Volby se blíží...

26. 9. 2013 / Jaroslav Šulc

čas čtení 4 minuty

Tvrzení o "ozdravení veřejných financí" a o "udržení vyrovnaného rozpočtu" vyvolávají závažné otázky po odborné gramotnosti redaktorů Hospodářských novin Kateřiny Surmanové či Aleše Měřičky, případně obou. A samozřejmě též o kvalitě práce jejich nadřízeného (šéf)redaktora, či kdo má v této redakci věcnou odpovědnost za otištěný text. Holá pravda - viz veřejně známá statistická data ČNB, MF ČR či ČSÚ - tady přece mluví o naprostém opaku: jestli byl vládní dluh ke konci roku 2009 již 1,3 bilionu korun (a od roku 2006, kdy se pravicové vlády dostaly k exekutivní moci se zvýšil o více jak třetinu), tak již letos vládní dluh zřejmě překročí hranici 1,8 bilionu korun!

... a jak říkají pamětníci, "nejvíce se lže po honu a před volbami". Zatímco se bájícímu myslivci jen velmi těžko dokazuje, o jaký kousek vlastně mířil vedle, u volební agitace je to mnohem snazší. Úplně nejjednodušší je však usvědčit ze lži toho nešťastníka, který snad nešikovně pracuje se statistickým čísly a z nich vyvozuje mylná či nedejbože zcela opačná hodnocení, píše Jaroslav Šulc, makroekonom ČMKOS a publicista.

Přesně tohoto fatálního prohřešku se dopustili redaktoři středečních (25. září, strana 2 a 3) Hospodářských novin Kateřina Surmanová a Aleš Měřička v článku "Programy stran: ze spořivců se stávají investoři". Autoři - jinak v graficky velmi dobře zpracovaném heslovitém přehledu nových volebních slibů jednotlivých politických stran - v úvodní historizující pasáži vyhodnotili pozici bývalé stojedničkové koalice ODS, LIDEM a TOP09.

Bezelstně konstatovali, že "Nečasově kabinetu se podařilo ozdravit veřejné finance, udržet vyrovnaný rozpočet a zajistit Česku dobré jméno u zahraničních bank." a snad doufali, že si toho nikdo z čtenářů nevšimne.

"Úsporami" k miliardovým ztrátám

26. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Před třemi lety zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (VV) několik rozestavěných projektů silniční sítě. Práce tak kupříkladu ustaly na rozdělaném úseku silniční stavby známé jako Suché Lazce, která spolu s prodlouženou Rudnou měla být novým hlavním tahem Ostrava -- Opava. Přestalo by ježdění přes část Ostravy (Porubu) a také projíždění obcemi Velká Polom a Hrabyně, což by cestu z Ostravy do Opavy zkrátilo na 15 minut.

Jak dokonale řídila Českou republiku Kalouskova kamarila

26. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

"Kvůli ekonomické stagnaci a nešťastným změnám v sociální politice se do větší chudoby propadá další část Romů, ale i majoritní populace. Hodně se rozmáhá fenomén chudých zaměstnaných, tedy domácností, které pracují, ale nestačí jím to k obživě. Těch může být v Česku až k milionu lidí," říká ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Český antropolog Ernest Gellner varoval, že je teoreticky velmi obtížné nalézt argumenty, proč je demokracie lepší než diktatura. Zatím - psal to v devadesátých letech - vždy byl podle něho nejpřesvědčivější "argument ledničky" - totiž že demokracie byly vždycky bohatší než diktatury a občanům se v nich vedlo lépe.

Jenže Kalouskova kamarila svou nekompetencí, zkorumpovaností a všeobecnou ideologickou stupiditou zjevně vytvořila pro mnoho lidí v ČR doslova peklo na zemi. Jak se mohou tito lidé zastávat za kapitalismus a demokracii, když systém, který v ČR kalouskovci vytvořili, vede k jejich ekonomickému ničení?

Debilní politika dosavadních pravicových českých vlád si zadělává postupně na revoluci.

Děti jsou v ČR stále častěji ohrožovány dluhy svých rodičů

26. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Dovoluji si Vám napsat, protože mě zaujal článek o potížích paní Stoklasové, píše Šárka Hostinská.

