Proč Draghiho plán sám o sobě Evropu nezachrání

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Měli bychom Draghiho ocenit: šéf Evropské centrální banky splnil svůj slib ohledně výraznější akce snižující tlak na ohrožené evropské země jako je Španělsko. ECB schválila nákup neomezeného množství dluhopisů zemí, které splní určitá přesně určená kritéria poskytnutí pomoci. Španělsko trpící nebezpečným únikem kapitálu bude patrně první zemí, která požádá o pomoc z programu OMT.

Jenže Draghi je koneckonců pouze centrálním bankéřem a nemůže napravit choroby, které Evropu trápí. Existují čtyři překážky, které se svým novým plánem nedokáže překonat.

Krátkozrakost: Nákupem krátkodobých dluhopisů udrží ECB na nízké úrovni krátkodobé úroky, jenže prolém Evropy nespočívá v těchto krátkodobých úrocích. Tím je ohromné úročení dlouhodobých dluhopisů, které je spojenou s náklady na hypotéky a některé obchodní půjčky.

Přijdou další škrty: Požadavky na snižování deficitu, které Evropa uvaluje na Španělsko, jeho krátkodobé problémy ještě zhorší. Čím více Madrid seškrtá výdaje, tím více naroste nezaměstnanost. A Evropa s tím nijak nepomůže.

Vazba vlád na banky: Ačkoliv ECB měla v úmyslu rozvolnit vazbu vlád na banky, může to dopadnout tak, že národní vlády a banky budou na sebe navzájem ještě více odkázány než dříve. Banky může program podpořit k nákupu dalších vládních dluhopisů a obě strany se přitom vzájemně potáhnou ke dnu.

Fiskální disharmonie: ECB nemůže sama nic udělat s fundamentálním problémem eurozóny, jímž je jednotná měna bez bankovní a fiskální unie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6802

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2012