Zapomenuté principy odstrašování

30. 3. 2014

čas čtení 8 minut

Oficiální Washington je opět pod útokem "drsných hochů a děvčat" a řada nových studenoválečníků touží po vojenské konfrontaci s Ruskem. Ale málokterý z těchto jestřábů má jasnou představu, jak během skutečné studené války fungovalo odstrašování, upozorňuje v lekci z donucující diplomacie hostující profesor bezpečnostních studií na Georgetown University a bývalý analytik CIA Paul R. Pillar.

"Nejsem rasista, ale..."

Šokující vyvřelina národoveckého šovinismu putinovského stylu

30. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Diskurs v České republice opravdu překvapuje. Neuvěřitelným výlevem, protiřečícím všem civilizačním standardům, je článek "Doc. JUDr. Miroslav Němce Ph.D." (středoevropská posedlost akademickými tituly je komická a naznačuje slabost: držitel titulů nemá dostatečnou váhu, aby ho společnost uznávala jako osobnost, a tak pro svou legitimitu spoléhá na nejrůznější komise. Jenže ty tituly pan docent JUD.r PhD. nyní rázem zrušil svým pozoruhodným článkem.)

Neuvěřitelná "úroveň" některých českých "intelektuálů" znovu a znovu překvapuje a deprimuje.

Česká republika potřebuje jako sůl informované jedince ze zahraničí, kteří nejsou součástí zacyklených nesmyslů, které neustále kolují uvnitř ČR. Potřebuje jiné, pluralitní způsoby myšlení, nutně potřebuje vstupovat do interakce s myšlenkami ze zahraničí. Představa pana Němce, že všichni "cizinci" jsou svou podstatou nepřátelé, je nepodložená. Většinou je tomu naopak. Odborníci ze zahraničí jsou pro KAŽDOU ZEMI obrovským přínosem a velkým nebezpečím pro Česko naopak je, že kdokoliv, kdo něco umí, z této země odchází. Pak zůstávají lidé typu pana Němce, kteří, zdá se, ovládají domácí diskurs (nikde jinde by takovýto článek prostě nevyšel, srovnejte to třeba se současnou politikou skotské vlády, která aktivně vyhledává chytré cizince!) a zacyklené nesmysly dál zhoršují situaci. Je to tragický vývoj. Už se nedá nic dělat?

Jsme snad tak hloupý národ, že musíme vybírat do funkcí cizince?

V České republice je řada vysoce kvalifikovaných odborníků a proto není třeba vybírat do řídících postů v organizacích zřizovaných státem cizince.

Přesto, že jsem nikdy nebyl žádným nacionalistou a vždy jsem hodnotil lidi jen podle jejich schopností, práce a morálních kvalit, nemohu --jako bezpečnostní odborník - souhlasit s tím, aby byli ještě dnes do významných a nadstandardně placených funkcí u nás, jmenováni cizinci, protože tito nemají žádné české národní cítění, žádnou českou národní sounáležitost a hrdost, česká historie jim nic neříká a z mnohých přímo čiší, jak je jim celý český národ ukradený, protože oni sem přišli pouze vydělávat či vyhledávat senzace, které nás pak většinou poškozují v zahraničí.

Zdroj: ZDE

V USA, ale i v ČR, chybí racionální diskuse o ukrajinské krizi

30. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Paul R. Pillar upozorňuje, že se v USA rozmáhá snaha uplatňovat vůči Rusku určitý typ politiky, kterému se principiálně nerozumí. Souvisí to, i když nikoliv výhradně, s děním, na které ve svých kontroverzních memoárech poukázal bývalý ministr obrany Robert Gates. Zahraniční politika se v Bílém domě do značné míry přesunula z rukou ministra Johna Kerryho (o němž si neradno dělat iluze, mj. je pod silným vlivem proizraelské lobby AIPAC) k úzkému kruhu Obamových poradců. A to jsou vesměs relativně mladí, ideologicky vyprofilovaní akademici bez praktických zkušeností s mezinárodní politikou.

Český helsinský výbor píše Bohuslavu Sobotkovi:

Rádio Svobodná Evropa/Svoboda tvrdě diskriminuje své zaměstnance

28. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Americké vedení RFE/RL umísťuje zaměstnance z jiných zemí než z České republiky a USA do právního vzduchoprázdna, aniž by je v době přijetí do pracovního poměru informovalo o jejich skutečném právním postavení. Ve skutečnosti jsou vydáni napospas "politice Společnosti". Tyto interní předpisy obsahují specifické ustanovení, které není zahrnuto v pracovních smlouvách: "Pracovní poměr u RFE/RL se posuzuje jako zaměstnávání "podle vůle stran", což znamená, že buď zaměstnanec nebo RFE/RL může pracovní smlouvu ukončit kdykoli, z jakéhokoli důvodu, s uvedením či bez uvedení výpovědní lhůty a odůvodnění," (Paragraf 5.18.1, příručky RFE/RL o zaměstnávání -- Policies & Procedures). To znamená bez jakéhokoli důvodu, jak RFE/RL činí v praxi.