Pracuji na Městském úřadě jako sociální pracovnice orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

Čím dál častěji se setkávám s praxí, že děti jsou v rodině ohroženy dluhy svých rodičů.

Shodou okolností jsem v srpnu řešila případ rodiny, která měla nedoplatek na elektrice rovněž 28.000,- Kč.

Chcete-li finančně pomoci paní Džbánkové, která je nucena prodat v insolvenci svůj dům

26. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Několik čtenářů se ptalo, zda zveřejníme číslo účtu pro možné finanční příspěvky pro paní Džbánkovou, která je nucena kvůli zadluženosti prodat svůj dům. Paní Džbánková nám píše:

Včera jsem byla u pro bono právníka a řekl, že ten správce nesmí takhle postupovat. Řekl,že nejlepší řešení je co nejdřív uzavřít smlouvu o koupi. Pokud jde o prodej, případný zájemce by sepsal smlouvu o smlouvě budoucí s makléřem a ta by byla zaslána na soud a dále by se postupovalo dle insolvenčního zákona.Takto zněla i dohoda se soudcem. Co se týče darů finančních, pokud by nám čtenáři chtěli finančně pomoci, toto číslo účtu 2108065630/2700, na něž nám případně mohou čtenáři přispět, je na jinou osobu, než jsme my, na ni se insolvence nevztahuje. Takové finanční dary by byly určeny našim dětem, ne nám. Pokud číslo účtu zveřejníte, prosím uveďte, že je to výslovně na žádost čtenářů a že všem děkuji i za držení palců a že mi jejich slova velmi pomáhají.

60 000 nepřijatých dětí do mateřských školek, to je síla!

26. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Téměř 60 000 dětí nebylo, podle informací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ve školním roce 2013/2014 přijato do státních mateřských škol. Ačkoli se číslo může v průběhu září ještě malinko snížit, i tak jde o největší počet nepřijatých dětí v české historii, a o 10.000 dětí víc než loni, píše Martina Šebestová.

Glosa:

Dejte si rum!

26. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Krize v českém umění je prý vyvolána tím, že si tvůrci nenechají poradit skutečnými odborníky a místo sociálně angažovaných děl vyráběných a la these se pravičácky neuvědoměle nimrají v privátních nitrech. Český rasismus je vyvolán sociální situací, tvrdí sociolog, který musí nejlépe vědět, že v řadě zemí, kde je sociální situace nesrovnatelně horší, žádný rasismus v podstatě nezaznamenávají. A pak tu ovšem máme ještě empatické ženy vciťující se do neonacistů s vysvětlením, že ti dobří hoši měli údajně velice těžké dětství. Shrnuto a podtrženo: Ať se stane cokoliv, za vším vězí sociální otázka. Změňte mávnutím kouzelného proutku sociální situaci a vše se v dobré obrátí. A začněte u umělců. Neonacisté a rasisté totiž za své činy nemohou, avšak umělci, kteří soukromničí a nepomáhají osvíceným propagovat změnu sociální situace, jsou vinni a měli by býti vylikvidováni.

Startuje druhá Volební kalkulačka -- Názorový test. Občanům poradí koho volit

26. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 25. 9. 2013 -- Která politická strana má nejpodobnější názory jako vy? Na otázku odpovídá druhá Volební kalkulačka k předčasným volbám -- Názorový test porovnávající postoje voličů a stran. Ve středu ho spustilo sdružení KohoVolit.eu. Při prezidentských volbách kalkulačku použilo přes 1,2 milionu lidí.

"Názorový test voličům poradí, které strany zastávají stejné názory jako oni. Strany s největší shodou by poté voliči měli zvažovat při volbách," řekl matematik a tvůrce Volební kalkulačky Michal Škop.

Asad nevylučuje americký útok

26. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Syrský prezident Bašár Asad včera v rozhovoru odvysílaném venezuelskou TV Telesur řekl, že nevylučuje možnost amerického útoku, i když byla tato akce zastavena souhlasem s likvidací chemických zbraní.

Podle Asada má údajně Sýrie k dispozici přiznání povstalců, že dopravili do země chemické zbraně, a všechny důkazu ukazují na to, že chemický útok z 21. září provedla opozice. Úřady odhalily zásoby těchto zbraní a laboratoře, kde byly vyráběny. Důkazy obdrželo Rusko.

