obětem exekucí, Demokratická levice, "Občané městu, město občanům", Occupy Czech, Křesťané za spravedlivý hospodářský řád), pořádá 22. září 2012 od 14.00 hod. na Karlově náměstí v Praze Festival za demisi vlády II.

Podrobnosti ZDE

Koukolíkova přednáška Mocenská posedlost na videu

8. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

ŠOK│ Přednáška MUDr. Koukolíka v rámci předmětu Konflikty v mediální komunikaci, který jsem vedl na Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, na téma "Mocenská posedlost", je nyní i na videu. Na YouTube už ji zhlédlo 10 896 diváků. Za zpracování z mnou uspořádané prezentace do videa a upload díky panu Krajtlovi.

MUDr. Koukolík: Mocenská posedlost YouTube

prezentace přednášky MUDr. Koukolíka - MS Powerpoint - 3,4 MB PPS

audiozáznam celé přednášky - Windows Media Audio 36,1 MB WMA
kompletní prezentace PPS s synchronizovaným zvukem WMA a připojenými soubory PDF - archiv 45,5 MB ZIP
25. 02. 2010 Štěpán Kotrba: Koukolík: Mocenská posedlost je stav, při němž se mocenská pýcha a / nebo mocenská závislost kombinují se stupiditou ZDE

Německý právník podal novou stížnost proti EU

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý právník Peter Gauweiler v neděli podal novou žalobu k nejvyššímu soudu kvůli programu Evropské centrální banky (ECB) na nákup vládních dluhopisů. Ve středu má týž soud rozhodnout o žalobě požadující zákaz německé účasti na tzv. Evropském stabilizačním mechanismu (ESM).

Britští konzervativci plánují "prorůstovou" strategii prostřednictvím zrušení zaměstnaneckých zákonů

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Státní bezpečnostní a zdravotnické inspekce v britských firmách mají být zrušeny, britská konzervativní vláda tím chce "nastartovat hospodářský růst". Vláda také chce umožnit firmám, aby mohly jednodušeji propouštět zaměstnance. V tom jim dosud brání legislativa na obranu zaměstnaneckých zájmů. Vyvolává to napětí mezi vládou a odbory, které plánují velkou demonstraci proti vládním škrtům na 20. října. Na nadcházejícím odborovém sjezdu, který se bude konat tento týden, budou odbory jednat o možnosti uspořádat generální stávk. Dva největší britské odborové svazy, Unison a GMB, daly najevo, že zkoordinují své protestní akce proti snižování platů zaměstnanců zdravotnictví a komunální správy.

V holandských volbách zřejmě zdvojnásobí někdejší maoisté počet svých parlamentních křesel

10. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Holandští socialisté, kteří se vzdali svého maoismu ze sedmdesátých let a kteří nikdy nebyli ve vládě, zřejmě zdvojnásobí svůj počet křesel v parlamentě. Vedou kampaň proti Evropské unii a proti programu škrtů, který vedl k pádům vlád v mnoha zemích EU, včetně Holandska. Chtějí omezit Evropskou unii na prosperující jádro zemí s malou nezaměstnaností a vysokou kvalitou života.

LIDOVÁ TVOŘIVOST:

Rumunský vtip, který jsem slyšel v Polsku

9. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Rumunský kolega mi při návštěvě katolického Polska vyprávěl tento vtip: Mladý Karol Wojtyla (budoucí polský papež Jan Pavel II.) je v roce 1943 v polském Krakově pronásledován ulicemi mladým německým esesákem se samopalem. Wojtyla se bojí o život a vroucně se při běhu ve snaze zachránit se modlí k Bohu: "Zachraň mi život, obětuji ti celou svou existenci! Zachraň mi život, obětuji ti celou svou existenci! Zachraň mi život, obětuji ti celou svou existenci!" Pořád nic. Wojtyla se dostane do slepé uličky a mladý esesák se samopalem ho už dohání. Wojtyla poklesne na kolena a zoufale se z posledních sil před esesákovým samopalem modlí k Bohu.

