Putin Obamovi: Krymské referendum využívá precedentu Kosova

16. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Kreml vydal prohlášení, podle něhož "z iniciativy americké strany" spolu hovořili telefonicky Obama a Putin o krizi na Ukrajině. Putin zdůraznil, že podle mezinárodních norem je referendum "legitimní".

    V prohlášení Kremlu se praví:

    "Putin poukázal na neschopnost a neochotu současné kyjevské vlády zvládnout výstřelky ultranacionalistických a radikálních organizací, které destabilizují situaci a terorizují občany, včetně rusky mluvícího obyvatelstva a našich krajanů. V tomto kontextu by se mělo uvažovat o vyslání monitorovací mise OSCE na Ukrajinu. Podle názoru ruského prezidenta by taková pozorovatelská mise měla být přítomna ve všech regionech Ukrajiny. Co se týče referenda na Krymu, Putin zdůraznil, že je plně v souladu s normami mezinárodního práva a Charty OSN a zejména s dobře známým precedentem z Kosova. Oba státní představitelé zaznamenali, že navzdory rozdílným názorům se dohodli, že je nutné společně nalézt způsob, jak situaci na Ukrajině stabilizovat."
  • Moderátor Dmitrij Kiseljov se v neděli večer vyjádřil v ruské státní televizi Rusko 1, že "je Rusko jedinou zemí na světě, připravenou proměnit USA v radioaktivní popel". Oblíbený poradce Kremlu Alexander Dugin a spisovatel Alexander Prochanov v televizní diskusi hovořili o tom, zda jsou demonstranti, protestující proti okupaci Krymu, "zrádci" a zda je východní Ukrajina už v konfliktu s "cynickými liberály" na Západě. Vlivný ideolog Dugin argumentoval, že další přesuny ukrajinských vojsk na východní Ukrajině by byly důvodem pro ruskou ozbrojenou intervenci.
  • V Kyjevě vládne klid, na Krymu se oslavuje. Na hlavním náměstí v Simferopolu jsou jednak "šťastné rodiny" a jednak "opilí agresivní chlapi".

Nevyžádaná rada:

Co dělat proti mediální manipulaci

16. 3. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

Proti mediální manipulaci ve zpravodajství ČT se lze bránit jediným možným a zákonným způsobem - přesným popsáním charakteru manipulace v tom kterém pořadu (přesné datum, hodina pořadu, název, případně časový úsek kde se projevuje manipulace, případně odkaz na archiv), uvedením informačních zdrojů, které byly pominuty (RELEVANTNÍM informačním zdrojem není ale blog nebo stránka aktivistické skupiny) a sepsáním výše uvedeného do podoby stížnosti na porušení konkrétních paragrafů zákona 484/1991 Sb. o České televizi (§2 a jeho odstavce) či konkrétních ustanovení Kodexu ČT, adresovaný Radě ČT s poukazem na její povinnost kontroly dodržování zákona a Kodexu dle §8 a v kopii Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Moskevská Pravda: Selhání německého vedení: Merkelová se chová jako kurva Washingtonu

16. 3. 2014

čas čtení 5 minut

Protože ani jedna strana si nemůže dovolit válku prohrát, budou použity jaderné zbraně. Vítězem nebude nikdo.

Moskevská Pravda zveřejnila v neděli tento poněkud agresivní komentář. Čtenáře je však nutno upozornit, že moskevská Pravda je v současnosti drsně bulvární deník, o hodně horší než pražský Blesk. Autorem tohoto komentáře je americký ekonom Paul Craig Roberts (nar. 1939), náměstek amerického ministra financí ve vládě Ronalda Reagana a spoluautor Reaganovy hospodářské politiky, tzv. Reaganomics. Je bývalým editorem a přispěvatelem Wall Street Journal a Business Week. Více než třicetkrát svědčil v americkém Kongresu k hospodářským otázkám. Roberts zastává pravicové postoje a byl dlouholetým spolupracovníkem např. amerického Cato Institute. Ač je ostře pravicového zaměření, silně kritizuje neokonzervativce a politiku bývalého prezidenta George W. Bushe.

Blízký kompromis čtvrtého druhu

16. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Martin Hekrdla

Při pohledu na Jana Kellera v čele kandidátky ČSSD mne až dosud napadaly dvě myšlenky. Za prvé, jde o výborný tah Bohuslava Sobotky, protože profesor Keller právě jako nestranický externista bude v Evropském parlamentu nepochybně reprezentovat sociální a demokratické ideje (tedy ideje doopravdy sociální a demokratické, nikoli to, co se mnohým sociálním demokratům zrovna náhodou honí hlavou). A za druhé, Jan Keller bude důstojným potíračem všelijaké fašizodní hnědi, která se z celé Evropy po květnových volbách - ani o tom není pochyb - do Štrasburku nahrne. Takové národofrontovní roty paní Marine Le Penové (Front national) přímo volají po bolestivém sešlehání kellerovským sarkasmem.

Pak jsem si ale uvědomil, že sešlehat tímto sarkasmem nebo aspoň neméně proslulou kellerovskou ironií možná potřebují sami sociální demokraté. A nejen ti tuzemští, které s sebou nestranický profesor do europoslaneckých křesel nejspíš doslova vysadí. Zmrskat potřebuje celé uskupení socialistických, sociálně domokratických a labouristických stran Evropské unie, které je známé pod anglickou zkratkou PES (The Party of European Socialists).

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Pokud jde o PES, našel jsem si článek Henriho Webera, francouzského europoslance, socialisty, doktora filozofických a politických věd "Sociálně demokratický kompromis třetího druhu" (Libération 14. března 2014). Autor ovšem chce být pozitivní, PES vyzvedá vysoko. Konstatuje navíc pravdu, která dnes jen málokoho pohorší: že totiž sociální demokracie již velmi dávno není stranou revoluční. V určité době se stala "rezolutně reformistickou" a směřuje ke kompromisu - jak říkával Jacques Delors - "mezi kapitálem a prací, trhem a státem, svobodou (podnikání) a solidaritou". Ke kompromisu, který by byl pro zaměstnance co nejvýhodnější a ještě socialistům umožnil reprezentovat lidi práce...