V úterním projevu v OSN Obama popřel, že by chtěl ke svržení Asada použít sílu, nicméně Moskva a Washington se stále nedohodly na postupu v případě, že by Damašek neplnil závazky ohledně likvidace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI OBRANY:

Čemu se (ne)bráníme

26. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Zamýšlíme-li se nad stavem Armády ČR, nelze se vyhnout otázkám typu: Jakých hrozeb se má Česká republika obávat a odkud je má očekávat? Může případným hrozbám čelit samostatně? Má v dnešní době pro stát, jakým je Česká republika, armáda smysl? Jak se změnila během posledních let bezpečnostní rizika ve světě a jako proměnou prošly strategie boje? Jak na tyto změny Česká republika reagovala?

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

Marek Řezanka, Zemědělství: Nesoběstační

Marek Řezanka, Dvě tváře spravedlnosti

Marek Řezanka, Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

O řízení firmy a řízení demokratického státu

26. 9. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 2 minuty

V poslední době se objevují předvolební úvahy na téma řízení státu a řízení firmy. Zejména v tom ve svém svatém tažení na obranu demokracie vyniká ex ministr Kalousek. Ten jednoznačně manipuluje s podstatou problému.

Řízení čehokoliv je proces velmi podobný. Ať už jde o letadlo, vrtulník, nebo auto, nebo firmu nebo stát. Především to vyžaduje jisté schopnosti, dovednosti a schopnost respektovat daná pravidla a schopnost se pohybovat v jakési "obálce" - v hranicích, ze kterých beztrestně vystoupit nelze.

Pan Kalousek má jistě pravdu, že tu odlišnosti jsou. I když je poněkud podivné, že člověk který zlikvidoval nepohodlného policejního prezidenta během několika týdnů, se dovolává demokracie.

Proč mi ČEZ účtuje své bankovní poplatky?

26. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vážený mluvčí skupiny ČEZ pro střední a západní Čechy, Martine Sobotko, ve vašem dopise uveřejněném v BL dne 25. 9. 2013 mimo jiné píšete, že "Obchodní podmínky musí platiti pro každého, i když je nám ho nakrásně líto ".

Ve vašich obchodních podmínkách je mimo jiné v části IV., odst. 6) uvedeno "Náklady spojené s úhradou závazků podle Smlouvy (např. bankovní poplatky, poštovní poplatky) nese každý Účastník na své straně."

Prosím, proč mně tedy ve vašich zcela nepřehledných fakturách účtujete bankovní poplatek za připsání platby na váš účet!? Nechci, aby vás mě bylo jen líto, chci aby obchodní podmínky platili pro každého, tj. především pro vás!

Luděk KOVÁŘ

contra omnes

ČEZ ignoroval naši změnu adresy

26. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Chtěl bych dodat jen pár vět k fungování korporací typu ČEZ. Před zhruba pěti lety jsem se stěhoval do nového bydliště. Mimo jiné jsme poctivě nahlásili jak plynárnám, tak dodavateli elektrické energie, jíž byl mimochodem právě ČEZ, změnu odběrného místa a změnu adresy, píše Ivan Koutník.

Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že ČEZ tuto změnu nevzal na vědomí. Nahlásili jsme tedy změnu znovu, ovšem ani to nepomohlo.

Co bude ČEZ dělat s problémem nepříjemně překvapovaných odběratelů náhlými horentními účty?

26. 9. 2013

čas čtení 5 minut

ČEZu žádný zákon neukládá, aby zveřejňoval cenu elektrické energie za 1 kWh. Tak to nedělá.

Ač nerad, musím s mluvčím ČEZ do značné míry souhlasit, píše Vladimír Němec. Ale (vše, co je před "ale", zpravidla neplatí), co mi tam například chybí, je vysvětlení, jestli s tím ČEZ něco hodlá dělat.

Nemyslím tím jen tento konkrétní případ, myslím tím především to, co bude ČEZ dělat s problémem "nepříjemně překvapených odběratelů" (NPO) obecně. Je mi jasné, že ČEZ toto nemá ve stanovách ani v popisu práce, pokud ale mluvčí myslí své tvrzení o "nevýhodnosti likvidace odběratele" vážně, tak by s tím měli něco začít dělat i nad rámec, daný zákonem. A to hodně rychle.