Žaloba na RFE/RL, kterou podala arménská občanka Anna Karapetianová, matka tří nezletilých dětí, je v současné době u Ústavního soudu České republiky. Kauza Chorvatky Snjezany Pelivanové versus Česká republika je u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Česká republika, která na svém území hostí americkou RFE/RL, je obviňována z toho, že nezajistila práva Pelivanové na zákaz diskriminace a na spravedlivý proces, jak to garantuje Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod. RFE/RL ukončila pracovní poměr obou žen po mnoha letech bezchybné služby s pozitivními hodnoceními jejich pracovních výkonů bez uvedení jakéhokoli důvodu, bez předběžného upozornění, bez udělení disciplinárních trestů v případě, kdyby byl k takovým trestům důvod, a dokonce bez vyplacení odstupného za odpracované roky, protože obě se odmítly písemně vzdát svého práva odvolat se k soudům -- což je nezcizitelné lidské a občanské právo v jakémkoli demokratickém státě včetně České republiky.

Zdroj: ZDE

Propagandisté všech zemí...

29. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Rusové tvrdí, že s vládou k Kyjevě nebudou jednat, protože tam vládnou "fašisté". A do jisté míry mají pravdu: Extrémní strany Svoboda a Pravý sektor jsou součástí Arseňukovy administrativy, třebaže se v posledních dnech ocitají ve stále silnějším konfliktu s ostatními stranami.

Ukrajinci tvrdí, že nepokoje na východě a jihu země vyvolávají ruští neonacisté, a do jisté míry mají pravdu. Ruské bezpečnostní služby (a nejen ony) se nikdy nerozpakovaly spolupracovat s extrémisty a řada představitelů promoskevských iniciativ na Ukrajině má vazby na ruské extrémistické organizace. Kromě toho médii proběhly i úžasné fotografie srbských četniků bojujících na Krymu "proti fašismu". Jenomže zdaleka ne všichni odpůrci kyjevské vlády patří mezi pravicové extrémisty.

Protiruská posedlost

29. 3. 2014 / Martin Hekrdla

čas čtení 2 minuty

Pařížský expert na strategické komparace Olivier Zajec nejprve konstatuje, že mediální pokrytí událostí ukázalo, jak západní diplomacie odstavila rozum a dává přednost boji Dobra se Zlem o "smysl dějin". S žíravou ironií popisuje, že se Rusko k takovému přístupu hodí. Komentátoři se totiž mohou rozepsat o barbarském státě řízeném kozáky a jinými "polomongoly", jakož i epigony KGB, jejichž spiklenecké způsoby a chladnokrevná vypočítavost pocházejí z dávných dob carů. Ruští autokraté odtržení od reality tahají po šachovnicích figurkami ze slonoviny, místo aby si pročítali The Economist. Občas spustí na vodu jadernou ponorku, aby znečistili Barentsovo moře, anebo v "blízkém příhraničí" vygenerují ilegální referendum, aby obnovili Sovětský svaz. Klade se důraz na "totalitní tendence" a "prolhanost" ruské kultury, někdy se poukazuje na kontinuitu mezi Josefem Stalinem a Vladimírem Putinem - jak často píšou francouzští úvodníkáři a konzervativní americké think tanks. Zde se přímo navazuje na evropské renesanční cestovatele, kteří spojovali Rusy s "barbary", jejichž původ byl odvozován od divokých Skytů starověku.

Zajec tvrdí, že Ukrajina neměla v prosinci 2013 na vybranou mezi 15 miliardami dolarů, jež naslibovalo Rusko, a 3 miliardami od Evropské unie. A obviňuje západní experty z analytického selhání, když podlehli démonologii protiruské posedlosti. Je prostě dáno jazykové a kulturní rozdělení mezi východem a západem Ukrajiny, která stojí a padá s rovnováhou mezi Lvovem a Doněckem, mezi evropským a ruským pólem. Dokonce v této souvislosti - tedy s poukazem na vyvyšování jedné části a ponižování druhé - připomíná rozdělení Československa. Každý "nápadník" ukrajinské nevěsty se přirozeně pojišťuje: takovým pojištěním byla dohoda z Charkova (2010), kdy byl Rusku prodloužen pronájem základny v Sevastopolu, ale také povolen pronájem orné půdy - magnátům evropského agrobyznysu. Ti, kteří obviňují Putina z mocenské politiky, sami tupě usilují o úplné vstřebání Ukrajiny do euroatlantického společenství.