Poté, co Martina Hekrdlu vyhodili z časopisu Týden, publikoval v neděli tento komentář jako samizdat. Kompletní text je ZDE

Ukrajina a Rusko se dohodly o příměří na Krymu do 21. března

16. 3. 2014

čas čtení 5 minut

  • Asi 95,5 procent voličů hlasovalo pro připojení Krymu k Rusku, oznámili volební činitelé po sečtení poloviny hlasů v krymském referendu. Mnoho občanů Krymu referendum bojkotovalo. Vladimír Putin telefonicky hovořil s Barackem Obamou a shodl se s ním na nutnosti stabilizovat Ukrajinu.
  • Ukrajina téměř úplně uzavřela svou hranici s Ruskem posílením bezpečnostních opatření a své vojenské přítomnosti. Stráže v neděli zatýkaly v ukrajinských oblastech na východě země stovky osob s "pochybnými úmysly" a ukrajinská vojenská vozidla se ve velkých počtech přesunují k hranicím s Ruskem.
  • Sergej Aksjonov, de facto hlavní politik na Krymu, oznámil na Twitteru, že "v pondělí poletí krymská parlamentnídelegace do Ruska". Regionální krymský parlament v pondělí 17. března "předloží oficiální žádost o vstup do Ruské federace". 1. dubna přijme Krym ruský rubl.
  • Podle krymské tiskové kanceláře byla účast voličů v referendu 79 procent, v Sevastopolu a v Simferopolu hlasovalo více než 80 procent občanů, nikdo nepodal žádnou stížnost. AFP informuje, že na volně přístupném koncertu, který výsledek referenda v Simferopolu oslavuje a kde se volně čepuje alkohol, několik tisíc lidí skanduje "Sevastopol" a "Rusko". V davu se objevily vlajky pravicové ruské nacionalistické strany LDPR.
  • Z prvních průzkumů, provedených u volebních místností, vyplývá, že připojení Krymu k Rusku podpořilo 93 procent účastníků referenda a zachování Krymu jako součást Ukrajiny podpořilo 7 procent účastníků referenda.
  • Sergej Aksjonov, de facto krymský premiér, oznámil, že dvě hodiny před uzavřením volebních místností byla účast voličů 73,4 procent.
  • Kyjevská vláda oznámila, že v nadcházejících dnech povolá do zbraně 10 000 příslušníků Národní gardy.
  • John Kerry opakoval Sergeji Lavrovovi, že Spojené státy krymské referendum neuznají a nepřijmou jeho výsledek. Podle Kerryho vyžaduje krize politické řešení, Rusko musí stáhnout své vojáky na své základny a Spojené státy jsou velmi znepokojeny ruskými vojenskými akcemi ve východní Ukrajině, zejména v Chersonské oblasti, kterou, jak tvrdí Ukrajina, se ruské jednotky pokusily v sobotu obsadit.
  • Ukrajina nestáhne svá vojska z Krymu navzdory rychlé koncentraci ruských vojáků v tomto regionu až na počet asi 22 000 osob, konstatoval ukrajinský ministr obrany Ihor Teňuch. Ukrajina nepovažuje Krym za ztracený, setrvá tam a bude jednat podle vývoje událostí. Podle dohody s Ukrajinou má Rusko právo umístit na Krymu 12 500 vojáků, tuto dohodu porušilo.
  • Ihor Teňuch také oznámil, že se dohodl s ruským ministrem obrany na příměří na Krymu až do 21. března. Co se bude dít pak, o tom se bude muset jednat.
  • Náměstek premiéra Ukrajiny Vitalij Jarema uvedl, že Ukrajina požádala USA a EU o vojenskou pomoc a o ochranu vzdušného prostoru nad 15 ukrajinskými jadernými elektrárnami, ale nedostala jasnou odpověď.
  • Premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk pohrozil, že separatističtí politikové na Krymu budou postaveni před soud. "Bude jim hořet půda pod nohama."
  • Úřady na Krymu informují, že se tamějšího referenda účastní velké počty voličů.
  • Vladimír Putin zatelefonoval Angele Merkelové a sdělil ji, že je krymské referendum plně v souladu s mezinárodním právem. Zároveň se dohodli, že bude zvýšen počet pozorovatelů z OSBE. Těm nebylo dovoleno vstoupit na Krym, ale Putin chce, aby dohlíželi na protiruské násilí na východě Ukrajiny.
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu zatelefonoval Johnu Kerrymu a přesvědčoval ho, že krymské referendum je podle mezinárodního práva zcela legální.
  • Banky na Krymu budou mít v pondělí 17. března zavřeno, protože přecházejí od ukrajinské hřivny k ruskému rublu.
  • Podle serveru Russia Today provedla skupina, která si říky CyberBerkut útoky DDOS proti třem serverům organizace NATO.
  • Ruská státní televize uvádí, že krymského referenda se účastní obyvatelstvo "ve velkém počtu", bez násilného přesvědčování a bez přítomnosti vojáků u volebních uren.
  • Anglické stránky deníku Pravda publikovaly značně útočný komentář, v němž charakterizovaly kancléřku Merkelovou jako "kurvu Washingtonu": "Merkelová zklamala svou zemi, Evropu i světový mír. Německo je silou EU a NATO. Kdyby Merkelová odmítla protiruské sankce, ukončilo by to krizi, kterou vytváří Washington, krizi, která pravděpodobně skončí až válkou. Avšak Merkelová odevzdala suverenitu německého národa Američanům a proměnila Německo v provincii amerického impéria. Tak odsoudila Merkelová a slabé německé vedení svět k válce. Němci jsou obviňováni z toho, že začali první i druhou světovou válku, nyní ponesou vinu i za třetí světovou válku." Článek také chválí Putina za to, že "bojuje proti zločineckým židovským oligarchům": "Rusko se snaží osvobodit od korupce a od problémů, které vznikly rozkladem sovětského systému a Gorbačovovou zradou. Putin bojuje proti zločineckým židovským oligarchům a pomalu likviduje jejich korupci a jejich moc, nedá se to ale udělat přes noc. Je to pomalý boj a je to boj, v němž Putin vítězí, proti tlaku ze Západu i z Ruska samotného. Ukrajina musí pochopit, že nabídka pomoci z Ruska, bez balíku škrtů, které jsou podmínkou pro půjčku z EU, byla pro Ukrajinu nejlepší možností. Rusko má vůči Ukrajině bratrské pocity, EU Ukrajinu považuje jen za nástroj svých komerčních zisků." ZDE
  • Mezinárodní federace pro lidská práva odsoudila krymské referendum.
  • Amnesty International je znepokojena osudem tří aktivistů, kteří zmizeli v Simferopolu.
  • Oficiální stránky krymského referenda se staly terčem hackerského útoku.
  • Předák krymských Tatarů Refat Chubarov označil krymské referendum za "komedii" a "cirkus" a apeloval na krymské Tatary, aby ho bojkotovali.