Jde jen o to, hlídat si spotřebu a nespoléhat se na to, že to nějak dopadne

26. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Ráda bych se vyjádřila ke starostem paní Stoklasové, píše Eliška Houšková. Nevím určitě, jak její problémy vznikly, ale já sama mám jak plyn, tak elekřinu od ČEZu. S plynem jsem se na něj obrátila já sama, po vyhodnocení tabulek dodavatelů plynu. Musím říci, že jsem s ČEZ docela spokojená.

Dokud žil můj muž, stalo se, že jsme museli doplácet při ročním vyúčtování 10.000,- Kč. Muž volal na ČEZ, kde mu řekli, že si prohlédnou hodiny, jestli tam není nějaký problém, ale že je možné, že za zvýšeným odběrem stojí staré spotřebiče.

I české energetické firmy umožňují přehled spotřeby eletřiny

26. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rád bych upozornil na to, že některé naše firmy dovolují nahlédnout (po registraci) na spotřebu elektřiny na odběrném místě. Je pravda, že tak pěkný přehled jako na německém eon to není, ale základní představu o spotřebě máte k dispozici, píše Radek Dvořáček.

Český eon toto umožňuje, ikdyž omezeně - viz přiložený obrázek. Nevím však do jaké míry je možnost elektronického zpracování spotřeby závislá na technickách možnostech elektroměru odběrného místa.

Po registraci na eon máte možnosti sjednat celou řadu věcí elektronickou cestou a máte i kontrolu nad zaplacenými částkami a jejich výší

Prosím, kupte náš dům za půldruhého milionu korun

24. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Jen tak se můžeme vyhnout existenční katastrofě, píše Jana Džbánková. Nedovolte, aby ho prodal insolvenční správce za míň. Popis a fotografie domu jsou ZDE

Proč je to naléhavé...? Pokud dům prodá insolvenční správce za 1 milion (což nám oznámil), pokryje to pouze zajištěného věřitele a bude vyhlášen konkurz. Z majetku ty nezajištěné věřitele rozhodně nevyplatíme, neboť hodnota věcí je max. 50 tisíc a jsme bez příjmů, tudíž podle slov správce jdem na ulici s osobními věcmi a ještě se spustí kolotoč exekucí.

A při sumách, které si nárokují exekutoři a právníci, ta částka bude taková, že to budou splácet ještě naše děti.

Kdyby manžel nepřišel o práci, nikdy by jsme takhle nedopadli.

Všechny půjčené peníze byly pouze na opravu domu, jídlo a hlavně nehorázné nedoplatky energie.

Nikdy jsme nebyli za 20 let na dovolené, žijeme celou dobu skromně a poctivě, a přesto to nestačí.

Aby došlo k napravení situace, byli jsme i 10 měsíců bez proudu.

Ať se snažíme sebevíc, neni to nic platné.A práce pokud je ... tak na 3 měsíce a konec, zřejmě je to výhodné.

Abychom vůbec dostali hmotnou nouzi, museli jsme 3 měsíce žít z 8 tisíc a nepřestat platit účty, což je 1 tisíc na měsíc pro 5 lidí na jídlo, i tohle jsme ustáli, ale víc už neustojíme.

Nežádám o milodary, ale o šanci dostát závazkům vůči věřitelům, a dostat tak šanci na normální život pro své úžasné děti. A varovat všechny, co hledají bezpečí v úpadku, jak snadno mohou být zlikvidováni.

Uspořádání ve státě musí být takové, aby se nastolil stav, kdy se jeho obyvatelům žije pohodově

25. 9. 2013 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 6 minut

Při čtení příspěvku pana M. Taubra mě až zamrazilo.

Tedy doufám, že autor je skutečně pan Taubr. První dvě věty z jeho reakce jsou totiž přesnou citací projevu bývaléhé hlavy státu.

"Vidím velmi rád, že se lidé organizují.... ", (ten plebs, nad kterým stojí můj majestát)... "Dokazují tím, že přesně toto a jen a pouze tato cesta je ta nejefektivnější a nejlépe fungující." (Pan Taubr se nepovažuje za součást skupiny lidí, co se nějak organizují, nepotřebuje to.)