Kompletní článek ZDE

Šest geopolitických změn, které způsobila Putinova anexe Krymu

29. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

  • Bylo zastaveno snižování jaderných arzenálů. Odzbrojovací proces se v důsledku Putinova tvrdého postoje vůči "blízkému zahraničí Ruska" v podstatě zastavil. Dohodnuté snížení jaderných arzenálů USA a Ruska na 1550 jaderných hlavic se má uskutečnit. Avšak Putin nemá zájem o vytvoření nové dohody o snížení množství taktických jaderných zbraní v Evropě. USA mají asi 200 takových zbraní, Rusko 2000 těchto hlavic. Putin uvažuje o jejich použití u střel Iskander v Kaliningradu. Putin svázal možné vyjednávání o těchto jaderných zbraních s jednáním o zrušení amerického protiraketového systému v Evropě. Američané argumentují, že zrušili nejnovější a nejvýznamnější část tohoto projektu, avšak Putin neprojevil zájem o další jednání.
  • Posílení role NATO. NATO se obává, že s odchodem jeho vojsk z Afghánistánu nebude mít co dělat. Ústředí NATO doufá, že Putinova anexe Krymu probudí evropské vlády z toho, co vedení NATO považuje za samolibý spánek. I Spojené státy naléhají na Evropu, aby po Putinově anexi Krymu zastavily své škrty vojenských výdajů.
  • Bělorusko se stane součástí Západu? Běloruský diktátor Alexander Lukašenko se staví velmi kriticky vůči anexi Krymu. Lukašenko nevyslal žádné pozorovatele na Krym dne 15. března během konání tamějšího referenda a vyjádřil ochotu spolupracovat s novou prozápadní kyjevskou vládou. Někteří pozorovatelé ale argumentují, že Lukašenko pouze flirtuje se Západem, aby získal lepší vyjednávací pozici vůči Rusku.
  • Rusové prý do určité míry ztratí vliv v Londýně. Už nebude možné, aby si ruský oligarcha jen tak z rozmaru koupil britský fotbalový klub nebo denní tisk. Avšak prý nedojde k tomu, aby britští finančníci odmítali ruské špinavé peníze, budou je propírat dál.
  • Podpora pro hydraulické štěpení poroste. Ve snaze snížit závislost Evropy na ruském plynu začali mnozí daleko více podporovat získávání zemního plynu kontroverzní metodou "frakování", tj. hydraulického štěpení.
  • Obnova iredentismu. Na to poukázal po Putinově anexi Krymu americký zahraničněpolitický analytik Strobe Talbott. Iredentismus je doktrína z 19. a ze začátku 20. století, pdle níž má země nárok na ovládání oblastí mimo vlastní hranice, na něž mají etnické či historické nároky. Itálie tehdy usilovala o získání vlivu nad částmi Rakouska-Uherska (Terst, Istrie, Dalmácie). Nejbrutálnějším exponentem doktríny iredentismu byl Hitler, který na jejím základě anektoval Rakousko. Ruská anexe Krymu vytvořila precedent pro to, aby jiné velké země s historickými nároky na území mimo své teritorium je začaly uplatňovat. Například Pákistán usiluje o indický Kašmír, Argentina o Falklandské ostrovy, afghánské paštunské kmeny neuznávají britskou hranici mezi Pákistánem a Afghánistánem.

    Zdroj v angličtině ZDE

Turecko zakázalo přístup na YouTube

28. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Turecká vláda pokračuje v tvrdém útoku proti sociálním sítím. Týden poté, co omezila přístup na Twitter, zakázala nyní Turkům přístup na YouTube. Učinila to několik hodin poté, co na YouTube byla zveřejněna audionahrávka z vysoce utajovaného bezpečnostního jednání vlády.

Podle tureckých médií rozhodl o zákazu přístupu na YouTube Turecký úřad pro komunikace jako "preventivní administrativní opatření". Letos v únoru schválilo Turecko silně kritizovaný nový zákon o internetu, který umožnuje regulačnímu úřadu zakazovat přístup na určité servery bez soudního příkazu. Turecko zakázalo přístup na YouTube už r. 2007, ale zákaz o tři roky později zrušilo.

Uživatelé sociálních sítí v Turecku mají k nim přístup pouze prostřednictvím VPN, které umožňují anonymní připojení na web, anebo změnou nastavení své domény (DNS).