Na Krymu začalo referendum

16. 3. 2014

čas čtení 6 minut

Na Krymu bylo zahájeno referendum, které rozhodne, zda se tento poloostrov přičlení k Rusku. Volební místnosti budou otevřeny od 8 ráno do 8 večer. Prozatímní výsledky budou zveřejněny v neděli večer, definitivní výsledky asi o den až dva později. Hlasování za odchod Krymu z Ukrajiny zřejmě vyvolá evropské a americké sankce proti ruským činitelům už v pondělí.

Bohaté Benátky pořádají referendum o samostatnosti, nechtějí financovat "zločinecký jih Itálie"

16. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

O tomto víkendu se koná v Benátkách referendum o tom, zda by se benátský kraj měl znovu stát samostatnou republikou. Benátskou republiku zlikvidoval před dvěma sty lety Napoleon, avšak předtím existovala tisíc let. Tisíce občanů se účastní protestních shromáždění požadujících vytvoření samostatné republiky na severovýchodě Itálie.

Navrhovaná "Benátská republika" by měla pět milionů obyvatel benátského regionu a později by se chtěla rozšířit i do částí Lombardie, Trentina a Friuli-Venezia Guilia.

Británie dává přednost penězům před politickou strategií

16. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Británie neudělá nic proti Putinovi, protože nadšené vítá ruské oligarchy a jejich peníze, argumentuje v týdeníku Observer Nick Cohen. Ruská ústřední banka odhaduje, že dvě třetiny z 56 miliard dolarů, vyvezených z Ruska r. 2012, jsou zřejmě zisky ze zločinnosti, úplatků a daňových podvodů. Britští bankéři a právníci, britské a holandské daňové ráje v karibské oblasti a realitní kanceláře v luxusních čtvrtích v Londýně, na Azurovém pobřeží ve Francii a na Manhattanu, s nadšením tyto špinavé peníze propírají.

Ukrajina hlásí odražení ruského výsadku

15. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

na Ukrajině a tyto žádosti budou prozkoumány. Informuje o tom ruské ministerstvo zahraničí. Ministerstvo odkazuje na události v Charkově, kde podle jeho verze prokyjevští ozbrojenci připravili provokaci proti mírumilovným moskevským demonstrantům. Podle něj zabitými nejsou příslušníci milice, jak uvádí ukrajinská strana, ale příznivci připojení k Rusku. A na cestě je údajně kolona ozbrojenců Pravého sektoru, kteří prý v jedné továrně šijí ruské vojenské uniformy.

  • Ukrajinské ozbrojené síly tvrdí, že "odrazily" pokus ruské armády o výsadek na jižní Ukrajině v sousedství okupovaného Krymu. "Jednotky ukrajinských ozbrojených sil dnes... odrazily pokus příslušníků ozbrojených sil Ruské federace vstoupit na území Chersonské oblasti na Arbatské kose", říká prohlášení ministerstva obrany. "Byl odražen neprodleně." Podle prohlášení Ukrajinci nasadili k odražení výpadu letoun, pozemní jednotky a výsadkový prapor. Není jasné, zda došlo k boji. Již předtím místní weby informovaly o přistání desítek výsadkářů bez insignií v Chersonské oblasti, která těsně sousedí s Krymem. Vojáci byli údajně vysazeni z vrtulníků označených rudou hvězdou. Podle webu Kherson Online vojáci obsadili čerpací stanici zemního plynu, z níž je zásobován Krym. Pokud se zpráva potvrdí, půjde o vážnou eskalaci krize na Ukrajině za hranici Krymu. ZDE
  • Ukrajinský prozatímní prezident varoval před možnou invazí Ruska do východní Ukrajiny. Uvedl, že je "reálné nebezpečí", že Moskva po nedělním referendu na Krymu uchvátí další území, a obvinil "agenty Kremlu", že na ruskojazyčném východě Ukrajiny "organizují nepokoje".
  • Rusko vetovalo návrh rezoluce RB OSN kritizující referendum na Krymu. Čína jako jeho nejdůležitější spojenec se zdržela hlasování. ZDE
  • Desetitisíce občanů v Moskvě protestovaly proti Putinově intervenci na Krymu. Desetitisíce osob se účastnily v sobotu v Moskvě velké demonstrace proti ruské intervenci na Krymu. Demonstranti nesli ruské a ukrajinské vlajky a skandovali: "Okupace Krymu Ruskem je hanbou Ruska." Jinde v Moskvě se konala menší demonstrace na podporu ruské intervence na Krymu, kterou její účastníci charakterizovali jako "osvobození" Krymu. ZDE
  • Při přestřelce v centru Charkova zemřely dvě osoby, pět jich bylo raněno. V důsledku přestřelky v centru Charkova v noci z pátku na sobotu zemřeli dva lidé a pět jich bylo zraněno. Informuje o tom místní agentura MediaPort s odvoláním na primátora Genadije Kernese. "Já, jak víte, se nacházím v domácím vězení. Ale pracuji v telefonním režimu. Podle informace, kterou disponuji, [výsledkem nepokojů jsou] dvě mrtvoly a pět zraněných," cituje agentura Kernese. Podle jeho informací jsou zabití příslušníky milice (policie). Zraněným je v nemocnici poskytována první pomoc. Dopisovateli agentury Interfax-Ukrajina se v noci nepodařilo získat vyjádření milice ani prokuratury. ZDE

    Záhada zmizelého malajského letadla

    Jeho komunikační systémy byly záměrně vypnuty

    15. 3. 2014

    čas čtení 2 minuty

    Malajsko oznámilo, že pilot (či někdo jiný) se před odmlčením odhlásil výrokem "Tak dobře, dobrou noc" až poté, co byly postupně manuálně vypnuty všechny jeho komunikační systémy.

    Čínská státní tisková kancelář zveřejnila dosud nejostřejší útok na to, jak Malajsko zorganizovalo vyšetřování pohřešovaného letu MH370. Tisková kancelář Sinhua se vyjádřila, že "obrovské úsilí bylo vyplýtváno, byly rozšířeny nejrůznější nepodložené zprávy a opakovaně napínány nervy čekajících rodin". Zpráva hovoří o tom, že Malajsko "nesdílelo své informace včas a kompletně", což bylo pro příbuzné pohřešovaných "nesnesitelné".