Nevím, z jakých zdrojů autor příspěvku sebral povšechnou znalost o efektivitě mezilidské pomoci, (a není státní správa nejvyšší formou této organizace obyčejných lidí?) ale vím zcela určitě, že se prekérně mýlí v důvodech pro své tvrzení. Z mého pohledu je totiž základní premisou, že kdyby stát fungoval jak má, nebylo by vůbec o čem psát.

Pláč na nesprávném hrobě

25. 9. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Proč se starat o existenčně ničené spoluobčany? Zdá se mi, že se BL stávají tribunou zbědovaných lidí, kteří si naříkají a doufají, že jim Vaši čtenáři pomohou. Přitom líčení jejich potíží je jistě vhodně upravené, aby budilo soucit. Snad byste s tím mohl přestat. Děkuji za pochopení. Jan Kučírek.

ZDE

V záhlaví uvedený výrok čtenáře Britských listů lze chápat dvojím způsobem. Buď je pan Kučírek necita, nebo mu jde o to, aby BL v konkurenci obstály.

Co zbylo z plzeňského výstavnictví

26. 9. 2013 / František Řezáč

čas čtení 5 minut

V sobotu jsem navštívil devátý ročník výstavy ITEP , která v onen čas nabízela česko-bavorský den s ochutnávkou specialit a hudebními vystoupeními souborů z obou stran Šumavy. Pořadatelé nazývají tuto výstavu Veletrh cestovního ruchu. Ponechme jim právo na nadsázku. Kdysi cosi jako veletrh v Plzni bývalo a kdo si to pamatuje, umí posoudit, co veletrh je a co je jen výstava. Konec konců, kvalitně uspořádaná výstava může být lepší, než lecjaký veletrh.

Anketa Romano hangos:

Kterých romských aktivistů či politiků si vážíte? A jak zvýšit jejich vliv?

25. 9. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 18 minut

Michal Šebela, redaktor České televize, Brno
V podstatě si vážím každého a každé, kdo se věnuje práci s Romy. V této době to pomalu začíná být hrdinstvím. Právě jsem dočetl rozhovor se Sri Kumarem Vishwanathanem. Přesně identifikuje problémy a varuje před vzrůstajícím rasismem. Plně s ním souhlasím. A romští politici či zastupitelé? Správně cílená otázka -- žádného/žádnou neznám a to je ten problém! Jsem pro kvóty pro menšiny do obecních zastupitelstev. Jistě, je na místě námitka, že budeme protežovat lidi podle rasy, podle barvy kůže (Romy, Vietnamce, Ukrajince, atd.). Jenže majorita tyto lidi podle barvy kůže diskriminuje, tak jim na začátku musí podle barvy kůže i pomoct.

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI DOMÁCÍ BEZPEČNOSTI:

Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

23. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Pokud má být úspora skutečně úsporou, nemohou výdaje s ní spojené převyšovat zisky z ní plynoucí. Každý škrt by potom měl být několikrát zvážen ze všech stran s tím, co vše se vlastně škrtá.

Budeme-li chtít například za každou cenu něco ušetřit na výdajích na policii, můžeme počítat (zvláště v některých oblastech) se zvýšenými náklady kvůli zhoršené kriminalitě. A šetřit na hasičích je doslova a do písmene zahrávání si s ohněm. Spálíme se.

Není možné, abychom "fungovali" díky policistům a hasičům přivydělávajících si ještě v jiných zaměstnáních. Potřebujeme, aby se tito lidé plně soustředili na svou profesi -- a měli ji řádně honorovanou.

Analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O životním prostředí: Z čeho (ne)lze těžit

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Marek Řezanka, Když doprava kulhá na obě nohy

Marek Řezanka, Blýskání na nečasy: O českém průmyslu

Marek Řezanka, Zemědělství: Nesoběstační

Marek Řezanka, Dvě tváře spravedlnosti

Marek Řezanka, Na cestě k domobraně: Šetřit, ale s rozumem...

Syrští povstalci odmítají prozápadní opozici. Inspektoři OSN se vracejí

25. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Třináct povstaleckých skupin, včetně mocné Fronty an-Nusra napojené na al-Kajdu, dnes odmítlo autoritu opozičních frakcí podporovaných Západem a vyzvalo ke sjednocení opozice v "čistě islámském rámci". Mezitím se inspektoři OSN vracejí do Sýrie, aby pokračovali ve vyšetřování útoků chemickými zbraněmi.