YouTube byla v Turecku zablokována poté, co tamější účet anonymního uživatele zveřejnil tajnou audionahrávku tajného rozhovoru mezi šéfem turecké rozvědky Hakanem Fidanem, ministrem zahraničí Ahmetem Daavutugluem, náměstkem ministra zahraničí Feridunem Sinirliogluem a náměstkem šéfa generálního štábu Yasarem Gürelem. Jednali o možném vojenském zásahu v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O neochabující válečné síle Impéria

28. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Karla Dolejšího ZDE

Nevím, komu přesně je určen text Karla Dolejšího, v němž píše: "USA výdaje na zbrojení v době, kdy se nás chystají všechny usmažit a vypařit, naopak výrazně snižují - a dokonce je zaděláno na ještě podstatnější redukce." Spojené státy sice výdaje na zbrojení v závislosti na vládním dluhu skutečně snižují, a to nikoliv kvůli tomu, že by je opustila chuť na válčení; notabene když v současnosti provádějí tajné vojenské operace na území 134 států světa s tím, že předchozí americká vláda "válčila" jen v 60 zemích světa ZDE. A v kolika zemích dnes vojensky operují Rusové?

O mimořádné zákeřnosti amerického válečného štváče

28. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Zasvěceným je naprosto jasné, že zločinné elity Spojených států připravují v tichosti svých sionistických úřadoven světu jaderný Armagedon. Nic netušící veřejnost se ovšem zatím daří rafinovaně mást ďábelsky zákeřnými propagandistickými kroky. Například až dosud všechny státy připravující se promyšleně k válce vždy nejdříve zvýšily výdaje "na obranu" na úplné maximum. Tentokrát tomu ale je zcela opačně.

Valné shromáždění OSN odsoudilo ruskou anexi Krymu

28. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek prohlásilo ruskou anexi Krymu za ilegální. Rezoluce navržená Ukrajinou a podpořená USA a EU je součástí úsilí izolovat Moskvu. Ta anektovala Krym uznávaný mezinárodně jako součást ukrajinského území po referendu konaném 16. března.

Stovka států hlasovala pro rezoluci, jedenáct jich bylo proti, osmapadesát se hlasování zdrželo. Dvoustránkový text označuje krymské referendum za "neplatné" a vyzývá státy, aby neuznaly překreslení ukrajinských hranic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Čeká Ukrajinu osud Řecka?

28. 3. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 8 minut

Ukrajinci již měli své zážitky s Mezinárodním měnovým fondem a jeho typem "podmíněných půjček". Tuto "pomoc" si zřejmě brzy pocítí znovu na své kůži. Ideály o tom, jaká je EU solidární společnost, si můžeme demonstrovat na Řecku. To, na rozdíl od Ukrajiny, je členem EU, ke své vlastní škodě i členem Eurozóny.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Konečná porážka Gorbačova? Nebo Obamovo dočasné vítězství nad snem o "společném evropském domě"?

28. 3. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Obamův otevřená, nakonec dočasně ale kvůli jeho vojenské síle ne tak úplně pravdivá i poněkud cynická a málo diplomatická poznámka o jen regionální moci Ruska byla pro mě důvodem, podívat se v téhle poznámce v nepříliš obvyklé formě na historii, protože Jan Čulík přece má pravdu, že za kamuflujícími krásnými slovy politiků často spočívá čistá mocenská politika.

Mělčina nepřesností kolem Tchaj-wanu

28. 3. 2014 / Jan Miessler

čas čtení 10 minut

Jak píše sinolog Štěpán Pavlík, v mých článcích o protestech na Tchaj-wanu se objevila řada nešvarů, klišé, mýtů a neznalostí, které vyplývají z toho, že tamní situaci evidentně nerozumím. Případně že jsem i s navijákem spolknul propagandu jednoho z hlavních tchajwanských politických táborů. Bohužel, jak v závěru článku sám poněkud překvapivě připouští, při opravování cizích nepřesností se sám dopustil několika vlastních. Kromě toho mi přijde, že se vlastně sám podílí na vytváření mýtu o neproniknutelné čínské civilizaci. Nevím, nakolik bude další zdlouhavé uvádění na pravou míru pro čtenáře Britských listů přínosné. Na druhou stranu bych byl nerad, pokud by se Štěpánu Pavlíkovi podařilo čtenáře dezorientovat, i když si dal se svým textem zřejmě velkou práci.

Babiš má zřejmě vážný problém

28. 3. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Novinky.cz přinesly zprávu, že nějaká paní europoslankyně Ingeborg Gräßle přijela do Prahy prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU, a přitom prohlásila, že náš ministr financí Andrej Babiš je ve vážném střetu zájmů: "S velkou obavou sledujeme střet zájmů ve vládě," prohlásila Grässleová na tiskové konferenci.

Předehra i dohra "mýtu evoluce"?