    Jevgenij Lebeděv: Rusko není homofobní země

    15. 3. 2014

    čas čtení 3 minuty

    "Jediným rozdílem [mezi Británii a Ruskem] je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články."

    Jevgenij Lebeděv je pětatřicetiletý ruský oligarcha, ostrý kritik který získal vzdělání v Británii a v současnosti vlastní deníky Evening Standard a Independent, které zachránil před krachem. Za šestnáct dnů zahájí v Londýně vysílání jeho lokální kulturní televize London Live. Vyjímáme několik výroků z jeho rozhovoru pro deník Guardian, které jsou trochu znepokojující tím, jak docela přesně platí výše uvedený citát nejen pro Rusko, ale i pro Českou republiku.

    Lavrov a Kerry se v Londýně v pátek neshodli

    15. 3. 2014

    čas čtení 2 minuty

    Ukrajinská krize vstoupila do nové a nebezpečnější fáze, poté, co se v Londýně na rozhovorech v pátek neshodli americký ministr zahraničí John Kerry a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Znamená to, že je Rusko nyní v konfliktu se Západem. Jak v pátek vysvětlila reportérka rozhlasu BBC Bridget Kendal, Západ naléhá, aby Moskva vyjednávala s novou vládou v Kyjevě, a nabízí se, že bude při tomto vyjednávání fungovat jako prostředník. Moskva však proti tomu namítá, že krizi na Ukrajině záměrně vyvolal Západ, a že tedy nemůže předstírat, že by mohl být v této krizi neutrálním prostředníkem. Problémem tedy je, že zjevně neexistuje žádná neutrální síla, která by mohla pomoci vyjednávat mezi Západem a Moskvou.

    Brno překročilo celoroční "smogovou kvótu" pro znečištění prachem

    15. 3. 2014

    čas čtení 4 minuty

    Tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví č. 07/2014 z 15. března 2014

    Brno/Plzeň, 15. března 2014 -- Brno už na první měřící stanici přesáhlo počet dní, po které smí být legálně překročen denní limit pro polétavý prach (PM10). I letos se tak Brno zařadilo k místům s nejvíce znečištěným ovzduším v České republice. Více překročení zatím zaznamenalo jen několik míst Moravskoslezského kraje (Ostrava, Havířov, Věřňovice) a Kladno. Prach v ovzduší přitom vážně ohrožuje zdraví i životy lidí. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu mělo znečištění ovzduší prachem v České republice za rok 2012 na svědomí zhruba 5500 předčasně zemřelých lidí a 1800 vážně nemocných, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže.

    Co je dovoleno Jovovi...

    15. 3. 2014 / Daniel Veselý

    čas čtení 5 minut

    Mezitím, než se veškerý mediální potenciál vyplýtvá na dění na Ukrajině, se dramatické události též odehrávají takřka pod naším nosem (jistě, jde o blízkou zemi; čím dále se tragédie odehrávají, tím více nás nezajímají, zdá se). O nich, nebýt několika skvělých informačních zdrojů, bychom se nedozvěděli skoro nic.

    Britská ministryně vnitra:

    "Anglie zavede vůči Skotsku pasovou kontrolu, pokud Skotsko schválí nezávislost"

    15. 3. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Londýnská vláda zavede proti Skotsku na hranicích mezi Anglií a Skotskem pasovou kontrolu, pokud by Skoti letos v září hlasovali pro nezávislost, vyhrožovala anglická konzervativní ministryně vnitra Theresa May, která je poněkud posedlá nenávistí vůči přistěhovalců.

    Mayová poukázala na to, že skotská vláda má daleko liberálnější přístup k přistěhovalcům než Londýn a nabízí jim možnost přistěhovat se do Skotska, protože považuje přínos přistěhovalců pro diverzitu společnosti a pro dynamický rozvoj ekonomiky za důležitý. Mayová varovala, že postoj skotské vlády by "ochromil" konzervativní politiku v Anglii, snažící se blokovat přistěhovalectví.

    Česká pozice jako "protikmotrovský" deník?

    15. 3. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Tak v LN je nová příloha "Česká pozice". Současný šéfredaktor LN István Léko je zároveň zakladatel internetové verze České pozice a ve svém dnešním sloupku na úvodní straně nové přílohy se chlubí tím, jak je Česká pozice protikmotrovský, investigativní deník.... no, tohle se dá najít na wikipedii, píše Boris Cvek:

    Podle prvních šéfredaktorových vyjádření měl být provoz financován z jeho vlastních úvěrů, zajištěných neznámými ručiteli, o rok později ale už hovořil o sponzorech [3]. Přesněji, agromagnát Andrej Babiš přispívá ročně 20 milióny korun na provoz České Pozice.[4]

    Zdroj: ZDE

    Děkujeme za vyplnění dotazníku o KSČM

    15. 3. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Děkujeme všem čtenářům, kteří během posledních 10 dní věnovali čas vyplnění dotazníku o roli KSČM v české politice, bylo to rekordních 7800 osob. Lani Seeliger bude teď mít opravdu hodně práce se zpracováním dat. V závěru dotazníku požádala jeho autorka čtenáře NEPOVINNĚ, aby jí sdělili své osobní kontakty, pokud chtějí na dané téma hovořit podrobněji. Prosíme tyto čtenáře o trpělivost, neboť se jich přihlásilo 700! a máme obavu, že není v silách jediného člověka, který provádí tento výzkum, spojit se v následujících týdnech s tolika lidmi.

    Jan Čulík

    šéfredaktor

    Je reálné očekávat ukrajinský útok na Krym?

    15. 3. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 5 minut

    Ruské zdroje ujišťují, že jednotky shromážděné na všech stranách kolem ukrajinských hranic a na Krymu mají za cíl "ochranu" rusky mluvícího obyvatelstva před "fašisty" v Kyjevě, kteří by se mohli pokusit překazit krymské referendum vojenským útokem. Rozebírají se možné scénáře takového útoku na hranici Chersonské oblasti a Krymu a spekuluje se, jak by tam boje mohly vypadat.

    Ale je vůbec reálné, aby se ukrajinská armáda v současném stavu pokusila o nějaký útok?