Tu se na poslední chvíli rozestoupí nebesa a ozve se boží hlas: "Nezabíjej ho, to je budoucí papež mojí Církve!" promluví z nebes Bůh.

Esesák sklopí samopal, obrátí se k nebi a osloví Boha: "A co já?"

Bůh: "Ty budeš papežem po něm."

Chirurg: Polovinu zraněných bojovníků v Aleppu tvoří zahraniční islamisté

9. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský chirurg Jacques Beres, který je spoluzakladatelem neziskové organizace Lékaři bez hranic (Medecins Sans Frontieres), se v pátek vrátil z dvoutýdenního pobytu v Sýrii a poskytl rozhovor agentuře Reuters. Konstatoval v něm, že na rozdíl od předchozích zkušeností v Homsu a Idlíbu patřilo asi 60% zraněných mezi bojovníky a nejméně polovinu z nich tvořili zahraniční islamisté. Těm je osud režimu Bašára Asada lhostejný a usilují na prvním místě o islámský stát řídící se právem šaría.

Soros: Německo musí podpořit slabé členy eurozóny, nebo ať z EU odejde

9. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Multimilionář George Soros varoval, že Evropa čelí dlouhé depresi a hašteřivému rozpadu Evropské unie, pokud nebudou podniknuty kroky na pomoc jižním členům eurozóny z jejich zadluženosti. Německo musí převzít část jejich dluhů a zrušit své požadavky na další škrty.

"Německo se buď musí postavit do čela prorůstové politiky, procesu politické integrace a sdílení dluhového břemena, musí přijmout, že vedoucí role něco stojí, anebo ať z Evropské unie prostřednictvím přátelské dohody odejde," konstatoval George Soros.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Roubini: Draghiho plán dává prostor spekulantům, oslabí euro

9. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký ekonom Nouriel Roubini hodnotí nový záchranný plán pro eurozónu prezentovaný šéfem Evropské centrální banky Mariem Draghim jako problematický. Protože program nákupu státních dluhopisů problémových zemí ze strany ECB je podmíněn splněním řady fiskálních parametrů, není jasné, zda na něj Španělsko, které se ocitá v čím dále horších problémech, vůbec dosáhne. A tyto pochybnosti skýtají spekulantům prostor pro sázku na španělský bankrot. - Pokud bude nový program ECB spuštěn, povede to k výraznému oslabení kurzu eura.

Pirátská operace Piča: děcka a jejich graffiti

8. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 8 minut

Nakreslit na chodník před Českou televizí křídou co největší kosočtverec, vyfotit se s ním a rozeslat to na fejsbuk - to je podle Pirátské strany adekvátní odpověď televizi veřejné služby na - správnou - reakci nezveřejnit výsledky "průzkumu" volebního chování středoškoláků (budoucích prvovoličů) pořádaného vlivovou organizací Člověk v tísni, manipulativně nazvaným "Studentské volby 2012 - Jeden svět na školách".

Tak zaprvé: akce Studentské volby 2012 měla být součástí vzdělávacího programu Jeden svět na školách, konkrétně projektu Kdo jiný? zaměřeného na podporu aktivní účasti mladých lidí v občanské společnosti. Teorie dobrá, praxe manipulativní a pokřivená. Studentské volby 2012 jsou anketou uskutečněnou nespecifickým samovýběrem 1/10 cílové skupiny, nikoli seriózním reprezentativním sociologickým průzkumem s ambicí zmapovat politické postoje dorůstající generace. Vypovídací schopnost má tato anketa pouze por oněch 20 000 děcek, nikoliv pro výsledky Pirátů ve volbách. Ona by ty děcka Piráty volila, kdyby jim někdo dovolil k volbám jít a kdyby k nim došla. Valná většina respondentů ankety (voleb) nejsou ještě voliči a do těchto voleb nezasáhnou jinak než čmáráním po billoboardech a vykřikováním na fejsáči. Valná většina prvovoličů k volbám nechodí. Výsledky "voleb" jsou stejně přesvědčivé, jako anketa na serveru Spolužáci.cz. nebo Ftipky.cz