28. 3. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 14 minut

V BL jsem teď již několikrát zavadil o publikaci J. A. Mejsnara, Mýtus evoluce (jehož knížce takto bezděčně dělám reklamu). V podtitulu knihy (z roku 2013) zní dokonce jako úderné veršování zřejmě nečekaný posměšek na Darwinovu adresu: "aneb geny křičí: 'Jémine, mýlíte se, Darwine` ". Za výchozí povšimnutí stojí již třeba samotná Předmluva této knížky. Autor v ní kupodivu uvádí rok 2000 jako práh nového století; ačkoliv takto teprve končilo to dvacáté (vždyť křesťanský letopočet přece nezačínal rokem nula!).

Ke dni učitelů

28. 3. 2014 / Petr Ježek

čas čtení 5 minut

Učitel je v době klopýtajícího asociálního finančního kapitalismu položkou zapomenutou kdesi v pasystému vzdělávání. Doby, kdy byl pan učitel společné s panem doktorem a panem farářem svatou trojicí neformálního respektu, vzdělanosti a kulturnosti, odvál čas. Přitom se zhoršenou známkou z mravů to nešlo ani ve škole ani v životě a stigma nemravnosti zpravidla účinně bránilo nabytí odpovědných pozic.

Když Tibet, proč ne Palestina? Aneb opravdu se neměří stejným metrem

28. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

V pondělí 10. 3. 2014 bylo na řadě míst v ČR připomenuto výročí čínské okupace Tibetu, k níž došlo v roce 1959. V Praze se konalo shromáždění přímo před budovou velvyslanectví Čínské lidové republiky. O tom, že poměry v oblasti lidských práv v ČLR jsou neutěšené, asi není třeba pochybovat. Pokud se jedná o Tibet, lze říci, že tamější opozice je zvlášť vystavena represím, a to z důvodu blízkosti jak geografické, tak kulturní k Indii, s níž ČLR nemá dobré vztahy. Dosti podstatným problémem Tibetu je i hromadné stěhování obyvatel čínské národnosti, s cílem změnit národnostní strukturu Tibetu, která vede k nepokojům, píše čtenář Valentýn Plzák.

Věčný problém názorového sbližování

28. 3. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

V mnoha ohledech názorové rozdíly tu vždycky byly a snad i budou. Formující výchozí vliv samozřejmě je dán zčásti genetickým vybavením, zčásti sociálním prostředím, zčásti celkovým působením výchovy během raného dětství (nejzávažnějších je prvních šest let věku!). Pochopitelně do toho jako ovlivňující faktory zapadají další kulisy života, ať již z tzv. velkých dějin, nebo z komunity, v níž se člověk během těch "formačních a transformačních" let pohyboval. Běžně se říkává (jen aby to bylo "natvrdo"), že přirozená výbava s tím navazujícím výchovným působením (tedy "nature" a "nurture") se vzájemně podílejí "padesát na padesát" (takže "fifty + fifty"). Obávám se ovšem hned, že v praktickém ohledu tohle nás k objasnění otázky z podtitulku nepřivede.

Nežádoucí téma?

28. 3. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 9 minut

Sexuální přátelství osob stejného pohlaví se v poslední době vehementně prosazuje. Jsou pořádány akce všeho druhu a narážejí na souhlasné i nesouhlasné reakce. Zabývají se jím i vlády a prezidenti. Domnívám se, že uvedený sociální fenomén se týká spíše lidí mladších a energičtějších. Podívejme se ale také na problematiku, která se netýká zrovna sexuálních záležitostí a také ne lidí mladých. Mám na mysli problémy lidí starších a starých, důchodců, ale také bab a dědků jak jsou někdy v reklamě nazýváni. Či slušněji, seniorů. Ten poslední titul je jedno z mála dobrého co se starým občanům u nás dostalo. Jinak obecně vzato stojí zcela na okraji zájmu politiků i když v době předvolební si na ně přeci jen vzpomínají.

Nebudeš míti bohů přede mnou

27. 3. 2014

čas čtení 57 minut

Přeložil Přemysl Janýr, Vídeň, březen 2014

Willi Wimmer je počítán k pravicovému křídlu německé CSU a k hardlinerům. Mezi lety 1988 až 1992 byl státním sekretářem na německém ministerstvu obrany a do roku 2009 poslancem Bundestagu. Směrodatně se podílel na jednáních o znovusjednocení Německa. Ken Jebsen s ním vedl rozhovor pro nezávislý zpravodajský server KenFM o Ukrajině, Evropě a USA.