    Moskva: Kyjev "nekontroluje situaci v zemi"; Rusko připraveno "ochránit" východní Ukrajinu

    14. 3. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Rusko je připraveno vzít pod ochranu krajany ("соотечественников") na Ukrajině. Toto prohlášení vydalo dnes ruské ministerstvo zahraničí v návaznosti na střety proruských a protiruských demonstrantů v Doněcku. V důsledku konfliktu zemřel nejméně jeden příznivce kyjevských úřadů a desítky dalších lidí byly zraněny.

    Rusko poslalo k ukrajinské hranici 10 000 vojáků

    14. 3. 2014

    čas čtení 3 minuty

    Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko, že projevuje nepřijatelnou "vojenskou agresi", která "nemá důvod ani opodstatnění". Moskva kolem hranice s Ukrajinou rozmístila 10 000 vojáků, včetně vzdušně-výsadkových vojsk (VDV), čímž dále prohloubila krizi. Americký ministr zahraničí John Kerry se dnes v Londýně sejde s ruským protějškem Sergejem Lavrovem, aby se naposledy pokusil vyjednat dohodu.

    Mexiko

    14. 3. 2014 / Přemysl Janýr

    čas čtení 12 minut

    Následné události jsou holou fikcí. Pokud se v textu použitá jména států, organizací či osob shodují s reálnými státy, organizacemi či osobami, výslovně upozorňuji, že ty reálné se na popsaných událostech nikdy nepodílely, nikdy popsané hovory nevedly a nikdy popsaným způsobem nejednaly. Ani by nemohly.

    Nástup neocons se přirozeně nevyhnul ani Mexiku. V roce 1988 se přes masové protesty do prezidentského úřadu dostal podvodem Carlos Salinas de Gortari a neprodleně zahájil neoliberální reformy. Jejich vyvrcholením bylo uzavření obchodní smlouvy NAFTA (Nord American Free Trade Agreement) o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem. Vstoupila v platnost 1. ledna 1994 a ještě do konce roku stačila mexická ekonomika zkolabovat. Stejný den proti smlouvě zahájila Zapatistická armáda národního osvobození (EZLN) čtrnáctidenní povstání v Chiapas. V roce 2000 pak poprvé po 71 letech prohrála Instituční revoluční strana (PRI) prezidentské volby.

    V Británii zemřel nestor labouristického hnutí, politik Tony Benn (88)

    14. 3. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Anthony Neil Wedgwood Benn se stal poslancem v roce 1950, ve věku 25 let. Během své padesátileté politické kariéry působil jako ministr pro technologii, průmysl a energetiku pod premiéry Haroldem Wilsonem a Jamesem Callaghanem. Bojoval také proti členství Británie v EU a zasloužil se o vznik nadzvukového letadla Concorde.

    Po úspěšné kariéře ve vládě za Wilsona v sedmdesátých letech se přesunul politicky ostře do leva. V osmdesátých letech vypracoval levicový předvolební manifest Labouristické strany, s nímž strana kandidovala ve volbách pod vedením Michaela Foota v roce 1983.

    Rusko umlčuje opoziční média

    14. 3. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 1 minuta

    Ve středu byla na nátlak Kremlu z rozhodnutí většinového vlastníka Alexandra Mamuta odvolána editorka soukromého zpravodajského serveru Lenta.ru Galina Timčenková. Včera v reakci na toto opatření podalo výpověď 39 z 85 zaměstnanců společnosti.

    Nátlak Kremlu však pokračuje. Mnozí ruští internetoví provideři blokují přístup ke stránkám Grani.ru, Kasparov.ru a EJ.ru. Reagují tak na výzvu generálního prokurátora, která tvrdí, že zmíněné opoziční servery vyzývají k nezákonným aktivitám. Podle listu Izvěstija je blokován také blog Alexeje Navalného s poukazem na to, že podmínky domácího vězení zahrnují zákaz přístupu na internet.

    Vpád archaického do mezinárodního řádu

    14. 3. 2014

    čas čtení 3 minuty

    Je vysoce pravděpodobné, že obyvatelstvo Krymu bude v nedělním referendu hlasovat za připojení k Rusku a ruské úřady brzy začnou jednat v souladu s tímto rozhodnutím. To nepochybně vyvolá vleklý konflikt s novými ukrajinskými úřady, ochlazení vztahů se Západem a současně s tím příliv entuziasmu u vlastenecky naladěné veřejnosti v samotném Rusku, hrdost na vládu, která nastoluje historickou spravedlnost, připojuje, přesněji, vrací si symbolicky významné území, jinak řečeno - znovu sebe sama stvrzuje jako stát, napsala Nězavisimaja gazeta.

    Rusko zve na Krym pozorovatele z řad evropské krajní pravice

    14. 3. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Rusko předložilo zástupcům evropské ultrapravice návrh vyslat pozorovatele na nedělní referendum o budoucnosti Krymu. Pozvalo jmenovitě šéfku francouzské Národní fronty Marine Le Penovou, předsedu italské Ligy severu Lorenza Fontaneho a lídra rakouských Svobodných Andrease Mölzera.

    Průběh ukrajinské krize potvrzuje, že dnešní svět je jen jeden

    14. 3. 2014 / Michael Kroh

    čas čtení 8 minut

    Ruská intervence na Krymu se západním politikům pochopitelně nelíbí. Přemýšlejí proto usilovně, jak Rusko "potrestat". Kreativně vymýšlejí různé sankce, které by ovšem nezasáhly zájmy vlastních podnikatelů a spotřebitelů. Závislost na ruské ropě a plynu je značná a finanční trhy jsou po odeznění hospodářské krize dosud křehké a zranitelné. Nedej bože, aby teď klesly indexy. Něco ale udělat musíme, abychom nevypadali jako zbabělci. Zmrazíme proto už tak se vlekoucí rozhovory, pár ministrů a generálů nebude smět do Evropy, USA a Kanady (když s nimi budeme potřebovat jednat, rádi přijedeme do Moskvy), jeden český novinář dokonce navrhl s vážnou tváří pohrozit zákazem vystoupení slavných Alexandrovců.

    Můžete sledovat Britské listy na Twitteru

    13. 3. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Britské listy jsou už delší dobu na Twitteru, ZDE. Pokud máte zájem vědět okamžitě, kdy vydáme nový článek, sledujte Britské listy na Twitteru.

    Plyn jako zbraň

    14. 3. 2014 / Milan Daniel

    čas čtení 4 minuty

    Barack Obama asi během hodinového telefonického rozhovoru, který vedl s Vladimírem Putinem minulý týden nestačil všechno říci. Využil tedy návštěvy Arsenije Jaceňuka a do Moskvy vzkázal, že pokud Rusko neodejde z Krymu, tvrdě za to zaplatí.