Arabské jaro je mrtvé - a Sýrie píše jeho nekrolog

8. 9. 2012

čas čtení 5 minut

Nedávno jsem volal příteli, který je vysoce postaveným poradcem irácké vlády. Nejprve mi vyčetl, že nevolám a sotvakdy ho navštěvuji. Odpověděl jsem jedinou omluvou, která mě napadla: "Zaměstnávalo mě Arabské jaro". "Arabské jaro?", řekl. "Co to je? Arabské jaro už neexistuje. To skončilo. Je to teď jen velký boj o moc", napsal hlavní zahraniční dopisovatel NBC News Richard Engel.

Jakou má vlastně Obama zahraniční politiku?

8. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Na sjezdu amerických Demokratů v městě Charlotte v Severní Karolíně tento týden skoro úplně chyběla Obamova zahraniční politika, píše James Cussen. Došlo ovšem k drobnému problému. V důsledku fixace na domácí otázky byla z volebního programu Demokratů vynechána slova "Bůh" a "Jeruzalém". Není tohle zrovna mesiášský postoj, kvůli němuž se Demokraté posmívali Georgi Bushovi? Omyl byl zjištěn a slova byla rychle doplněna.

Hlavní představitelé demokratické strany poukazovali na Obamovy obrovské úspěchy:"General Motors je naživu a Usáma bin Ladin je mrtvý!" vykřikl v jednu chvíli Joe Biden. Dav šílel nadšením.

Na kongresu se opakovaně promítalo video zavraždění bin Ladina, s komentářem, který četl Tom Hanks. Také se neustále žehnala vojska.

Clintonová chce zrušit překážky pro obchod s Ruskem

8. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová signalizovala, že by Kongres mohl ještě v září zrušit tzv. Jacsonův-Vanikův dodatek z dob studené války a odstranit tak překážku ve vzájemných obchodních vtazích s Moskvou.

Causa Rath

Michal Doktor: Opravdu chcete vládnout většinou vzniklou vězněním Davida Ratha?

7. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 16 minut

V pátek 7. září 2012 Sněmovna projednávala žádost Policie ČR o vyslovení souhlasu s přípustností rozšíření trestního stíhání poslance Davida Ratha pro podezření z trestného činu úplatkářství dle § 331 Trestního zákoníku tentokrát v cause Středočeské nemocnice. Sněmovna obviněného poslance, který o vydání sám požádal aby se mohl bránit u soudu, ke stíhání vydala. Z přítomných 185 pro hlasovalo 174. Proti hlasovali 4 poslanci: Miroslav Svoboda, Jiří Krátký a Jiří Koskuba z ČSSD a Tomáš Úlehla z ODS. Výsledky hlasování o vydání poslance Ratha lze nalézt ZDE

Kauza Lessy:

Karta se obrací?

7. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Václav Láska podal údajně (podle Aktuálně.cz) trestní oznámení proti ministru vnitra Kubicemu ve věci odvolání bývalého šéfa policie Lessyho.

Cituji:

"Ministr má ze zákona povinnost, než takové rozhodnutí učiní, provést vlastní šetření, zda tam důvody k propuštění jsou. K tomu nebyl žádný prostor."

Touhy a plány Václava Klause

7. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Všichni lidé znechucení vládou Petra Nečase, a to jak její politickou (ne)kulturou, tak naprosto nekompetentní politikou, která nejenom stát zadlužuje, ale přesměrovává jeho odpovědnost na soukromé firmy, kterým je občan vydán na milost a nemilost, přemýšlejí, zda nastává konečně okamžik, kdy by vláda mohla padnout. Příliš optimismu ale v sobě nejspíš nemají. Není to tak dávno, když to na jaře vypadalo, že pád vlády je nevyhnutelný, a kdy vše bylo pouze trapné představení o několika aktech, jak lidem ukázat, že kdo má moc, ten se ji sám dobrovolně nevzdá, i kdyby měl novou platformu ze země vydupat a nazvat ji provokativně třeba LIDEM.