Ken: Pane Wimmere, vy jste základním kamenem CSU, přes třiatřicet let jste seděl v německém Bundestagu, jste právník, pracoval jste na ministerstvu obrany, byl jste členem OBSE a duchem jste jím stále, jste bojovníkem za lidská práva, ačkoli vás mnozí považují za hardlinera. Aktuálním důvodem našeho dnešního rozhovoru je Krym a Ukrajina. Před sto lety, v roce 1914 začala první světová válka. Mohlo by být, že se válka do Evropy vrátila?

Nezáleží na tom, kdo je v právu, ale co je strategicky efektivní

27. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Na svou poznámku "Anexe Krymu byla Putinovou strategickou chybou" jsem dostal reakce zhruba deseti čtenářů, kteří všichni zdůrazňují: "Ale vždyť Putin je v právu!"

To je samozřejmě velmi problematické tvrzení, jenže nejvíc mě na reakcích čtenářů zaujalo to, že vůbec nepochopili, co jsem se svou poznámkou snažil sdělit. My Češi už holt bohužel takoví asi jsme. Nejsme schopni pragmatického a strategického uvažování. Reakce těchto deseti čtenářů mi připomněla mého otce. Když jsme bydleli v Praze na Starém Městě, chodili jsme do sklepa pro uhlí, já byl teenager a otec cestou do sklepa s uhláky nadával na komunisty. A taky na zrádný Západ, který "se na nás Čechoslováky úplně vykašlal. Vždyť to není fér!"

"Neodolatelná síla tlachu" na Putina nestačí

27. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

V dobách nezpochybnitelné americké globální hegemonie mohly dělat zahraniční politiku i osoby k tomu účelu za normálnějších okolností zcela nezpůsobilé, jako například Madeleine Albrightová. Kuriózní kombinace "idealismu a realismu", kterou se Američané tak chlubí, se tehdy projevovala velkohubým řečněním a bombardováním. Tam, kde se to hodilo, padala vznešená slova o lidských právech a humanitě; tam, kde se to nehodilo, se ovšem nanejvýš šeptalo, že by i vážený spojenec jaksi měl... A pokud adresát exaltovaného tlachu nebyl již pouhými účelovými slovy dostatečně zastrašen a neposlechl, zasáhlo letectvo. Modelovým příkladem se stalo obrovské plýtvání prostředky během letecké války proti Jugoslávii v roce 1999, kterou ani celé NATO nedokázalo vojensky vyhrát. Konflikt skončil politickým kompromisem zprostředkovaným Viktorem Černomyrdinem. Ale ani to nezabránilo Západu okamžitě ruského zachránce podrazit a zabránit mu ve splnění toho, k čemu se zavázal: Že bude zárukou ochrany jugoslávských zájmů v Kosovu.

Nezodpovězené otázky církevních restitucí

27. 3. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

Církev, zejména ta katolická, chce mít nohu ve všech dveřích, které se podaří pootevřít. Přitom uniká pozornosti, že jde o instituci, která nemá s demokracií nic společného. Podstatou její existence je ovládání lidí a proto se tak urputně snaží pronikat do vzdělávacího systému.

Bandera a Horbaňuk

27. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

K textu ZDE připodotýkám osud atamana Horbaňuka - ZDE, píše Pavel Barák.

Onen text ústrku ovšem opomíjí několik skutečností:

(1) Horbaňuk byl šéfem rozvědky UPA.

(2) Horbaňuka unesla čs. rozvědka spíš omylem - cílem byl Bandera. Tam to nevyšlo - při pokusu o únos byl Bandera zabit a místo něho byl unesen Horbaňuk. Aspoň tak to interpretoval později Rudolf Barák.

O dluzích hnutí ANO

27. 3. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tak hnutí ANO Andreje Babiše prý skončilo loni s dluhem 40 milionů korun. Jak z toho ven? Strategie šéfa je odzbrojující:

""Musíme šetřit, musíme získat vícero sympatizantů, kteří to nebudou dělat jenom za peníze." ZDE

Rozumím tomu správně tak, že dosud hnutí ANO funguje na tom základě, že jeho sympatizanti (členové?) jsou za své sympatie placeni? Pak by dávalo smysl, že hnutí ANO tak váhá s přijímáním nových členů. Nebo o jakých sympatizantech, kteří "to nebudou dělat jenom za peníze," Andrej Babiš vlastně mluví? Co vlastně mají dělat? A proč "to" mají dělat zrovna sympatizanti a ne členové strany? Nebo jsou členové strany a sympatizanti totéž?