    Evropě hrozí, že kvůli strachu z Ruska začne nafukovat americkou investiční bublinu

    14. 3. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 4 minuty

    V posledních letech Evropa zažila spoustu humbuku kvůli úvahám o těžbě zemního plynu z břidlic hydraulickým štěpením. Polské nadšení nedávno zchladlo, když se ukázalo, že vytěžitelné zásoby jsou ve skutečnosti zhruba desetkrát nižší, než uváděly původní odhady. V samotných USA musejí firmy podnikající v tomto odvětví každým rokem investovat asi o 10% více, aby přibližně udržely svou produkci. Mnoho vrtů je nevydatných a výnos z těch, které jsou úspěšné, se po zhruba pěti letech výrazně snižuje, takže je třeba otvírat stále nové. Stručně řečeno, nízko visící plody jsou již v samotných USA otrhány.

    Pouhá souhra náhod?

    14. 3. 2014 / Miloš Dokulil

    čas čtení 3 minuty

    Asi bych měl začít proslulým měsíčníkem VESMÍR; jeho letošním únorovým číslem. Je v něm dvojí úvaha nad knihou, jejíž název by mohl dokonce provokovat: "Mýtus evoluce" (autorem knihy je J. A. Mejsnar; knížka vyšla loni). Jedním dechem bych měl navíc konstatovat, že se citované publikaci dostalo pokaždé nemálo vzájemně odlišného ohlasu (od prof. I. Horáčka a také od prof. F. Vyskočila); nehledě již na to, že centrálním námětem knihy i obou recenzí je "ID" (tj. anglicky "Intelligent Design"; což bych raději překládal jako "inteligentní projekt").

    Inovace ve všech pádech a výsledek?

    14. 3. 2014 / Michal Giboda

    čas čtení 9 minut

    Česko hraje v inovacích třetí evropskou ligu, jak nám sdělil Antonio Tajani, místopředseda Evropské komise a komisař pro průmysl a podnikání. Patříme mezi takzvané "mírné inovátory", přičemž čelo zůstává stabilní: Švédsko, Dánsko, Německo a Finsko, protože investují nejvíce do výzkumu a vzdělávání. Polepšili si Estonci.

    Jako mi připadá, rozumějte

    14. 3. 2014 / Pavel Táborský

    čas čtení 1 minuta

    Využití vhodných jazykových prostředků řečníkem, jakož i celková kultura jeho projevu značně umocňují vyznění takto zprostředkovávané informace. Posluchač se navíc může soustředit na obsah a nepočítat tak i mimoděk frekvenci užívání vkladných slov a slovních spojení, která tvoří vesměs nefunkční vatu promluvy.

    O Věře Chytilové a jejích filmech

    13. 3. 2014 / Jan Čulík

    čas čtení 31 minut

    Chytilová byla svedena na cestu, která vede k "siláckým nářkům na poměry v pivnicích čtvrté cenové skupiny", na "směr podbízivé politické satiry, popravující zběsile a neobratně trestuhodné milionáře, poslance a vůbec prohnilou čeládku, stvořenou velmi naivními představami". "A tak se plátnem plouží mátohy dílem zdecimované odpudivou sexualitou, dílem mravně ocejchované jako tlustí kapitalisté s doutníky v někdejších karikaturách Rudého práva." "Zrodil se výlev ublížené trpkosti, útočící na nejnižší lidské stránky, křiklavá sociálně kritická agitka," argumentuje Mirka Spáčilová (Mladá fronta Dnes, 17. 4. 1998, str. 19). --- "Plody filmařské práce [Chytilové] v devadesátých letech nejsou hodny respektu, jemuž se Chytilová jako umělkyně těší." Její film prostupuje "toporný a místy až křupanský humor", míní Ondřej Štindl (Lidové noviny, 20. 4. 1998, str. 13).

    Jak je zdokumentováno citáty výše, někteří pražští novináři psali o filmech Věry Chytilové ve svých recenzích dost neuvěřitelným způsobem. Papír snese všechno. Je fakt, že Chytilová byla provokatérka, její filmy byly vždycky provokativní, argumentativní pamflety, snažila se diváky jimi přimět k tomu, aby mysleli. Bohužel u mnohých pražských kritiků se jejich šedá hmota mozková vůbec nepohnula.

    Je dobré vědět o kvalitě recenzentů. Filmy Věry Chytilové jsou samozřejmě jen hraný názor, a žádný z jejích filmů není příliš hluboký. Soustřeďovala se na šokující polemiku. I pro to má být prostor. I takové filmy si zaslouží férového a rozmyslného hodnocení.

    Je velmi zajímavým kulturním jevem, že Chytilová už v devadesátých letech viděla něco - stejně jako Karel Kryl - zmínku o čem mnozí, zejména v médiích považovali za skandální a urážlivou a reagovali zuřivě. To je kulturní fenomén, který trvá dodneška a je ve veřejném zájmu na něj poukazovat, protože existence tohoto kulturního fenoménu vážně ztěžuje lidem hlubší analýzu toho, v čem žijí.

    Při příležitosti úmrtí této výrazné české filmařky si připomeňme, čím se zabývaly filmy Věry Chytilové z postkomunistického období, z éry, kdy, jak nedávno napsal britský odborník na českou kinematografii a autor knihy Avant-Garde to New Wave: Czechoslovak Cinema, Surrealism and the Sixties Jonathan Owen, v recenzi na anglickou verzi knihy Jana Čulíka o postkomunistickém českém hraném filmu A Society in Distress, svět o českou filmovou produkci ztratil zájem. Informace o postkomunistických filmech Věry Chytilové citujeme z české verze knihy Jana Čulíka o českém hraném filmu devadesátých a nultých let Jací jsme, kterou vydalo nakladatelství Host v Brně a je k dispozici ZDE

    Všechno je jinak

    13. 3. 2014 / Jiří Jírovec

    čas čtení 10 minut

    Lid se také někdy mění v lůzu. Lůza v revolucionáře, revolucionáři v lid. A ten opět v lůzu.

    Lubomír Brožek

    Kde jsou ty časy, kdy jsem přelaďoval z jedné krátkovlnné frekvence na druhou, abych ošálil rušičky, které se pletly do řeči hlasatelům Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky.

    Bylo to hodně o lidu, jak by si rád svobodně zavolil a vůbec rozhodoval o vlastním osudu.