Pád vlády by nemusel znamenat předčasné volby

7. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Marek Řezanka se domnívá, že Václav Klaus možná touží po návratu do premiérského křesla, a že by mohlo dojít k předčasným volbám. To je jistě originální teze a bude zajímavé sledovat, zda se potvrdí. Veliká část pozorovatelů politické scény má nicméně za to, že se sociální demokracie, která sama Nečasův kabinet položit nedokázala, požadavkem na předčasné volby nejspíše blamuje, protože cílem Klausova postupu proti Nečasovi nejsou ani nové volby, ale ani premiérské křeslo - je jím sestavení nové pravicové vlády a kandidátem na premiéra v ní má být ministr průmyslu Martin Kuba.

UPDATE: I manipulovat se musí umět...

7. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 7 minut

Česká televize - nejspíše na základě včerejšího upozornění Britských listů - zveřejnila včera večer (poprvé za celou tu dobu operativně) "kompletní zprávu", nazvanou "Exkluzivní průzkum pro ČT z Pardubického kraje". Václav Moravec ve vysílání Otázek Speciál věnoval poměrně dost času vysvětlováním metodiky i dat z Pardubic. Karlovarskou zprávu, Libereckou zprávu i zprávu z Vysočiny zveřejnila ČT až 5. 9., ačkoliv vysílání proběhlo 28. 8. 2012, 30. 8. 2012 resp. 4. 9. 2012. Na světlo se díky "kompletním zprávám" sice nedostaly všechny informace, ale alespoň některé. A některé z nich jsou alarmující. Například ta, že zprávy nejsou kompletní, neobsahují podstatné údaje (a pravděpodobně ani pravdivé výsledky) a Česká televize jejich zveřejněním v této podobě zjevně a dokazatelně porušuje schválená Pravidla předvolebního a volebního vysílání ČT.

Rozumem se prezident volit nebude (?)

7. 9. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Nedávno v Literárkách zmínil Arnošt Goldflam výzkum, v němž se tvrdí, že víc než osmdesát procent lidí na světě je pod hranicí soudnosti a nejsou schopni ani na základě relevantních argumentů vyjádřit svůj vlastní názor. Znamená to (podle něj), že obrovská většina lidí je manipulovatelná.

Chléb už ne - tedy hry a kladeče věnců

7. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Průzkum CVVM konstatuje: "...největší nespokojenost panuje se stavem korupce (92 % velmi či spíše nespokojených a jen 1 % spokojených), hospodářské kriminality (81 %), nezaměstnanosti (77 %), s politickou situací v ČR (76 %) a stavem veřejných financí (75 %). Vážné výhrady směřují také k sociálním jistotám (69 %), fungování hospodářství (65 %), náladě ve společnosti (65 %) a možnosti občanů účastnit se na rozhodování (55 %)." A jaký lék nabízejí politické elity na tuto nebezpečně se hromadící frustraci? Zavedly do parlamentního ústavního systému přímou volbu prezidenta.

Vyděračská parta -- to je vlády totožnosti karta

7. 9. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 1 minuta

Před prvním, pro vládu neslavným a nešťastným hlasováním, tedy ještě před odhozením zbývajících etických zábran, předseda TOP 09 popřel šlechtický původ a naprosto nešlechetně vyzdobil preventivní vládní vyhrůžky strašením zrádců. Nejapně, netaktně a nešlechetně. Aneb zcela pominul vznik a původ strany, jejímž jest předsedou. A zcela pominul koaličního spojence "LIDEM" v novém koaličním slepenci. Ve slepenci, který by si bez zrádců ani neškrtl.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33276