Kde leží Kartágo, aneb Propaganda jako umění (ne)možného

25. 9. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 7 minut

Marcus Porcius Cato, řečený Censor, vyšel z chudých poměrů, ale vypracoval se. Díky své neústupnosti, okázalému vlastenectví, důkladnému vzdělání, ale především ostrému jazyku a řečnickému talentu se stal jedním z nevýraznějších politiků své doby, jenž neváhal použít nástroje, který byl nazván propagandou až mnohem později. A sice roku 1622 (záhy po Bílé Hoře), kdy papež Řehoř XV. založil kongregaci pro šíření víry Sacra congregatio de propaganda fide, jejímž hlavním posláním bylo získávat církvi nové ovečky a tím upevňovat a rozšiřovat její světskou moc. Pojem se tedy zrodil z lůna církve svaté, ale jeho obsah je starý jako touha ovlivňovat a ovládat bližní, tedy jako lidstvo samo.

"Samozřejmosti" bohužel nejsou samozřejmé

25. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Chábe, napsal jste článek o značce Rodiče vítáni opravdu s razancí, reaguje Tomáš Feřtek.

Obvykle míváme vstřícnější reakce, ale možná je to tím, že to jsou učitelé a rodiče, kteří s tou značkou mají nějakou praktickou zkušenost. Školy si značku často pochvalují jako způsob autoevaluace. Je to pro ně seznam toho, co by mohli v komunikaci s rodiči dělat. A plán, když už ty základní věci dělají, kudy se vydat dál.

ČEZ: Zničený zákazník nám nepřináší žádný zisk

25. 9. 2013 / Martin Sobotka

čas čtení 4 minuty

Obchodní podmínky musí platiti pro každého, i když je nám ho nakrásně líto.

Vážené Britské listy,

se zájmem jsem si přečetl článek pojednávající o smutné situaci paní Stoklasové. Porovnal jsem si zde uvedené informace s našimi záznamy o zákaznících, píše Martin Sobotka, mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a západní Čechy.

V hrubých rysech jsou zde uvedená čísla reálná, jediným skutečným závažným nedostatkem článku je to, že ve článku zmíněný účet pro zaslání pomoci nepatří paní Janě Stoklasové. Jelikož z něj přišla část plateb za elektřinu, lze usuzovat, že skutečná majitelka je v příbuzenském či jiném vztahu s paní Stoklasovou.

Reakce paní Jany Stoklasové na vyjádření mluvčího ČEZu pana Sobotky

25. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

ČEZ a ani pronajímatel bytu mě neupozornili na to, že akumulačky, které jsem užívala v zimě, a to pouze dvě hodiny denně, patří spíše do malé fabriky a již skoro deset let se nesmí používat. Toto jsem zjistila od elektrikáře, já sama elektrice nerozumím, jsem laik.

Problémy s ČEZ nemám jen já, ale spousta dalších lidí. Mluvčí ČEZ píše, že jsem neplatila řádně zálohy, ale už nepíše, že upomínky posílali na mou starou adresu, kde jsem bydlela před přestěhováním a předtím, než jsem se u ČEZu zaregistrovala na nové adrese a v novém bydlišti.

Já pak valila oči, že nejde elektrika a jen proto, že v ČEZu nevědí, co dělá pravá ruka a co dělá levá. Když vám někdo řekne, že v listopadu zálohu platit nemusíte, protože vám byla zapojena elektřina až v polovině měsíce, myslíte si, že je všechno v pořádku. Jenže jsem se šeredně zmýlila.

Nikdo mi nedoporučil, jakou mám platit zálohu a já jsem nic záměrně neurčovala.

Mluvčí ČEZu nepřesvědčil

25. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Vážený pane Sobotko,

děkujeme za reakci jménem ČEZu. Bohužel, nepřesvědčujete.

Tvrdíte, že vám jako podniku nejde o existenční ničení zákazníků, protože, jak píšete "zničený zákazník nám nepřináší žádný zisk". Z toho hlediska je ovšem nepochopitelné, že odmítáte poskytovat splátkový kalendář právě těm zákazníkům, kteří ho nejvíce potřebují, totiž těm, kteří mají potíže s platbou. Namísto toho, jak je zvykem u slušných firem a v civilizovaných zemích, že se lidem s minimálními prostředky poskytne takový splátkový kalendář, aby dluh mohli splatit, vy u zákazníků, kteří mají potíže s placením, začnete vymáhat okamžitě platbu celé částky. Tím ovšem popíráte své tvrzení, že zákazníky ničit nechcete, protože za daného stavu legislativy v Česku takového zákazníka existenčně zničíte, protože ho vystavíte exekuci, čímž se jeho dluh zmnohonásobí.