    Když jsem volil v poprvé, někdy kolem roku 1960, nebyla ve volební místnosti plenta, a tak jsem "jim to tam hodil". To byl tehdejší eufemismus pro volební akt. Pak jsem nějaké volby vynechal a při těch dvou posledních jsem šel za plentu a kandidáty NF přeškrtl. Byl to hrdinný kousek, protože ve volební komisi byla učitelka mého syna.

    Politolog: Ruský útok na Ukrajinu začne 17. nebo 18. března

    13. 3. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Politický analytik Pavel Nuss je přesvědčen, že oficiální vojska Ruské federace zahájí vpád na Ukrajinu 17. nebo 18. března. "Podle mého přesvědčení realizace plánu "B" začne právě po takzvaném "referendu" 16. března. 17.-18. března už oficiální vojska Ruské federace zahájí vpád na Ukrajinu, současně z jižní a východní strany", tvrdí Nuss.

    Ubytovny

    13. 3. 2014 / Stanislav Křeček

    čas čtení 3 minuty

    Tak jsem si dovolil navrhnout, aby jeden z nejhanebnějších kšeftů s chudobou -- tedy provozování "ubytoven" pro lidi, kterým nikdo jinde jiné bydlení neposkytne,- přezval stát, a začal tak plnit svoje závazky k zajištění přiměřeného bydlení pro všechny, které převzal na základě mezinárodních dohod . "Je pravda, že Listina, jako ústavní zákon, neuvedla mezi vyhlášenými sociálními právy výslovně právo na ochranu přiměřené životní úrovně, včetně bydlení. Tato okolnost však nikterak nediskvalifikuje ústavní relevanci tohoto práva zakotveného v mezinárodních smlouvách," uvádí Ústavní soud v odůvodnění svého nálezu č. 231/2000. Povinnost státu se mi tedy zdá v celku jasná.

    Na sankce EU proti Rusku nejvíce doplatí Lotyšsko

    13. 3. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    V případě, že EU uvalí ekonomické sankce na Rusko, největší ztráty ponese Lotyšsko, prohlásil v programu LTV Rīta Panorāma ministr hospodářství Vjačeslav Dombrovskij. První obětí se stane potravinářský průmysl, energetika a doprava.

    Ministr upozornil, že Rusko je co do objemu exportu druhým největším partnerem Rigy. 43% všech vývozů směřuje právě do Ruské federace - především potraviny a zemědělská produkce. Další odvětví je energetika. Veškerý zemní plyn Lotyšsko dováží z Ruska. A 70% dopravních operací je spojeno s Ruskem.

    Podrobnosti v ruštině: ZDE

    Nová kniha o postkomunistické podnikatelské morálce

    13. 3. 2014

    čas čtení 5 minut

    Christopher Swader je autorem knihy The Capitalist Personality: Face-to-Face Sociality and Economic Change in the Post-Communist World (Kapitalistická osobnost: Socialita tváří v tvář a hospodářské změny v postkomunistickém světě), Routledge. V pořadu rozhlasu BBC Thinking Allowed ho interviewoval Laurie Taylor:

    Christopher Swader: Většina studií postkomunistické transformace se specializuje na hospodářské změny a na politické změny v tom smyslu, jak lze ty struktury adaptovat. Velmi málo studií se však zabývá otázkou, co se stalo s mezilidskými vztahy, s rodinami a s přátelstvím a s tím, jak lidé v postsocialistických společnostech tyto hodnoty oceňují. Takže jsem se rozhodl studovat místa, na něž teoreticky změny mohly mít největší vliv. Soustředil jsem se na muže, protože z výzkumu vyplývá, že muži jsou často daleko materialističtější než ženy, také mají velkou vzájemnou soutěživost. Zkoumal jsem města, kde by tohle mělo být co nejvíce výrazné, totiž Šanghaj, Lipsko a Moskvu.

    Pomoc po hurikánu Katrina pro obyvatele New Orleansu nepřišla

    13. 3. 2014

    čas čtení 5 minut

    Vincanne Adams je profesorkou lékařské antropologie na University of California v San Francisku. Ve své nové knize Markets of Sorrow, Labors of Faith: New Orleans in the Wake of Katrina (Duke University Press) analyzuje šokující způsob, jímž se oběti záplav vzniklých v New Orleansu v roce 2005 po zásahu hurikánu Katrina staly terčem vykořisťování komerčních amerických firem. Profesorku Adamsovou interviewoval Laurie Taylor v pořadu rozhlasu BBC Thinking Allowed:

    Podle profesorky Adamsové byl způsob, jak americké úřady po zásahu hurikány Katrina jednaly s postiženými, druhou katastrofou:

    Zaměstnání jako vysoce riziková záležitost

    13. 3. 2014

    čas čtení 5 minut

    Tisková zpráva Boticelli, s.r.o.

    Muži přicházejí k úrazu v práci dvakrát častěji než ženy. Loni se nejvíce lidí v zaměstnání zranilo v Jihomoravském a Středočeském kraji, přičemž Praha se řadí s úrazovostí na pracovišti hned na čtvrté místo. Nejčastěji dochází k úrazům v práci z důvodu neodhadnutého rizika, na kterém má vinu zaměstnanec i zaměstnavatel. Podtrženo a sečteno: Podle předběžné statistiky Státního úřadu inspekce práce se v Česku loni zranilo kvůli nedodržování pravidel bezpečnosti práce 39 412 lidí, z toho jich 108 na následky zranění zemřelo.

    VŠECHNO UŽ TADY BYLO

    Konzervativci ve Walesu navrhují zavést rychlokvašné dvouleté univerzitní kurzy

    13. 3. 2014

    čas čtení 1 minuta

    V Anglii - na rozdíl od Skotska a většiny evropských zemí, kde trvá vysokoškolské studium čtyři nebo pět let - trvá univerzitní studium pouze tři roky. Vzhledem k tomu, že anglická vláda tam nedávno zavedla horentní univerzitní školné ve výši 9000 liber (297 000 Kč) ročně, je nyní i tato zkrácená délka vysokoškolského studia považována za příliš velké finanční břemeno.

    Proto navrhla britská Konzervativní strana ve Walesu, aby byly univerzitní kursy zkráceny na pouhé dva roky.