Podle jiné zprávy buší na dveře hnutí ANO 6000 zájemců o členství. Možná jsou to právě ti sympatizanti, které Babiš hledá a kteří "to" budou dělat ne jen kvůli penězům. Tatáž zpráva ale říká, že hnutí ANO se bojí, že jde ve skutečnosti o politické podnikatele. Zemský ráj to na pohled.ZDE

Problematičnost článků o Taiwanu

27. 3. 2014

čas čtení 15 minut

Rád bych zareagoval na sérii tří článků o dění na Taiwanu (čti Tchaj-wanu) od Jana Miesslera, ZDE ZDE ZDE,

ke kterým dnes přibyl ještě čtvrtý ZDE, píše sinolog Štěpán Pavlík.

Jsem velice rád, že se o tomto protestu na Britských listech tyto články objevily, nicméně v textech se vyskytují některé časté nešvary vyplývající z často se opakujících klišé a někdy nedostatečné znalosti místních poměrů, které vedou k vytváření mýtů o čínské civilizaci. Proto bych rád připojil několik poznámek. Zároveň doufám, že i pro redakci Britských listů bude můj text v něčem poučný:

ANALÝZA

Kotrba k Ukrajině: Zaorálek se chová jako pitomec. Budeme hladovět. Zbláznil se i Zeman?

31. 3. 2014 / Štěpán Kotrba, Radim Panenka

čas čtení 29 minut

Psáno pro Parlamentní listy. Ptal se Radim Panenka

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se chová jako pitomec a na vysoké škole by nedostal zápočet z geopolitiky a mezinárodního práva. Evropa nemá šanci nahradit ruské dodávky energetických surovin, tudíž ji v případě, že se jich bude chtít zříci, čeká zima a hlad. I to sdělil politický a mediální analytik Štěpán Kotrba ve své obsáhlé analýze současné situace kolem Ukrajiny a Krymu.

Tento článek obsahuje četná nepodložená tvrzení a tvrzení založená na mylných informacích. Namátkou některé podrobnosti ZDE, pozn. JČ.

Anexe Krymu byla Putinovou strategickou chybou

26. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Britský rozhlas v úterý informoval o obrovském úprku kapitálu z Ruska, za poslední měsíc prý odešly investice ve výši 70 miliard dolarů. Investoři se obávají nestability. Souhlasím s Obamou, že strategická rozhodnutí Putinovy vlády jsou známkou jeho slabosti, nikoliv síly. Mnozí lidé v České republice zřejmě především v důsledku nepokrytě zaujaté a xenofobní protiruské kampaně českých médií Putinovi nepokrytě fandí, je to ovšem zase ideologická zaujatost, která znemožňuje realistické a strategické uvažování.

Obama: Rusko je jen regionální mocnost a jeho anexe Krymu je známkou jeho slabosti

26. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

Americký prezident Barack Obama charakterizoval Rusko jako "jen regionální mocnost", jejíž akce na Ukrajině jsou výrazem slabosti, nikoliv síly, a zopakoval hrozbu od západních spojenců sdružených ve skupině G7 a Japonska, že zavedou proti Rusku daleko ostřejší sankce, pokud by Vladimír Putin pokročil za anexi Krymu a vstoupil s vojsky do východní Ukrajiny.

Ve svém projevu na závěr vrcholné schůzky o jaderné bezpečnosti v Haagu odmítl Obama názor Mitta Romneyho, svého republikánského konkurenta při posledních prezidentských volbách, že je Rusko hlavním geopolitickým nepřítelem USA. Obama zdůraznil, že ho daleko více znepokojuje možnost teroristického útoku jadernou bombou proti New Yorku.

Uvalí Bílý dům na Irák a Egypt sankce, stejně jako v případě Ruska?

26. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Prezident Barack Obama navštívil Europu, aby zde apeloval na své (stále ještě) evropské svěřence, že je třeba proti Rusku kvůli Krymu zavést tvrdší režim. Kdo byl v uplynulých týdnech odkázán pouze na četbu českých tiskovin, mohl nabýt dojmu, že svět=Ukrajina/Krym a pak už nic. Mnoho českých komentátorů, nyní už bez rukaviček, cupuje širou Rus a inkarnaci Ivana Hrozného v jejím čele na cimprcampr. Ale sami si nedohlédnou ani na špičku vlastního nosu -- jako by zbytek světa neexistoval.

Velmi mě znepokojuje obnovení národoveckého diskursu v České republice

25. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

Motto:

"Antikomunismus všech podob považuju za největší pohromu či nemoc dnešní české společnosti. Hned vzápětí nastupují další choroby a nebezpečí - národovectví (nacionalismus) spojené s xenofobií, s antigermánstvím a protievropanstvím, dále rasistické předsudky a postoje, nejvíce anticiganistického typu, a v neposlední řadě i stále přetrvávající autoritářství a paternalistický antifeminismus. A následuje konzumenství a technokratické vidění světa."