PORADENSKÁ STRÁNKA BRITSKÉ VLÁDY PRO OBČANY:

Mám potíže s placením účtů za energie. Existuje pro mě nějaká pomoc?

25. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Britské vládní informace. Zdroj v angličtině ZDE

Tyto informace platí pro Anglii, Wales a Skotsko.

Pokud jste pozadu s placením účtů za plyn či elektřiny, bezodkladně kontaktujte svého dodavatele.

Váš dodavatel energií má zákonnou povinnost vám nabídnout splácení vašeho dluhu v takových částkách, jaké si můžete dovolit. Váš dodavatel energií vám musí nabídnout takovou splátkovou metodu, která vám nejvíce vyhovuje, a musí vzít v úvahu, jak velké částky máte schopnost splácet.

Měli byste dostat možnost splácet svůj dluh v měsíčních splátkách. To se jmenuje splátkový kalendář. Pokud čelíte vypnutí energie, anebo jste nebyli schopni dodržet splátkový kalendář, váš dodavatel energií vám může nabídnout elektroměr či plynoměr na předplatné. Takový elektroměr či plynoměr vám umožní splácet pevné částky vašeho dluhu a zároveň platit předem za energie, které v současnosti používáte.

K dispozici je pro vás státní podpora, pokud splácíte dluh za energie a také další dluhy za domácnost. Podmínky této podpory jsou vysvětleny na stránkách British Gas Energy Trust a EDF Energy Trust.

Sledování spotřeby energie

25. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Německá firma eon má na svých stránkách pro své britské zákazníky automatický "energy tracker": Na každém zákaznickém účtu se okamžitě objevuje, kolik energie zákazník spotřeboval předchozí měsíc ve srovnání se spotřebou za totéž období v předchozím roce. Kdyby toto provozovaly české energetické podniky, nemohli by být občané překvapování na poslední chvíli nesplatitelně velkými účty za elektřinu a plyn, které vedou k exekucím.

Odpověď agresivnímu Dolejšímu a omluva B. Solaříkovi a T. Gabrielovi

26. 9. 2013 / Adam Borzič

čas čtení 1 minuta

Pane Dolejší, útočíte s razancí sobě vlastní. Za prvé: jsem text napsal před Solaříkovým příspěvkem, který byl zveřejněn na BL. Tudíž jsem na něj nereagoval, odpovídal jsem na jeho diskusní příspěvek na webu A2. Můj text měl původně vyjít v jiném periodiku, ale rozhodl jsem se nakonec pro BL. Odtud časová prodleva. Nicméně i přes Solaříkovy další argumenty se i nadále domnívám, že je ahistorické dávat slovům stejný význam v různých dobách.

S Vámi, pane Dolejší, diskutovat odmítám, protože evidentně je pro vás teologie blížencem keců. A křesťanství kněžourským lhaním. Na takovou agresivitu nejsem v žádném ohledu zvědavý. A nehodlám se jí přizpůsobovat. Netolerantním fanatikem jste Vy a klidně si u toho vyznávejte všechna "poly" světa!

Co se týče oné mylné citace:

Pánům Solaříkovi a Gabrielovi se tímto uctivě omlouvám, nebyl v tom to žádný "jezuitský" úmysl, diskusní stránka A2 je pro mě trochu nepřehledná a tak jsem omylem zaměnil dva příspěvky.

Slovo a svět: Ke sporu o literaturu a ideologii

25. 9. 2013 / Adam Borzič

čas čtení 9 minut

I.

Český literární rybník zase vře. Tentokrát byl rozbuškou text Marty Svobodové a Jana Bělíčka v A2 Ideologie a literatura, koncipovaný jako širší odpověď kritičce Evě Klíčové, která se v článku Kritéria lyrického věku obula do redakcí A2 a Tvaru pro jejich politickou profilaci. Nad jejich promyšleným textem si lze jistě klást otázky, protože přímo volá po diskusi. Rozhodně s ním lze polemizovat; představuje totiž vyhrocenou koncepci literatury, která se radikálně obrací do světa a postuluje kritickou angažovanost jako střed literatury. Sám mám s některými formulacemi tohoto eseje potíže a dovedu si představit i jiné uchopení tématu. Nestačím ale žasnout nad reakcemi některých českých literátů, které se po otištění textu rozpoutaly.