    Angela Burns, stínová welšská konzervativní ministryně školství, konstatovala. "Tři roky je na univerzitní studium příliš dlouhá doba a příliš to odkládá vstup na pracovní trhy. Proto konzervativci ve Walesu nyní zahájí konzultační proces týkající se zavedení zrychleného studia, v jehož rámci by se pro některé univerzitní obory zkrátilo studium na dva roky. Zadluženost studentů každoročně stoupá a v budoucnosti by se mohla stát vážnou překážkou k univerzitnímu vzdělání. Proto by zkrácení univerzitního studia zřejmě vysokoškolské vzdělání více zpřístupnilo lidem z chudších vrstev."

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    AKADEMICKÁ SVOBODA V BRITÁNII:

    Warwick University suspendovala známého kritika britského vysokoškolského managerialismu

    13. 3. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Jeden univerzitní odborník napsal na Twitteru, že se dověděl, že profesor Docherty byl "suspendován na dobu neurčitou za své vystupování proti univerzitním škrtům".

    Mluvčí univerzity ve Warwicku konstatoval: "Univerzita normálně nereaguje na interní záležitosti týkající se zaměstanců. V tomto případě, vzhledem k tomu, že se vyskytly nepřesné informace jinde, chceme potvrdit, že člen akademického sbotu byl suspendován a bude podroben oficiálnímu disciplinárnímu řízení. Toto disciplinární řízení nemá žádný vztah k názorům této osoby na britskou vysokoškolskou politiku."

    Články profesora Dochertyho v časopise Times Higher Education kritizovaly marketizaci a byrokratizaci britského vysokého školství.

    Odborová organizace vysokoškolských učitelů UCU požaduje, aby suspendování profesora Dochertyho bylo zrušeno.

    Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

    EU dala Rusku ultimátum, vyprší v pondělí

    12. 3. 2014

    čas čtení 2 minuty

    Evropská unie v pondělí vydá zákaz vstupu a zmrazí aktiva ruským představitelům a důstojníkům zapojeným do okupace Krymu, pokud Moskva nepřistoupí na návrh vytvoření "kontaktní skupiny" zaměřené na dialog s Ukrajinou.

    I já žaluji

    12. 3. 2014 / Oldřich Průša

    čas čtení 2 minuty

    Motto: Nemůžete-li s někým vyjít, zkuste s ním vyběhnout

    Žaluji minulý režim. Žaluji jej za dokončení elektrifikace naší země. Žaluji a žádám.

    Všichni obyvatelé (minus cca 1%) České republiky jsou ve svých obydlích vlastníky elektrické zásuvky. Z toho vyplývá, že jsou ze zákona povinni platit koncesionářský poplatek za příjem televizního signálu a jeho obsahu.

    Krym: Krok od referenda, půl kroku k válce

    12. 3. 2014

    čas čtení 4 minuty

    Jak se blíží referendum o statusu Krymu, na poloostrově získává na váze vojenský faktor. Včera o možnosti občanské války na Ukrajině hovořil svržený prezident Viktor Janukovyč. Přitom potenciání silové scénáře, které mohou zasáhnout do hlasování a změnit situaci na Krymu, píšou v Kyjevě, Simferopolu i Moskvě, konstatuje v Nězavisimoj gazetě Vladimir Muchin.

    Které motory se (ne)rozeběhnou

    12. 3. 2014 / Marek Řezanka

    čas čtení 7 minut

    "Španělsko bylo vnímáno jako brzda Evropy, nyní je vnímáno jako motor," pronesl na konci února 2014 španělský premiér, Mariano Rajoy při svém projevu v parlamentu. Jeho země se v posledních letech potýkala s recesí (a především se potýká obří nezaměstnaností zejména mladých lidí, absolventů škol), z níž se čtvrté největší ekonomice eurozóny podařilo zřetelně vybřednout až v posledních třech měsících roku 2013.

    Světová síť v českém rybníku: spustí se až na dno?

    12. 3. 2014 / Jan Maršálek

    čas čtení 4 minuty

    Century 21, v jejíž největší domácí pobočce (Reality 21) došlo před téměř dvěma roky k šedesátimiliónové zpronevěře, své klienty nechala nejprve rok a půl ve štychu, poté jim velkodušně nabídla "dar" v řádu tisícikorun za každý ukradený milión a nyní se jim vysmívá přesunem celého slavného složení původní realitky pod novou "čistou" střechu nové filiálky s názvem Premium (plným jménem Century 21 Premium). Morální a manažerský kredit lidí, kteří podle všeho museli dělat mnoho pro to, aby si nevšimli rozkrádání advokátních úschov člověkem, který s nimi spojil své sídlo a s nímž chodili na pivo, nemůže být zřejmě pro Century 21 nikdy natolik nízký, aby se jim nedala střelit či svěřit licence, bude-li samozřejmě vynášet.

    "Ukrajinské ozbrojené síly potřebují zdroje a finanční podporu"

    12. 3. 2014

    čas čtení 1 minuta

    "Další kroky státních představitelů by se měly soustředit na zdroje a finanční podporu ukrajinských ozbrojených sil", prohlásil ukrajinský ministr obrany Ihor Těňuch. "Strategickou chybou bylo, že Ukrajina nepovažovala Rusko za svého potenciálního protivníka", řekl Teňuch. Podle ministra Rusko nyní u východní hranice a na Krymu rozmístilo až 220 000 vojáků, 1 800 tanků, 400 vrtulníků, 150 bojových letounů a 60 lodí.

    Alegorický průvod projel Prahou

    12. 3. 2014 / Kateřina Ryšavá

    čas čtení 4 minuty

    Už jsem si pomalu začínala myslet, že dnešní mládež je konformní. Že peče s establishmentem, protože ji zajímá jen dostudování jedno čeho, jedno kde, hlavně získat štempl a nasadit si kravatu v nějaké firmě, kde budou nastavovat mechanismy, optimalizovat, dělat prezentace a portfolia - zkrátka touží stát se frikulíny... jak čtenář ráčí. Že jim není vlastní to, co vždy v minulosti charakterizovalo mladé lidi, totiž touha měnit svět, udělat do něj díru, ukázat, že na to mají, natřít to fotříkům, i když třeba jednou pochopí, že se v něčem mýlili, což se stává, když člověk zraje. Vidím, jak hrubě jsem se sekla já. I kdyby jako v Sodomě... Těch pár studentů ve mně vzbudilo pocit, že generace dnešních mladých lidí není zdaleka k zahození.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za únor 2014

    8. 3. 2014

    čas čtení 2 minuty

    V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

    Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    111954