Petr Uhl, Dělal jsem co jsem považoval za správné. Rozhovor se Zdenko Pavelkou. Torst, Praha, 2013, 600 stran. Recenze ZDE

Česká média sice xenofobně obviňují Rusy a Rusko z nacionalismu a šovinismu, ale je varovné, že český diskurs je velmi podobný. Naštěstí nemají Češi skoro žádnou armádu ani moc... :)

Vlna nacionalismu se, zdá se, v ČR znovu vyvalila v důsledku neobratného výroku ministryně Válkové, že se za nacistického protektorátu "Čechům zas tak mnoho nedělo". Souhlasím s kritiky tohoto výroku, že je necitlivý, neinformovaný a urážlivý. Implicitně je i rasistický, protože pomíjí osoby židovského a romského původu, které nacistický režim vyvraždil. Že by to podle paní Válkové nebyli Čechoslováci?

Svoboda jako uvědomělá nutnost --- povinně aktivnímu voliči z demokracie vždy jen ohlodaná kost?

26. 3. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Skoro to tak vypadá, že by měl jít volič povinně k volbám, aby byl "objektivní" vzorek nálad a tužeb občanstva. (Máme k tomu dokonce shovívavý signál přímo z Hradu.) A aby to příliš nebolelo, zároveň se dává k úvaze, zda neudělit symbolickou pokutu pro ty, kdo se k volbám nedostaví a budou sabotovat. Jak pak pokutovat sabotéry voleb? 30 Kč (jako za recept?), anebo spíše 50 Kč (což byla ještě nedávno bankovka)? Ten luxus za tak málo peněz by ovšem mohl neblaze podražit, kdyby bylo neplacení pokuty spojeno s možností exekuce a těmi poplatky za advokáta a exekutora... Samozřejmě že by bylo možné také nasadit pokuty "de luxe", hned v tisícikorunových polohách; aby ani déšť či sněhová vánice nebránily ctěnému voličstvu ve splnění kýžené povinnosti.

Pohádka o caru Vladimírovi

26. 3. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 9 minut

"A tahle bude o caru Vladimírovi, ale pak hned spát..." klimbnul strýček Nikita. Hlava se mu svezla na stůl a zdálo se, že usnul.

"Nalijte strýčkovi, no tak!" Křikla Nina na děti. Malému Sergejovi se už nechtělo běhat kvůli každému stakanu do kuchyně a postavil před strýčka celou láhev. Vodka zavoněla pokojem a strýček Nikita otevřel oči.

"Vyprávějte dál!" pobídla ho Nina. Děcka se uvelebila okolo a zvědavě kulila očka.

"Dobrá, proč ne?" natáhl Nikita z flašky mocný hlt. "Tenkrát bývalo módní to slovo...

demokracie. Nikdo vlastně přesně nevěděl, co znamená, a tak si s ním mohl každý dělat, co se mu zachtělo. Každý ho vykládal po svém. A věřte mi, že to bylo výkladů! A jak se měnily! A ještě byla další slova: humánní, lidové... a vůbec tak."

SIPRI: Obchod se zbraněmi roste, význam Evropy jako producenta i odbytiště klesá

26. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Stockholmský mezinárodní institut pro mírový výzkum (SIPRI) právě vydal zprávu o trendech v mezinárodním obchodu se zbraněmi za rok 2013. Ukazuje na ostrý propad evropských zemí v oblasti prodeje i nákupu vojenské techniky a dokonce i na nový trend, kdy relativně bohaté evropské země pro své armády nakupují použité zbraně z druhé ruky, zatímco nejmodernější produkty směřují do "rozvojového" světa.

Edward Snowden by zvolen rektorem glasgowské univerzity

26. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Studenti University of Glagow zvolili včera rektorem na tři roky aktivistu Edwarda Snowdena. Bude formálně uveden do funkce ve středu 23. dubna v 11:00 místního času v prostorách Bute Hall.

Potřebné upozornění do vlastních řad (nás, některých "uživatelů" BL)

26. 3. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Cokoliv, co zrovna zaujalo naši pozornost, všichni vždycky čteme v nějakém aktuálním kontextu vlastní paměti a možná na základě ještě aktuálnějších zrovna získaných informací. Žádný text nemůže postihnout všechny ty možné perspektivy pohledů "na věc", včetně dalšího času, který mezitím "naběhl", aby doplnil jak mezery v informacích, tak také možná přímo ujasnil další směřování, či dokonce vyústění sledovaného dění. Navíc nelze nikdy předem předcházet jisté předpojatosti, se kterou mnozí z nás přistupujeme k hodnocení události. K něčemu bezděky přispěla kdysi již rodinná výchova a prostředí, v němž jsme vyrůstali. Mnohé naše soudy (ale i předsudky) kooptovala do našeho života osobní zkušenost.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

93674