Kecy a teologie

25. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Jsem svatý žebrák a proto tady s vámi piju.
Ne kvůli zapomnění - abych stoupal k nebi výš a znova.
Abych se ponížil, ač mrtev, věčně žiju.
Slova, kecy, kecy, kecy, kecy, kecy, kecy, kecy, slova..."
Vladimír Merta

Stručná poznámka v žádném případě nemá suplovat případnou podrobnější reakci napadeného autora na kritiku, které byl vystaven. Jde v ní výhradně o bezprostřední upozornění na zcela zjevné nesrovnalosti ve druhém zmiňovaném textu.

K hledisku v umění

20. 9. 2013 / Bruno Solařík

čas čtení 18 minut

Jenom školometi si žádají pokroku tam,
kde jde o intenzitu, nikoliv o směr.
Vladislav Vančura, 1931

*

V textu Kritéria lyrického věku (Host 6/2013, s. 27) se redaktorka revue Host Eva Klíčová vyslovuje k levicovému trendu v současné rozpravě o kultuře. Obává se příklonu kulturních časopisů Tvar a A2 k "politické profilaci a drilu". Konkrétně kritizuje ideu levicové aktivistky Ilony Švihlíkové, podle níž by měli (slovy Švihlíkové v rozhovoru pro Tvar), občané samosprávně rozhodovat, "do jaké míry je umění a kultura celkově oslovují a považují jejich rozvoj za žádoucí". Dále pak Klíčová odmítá výhradu levicového publicisty Jakuba Vaníčka proti autorům, kteří (Vaníčkovými slovy v A2) "za každých okolností horovali pro individuum a stavěli ho do centrální kulturní pozice". Klíčová shrnuje oba názory, které "proti sobě staví individuum a kolektiv", do ironické poznámky: "Zkrátka ať si občan alokuje své zdroje jinam než do snobárny úzkoprofilové poezie nebo literárního časopisu. A budou-li časopisy a nějaké verše, tak ať hezky reflektují problémy a potřeby elektorátu."

Pokroku náš, jenž jsi na nebesích...

26. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Lidský život je osamělý, ubohý, ohavný, zvířecí a krátký."
Thomas Hobbes

Anglický filosof řadící se spíše do tradice kontinentálního myšlení se dožil na svou dobu velmi pozoruhodných 91 let; jenže jak tomu u filosofů bývá, výšeuvedený výrok se nevztahuje nutně na soukromé osudy, ale odráží spíše převládající dobovou percepci lidského údělu.

Sýrie: Islamisté benefitují z programu USAID

25. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na fotografii vidíte velitele extrémistické organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) zvaného Muhadžirín Kavkaz va Šam ve stanu americké organizace USAID. Jeho uskupení napojené na al-Kajdu zjevně profituje z americké pomoci údajně směrované k legitimním umírněným povstalcům, kteří jsou součástí Svobodné syrské armády.

Státní správa se změnit může a musí

24. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Státní správa se samozřejmě změnit může a musí. Ač je kapitalismus svou podstatou jistě tvrdý, v rozvinutých západních zemích existují základní záruky proti tomu, aby se lidé nestali terčem vydírání soukromých podniků ani státu.

Jak jsem psal mnohokrát, v Británii na vás nikdo nemůže uvalit exekuci, pokud platíte dluh podle splátkového kalendáře podle svých možností, i kdyby to byla jen libra (30 Kč) týdně. Chudým, nemocným a invalidům nesmí energetické podniky vypnout dodávku plynu a elektřiny. Existují četné záruky, jimiž zákon brání vykořisťování a likvidaci obyčejných lidí. Jak je možné, že v Británii platí zákon, že účty za energie musejí být jednoduché a srozumitelné, nikoliv jako to, co zákazníkům vydávají české energetické společnosti jednou do roka, kde je výpis tak složitý a zmatený, že se v tom spotřebitel nemůže vyznat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36366