Sergej Lavrov: "Není to Rusko, které destabilizuje Ukrajinu"

7. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

Hluboká a všeobsáhlá krize na Ukrajině je pro Rusko zdrojem vážného znepokojení, píše v deníku Guardian ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Chápeme perfektně postavení země, která získala nezávislost teprve před něco více než dvaceti lety a stále ještě čelí složitým úkolům při snahách zkonstruovat suverénní stát. Mezi nimi je hledání rovnováhy zájmů mezi jeho nejrůznějšími regiony, lidmi, kteří mají různé historické a kulturní kořeny, hovoří různými jazyky a mají odlišnou perspektivu na svou minulost a přítomnost, a na budoucí místo jejich země ve světě.

Vzhledem k těmto okolnostem mělo být rolí vnějších sil pomáhat Ukrajincům ochraňovat základy občanského míru a udržitelného rozvoje, které jsou stále ještě křehké. Rusko učinilo víc než jakákoliv jiná země ve snaze podporovat nezávislý ukrajinský stát, včetně mnoha let dotování jeho hospodářství prostřednictvím nízkých cen energií. V listopadu 2013 na začátku nynější krize jsme podpořili přání Kyjeva, aby byly zahájeny naléhavé konzultace mezi Ukrajinou, Ruskem a EU ohledně harmonizace integračního procesu. Brusel to otevřeně odmítl. Ten postoj odrážel neproduktivní a nebezpečnou linii, kterou US a EU zaujímaly už dlouhou dobu. Snažily se donutit Ukrajinu, aby učinila bolestivé rozhodnutí mezi východem a západem a tím dále prohloubily interní ukrajinské rozpory.

Maďarsko: Viktor Orbán zvítězil ve volbách a podpora Jobbiku ostře vzrostla

7. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Orbánova strana získá 135 ze 199 křesel a ultrapravicová strana Jobbik 25 křesel

Maďaři v nedělních parlamentních volbách zvolili premiéra Viktora Orbána na další čtyři roky a ultrapravicová strana Jobbik, obviňovaná z antisemitismu, získala téměř 20 procent hlasů.

Orbán měl časté konflikty s Evropskou unií a se zahraničními investory ohledně své kontroverzní politiky, avšak Maďaři považují tohoto padesátiletého bývalého disidenta za doby komunismu za ochránce maďarských národních zájmů. Za jeho vlády poklesly osobní daně a účty domácností za energie.

Dva vepři ve studené válce

7. 4. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 6 minut

Na pivovarském dvoře žili dva vepři. Jeden růžový a druhý černý. Oba obtloustlí, zdraví, ale nespokojení. Každý žil ve své ohrádce. Ty ohrádky spolu nesousedily a ještěže tak! Vepři se moc v lásce neměli. Jeden pokukoval po korýtku toho druhého a nejraději by měl dvůr sám pro sebe. Zuřila mezi nimi dokonce tichá nenávist. Skoro válka - jen ne opravdická -- spíš válka studená, kterou by býval byl korunoval i vzájemný souboj a pak jistě válka žhavá, kdyby... mezi těmi jejich ohrádkami nebyla ještě jedna. Daleko menší ohrádka. A v té nebydlel osel. Jen se tak popásal a pil vodu z louže a žádné korýtko nepotřeboval. S vepři žil v míru.

Pozůstalí osob zavražděných při masakru ve Srebrenici žalují holandskou vládu

7. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Pozůstalí osob zavražděných r. 1995 během masakru ve Srebrenici zahájili civilní žalobu proti holandské vládě. Tvrdí, že holandské mírové sbory měly povinnost ochránit oběti největšího evropského masakru od druhé světové války.

Malá muslimská enkláva Srebrenica byla pod ochranou OSN do 11. července 1995, kdy ji ovládly jednotky bosenských Srbů pod velením generála Ratko Mladiče. Mladičovy jednotky odsunuly stranou lehce ozbrojené holandské mírové sbory Dutchbat. V následujících dnech bylo zavražděno 8000 muslimských mužů a chlapců. Holandská vojska do vraždění nezasáhla a posléze se stáhla.

Turčinov: Vůči separatistům budou podniknuta protiteroristická opatření

7. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Předseda ukrajinského parlamentu a úřadující prezident Alexandr Turčinov v televizním projevu prohlásil, že vůči separatistům, kteří se pokoušejí se zbraní v ruce uchvátit moc v Luganské, Doněcké a Charkovské oblasti, budou podniknuta protiteroristická opatření.

"Dnes v noci byl založen protikrizový štáb a proti těm, kdo vzali do ruky zbraň, budou prováděna protiteroristická opatření", řekl Turčinov dnes v Kyjevě.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Ukrajinská služba SBU zadržela ruského rozvědčíka

7. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinská bezpečnostní služba SBU v sobotu zadržela ruského občana Romana Bannycha, když se pokoušel překročit hranici v lokalitě Krasnaja Talovka v Luganské oblasti. Zároveň publikovala záznam telefonního hovoru Bannycha s jedním z luganských separatistů.

Bannych je podle SBU úředně hlášen na adrese 13204 Izobiľnij ve Stavropolském kraji. Objekt patří hlavnímu velení generálního štábu ruských ozbrojených sil.

Zadržený měl z ruského území organizovat a koordinovat činnost diverzní skupiny, která je aktivní na Ukrajině.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Ruský voják zastřelil ukrajinského námořního důstojníka

7. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský voják usmrtil střelbou ukrajinského námořního důstojníka na východním Krymu, tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany. Podle zpráv z ruských médií popíjela skupina ukrajinských vojáků ve vesnici Novofjodorovka a pak se vydali domů. Při tom míjeli ruské vojáky hlídající vstup na vojenskou základnu, kde ukrajinští vojáci předtím pracovali. Mezi oběma skupinami došlo k hádce. Ruský seržant Je. S. Zajcev střelil ukrajinského vojáka, označovaného jako Major K z vojenské jednotky č. 1100, dvakrát zblízka do hlavy. Kapitán A. Jermolenko, který bydlel ve stejném pokoji na ubytovně se zavražděným Ukrajincem, byl zbit a unesla ho ruská vojska. Ruští vojáci také odvezli mrtvolu usmrceného ukrajinského majora.

Bylo zahájeno trestní vyšetřování.

Ukrajina: Proruští demonstranti obsadili vládní budovy v Doněcku, Luhansku a Charkově

7. 4. 2014

čas čtení 5 minut

Proruští demonstranti otevřeně přiznávající spolupráci s ruskými "turisty" během neděle obsadili vládní budovy ve třech průmyslových oblastech na východě Ukrajiny. Demonstranti se střetli s policií, vyvěsili z budov ruské vlajky a vyzvali k referendu o nezávislosti.

Těsně po poledni místního času separatisté v Doněcku vyhlásili "Doněckou lidovou republiku". Tento stát neprodleně uznala ruská mimoparlamentní opozice. Referendum o nezávislosti na Ukrajině se má konat 11. května a pokud k němu dojde, zabrání konání předčasných prezidentských voleb na celém území Ukrajiny. Ty jsou vypsány na 25. května.

Orgány "republiky" požádaly ruského prezidenta o vyslání "dočasného" kontingentu ruských sil.

Repete

7. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Fotografii vlevo publikovali v sobotu 5. dubna ruští nacionalisté z Hnutí Eurasia. Byla pořízena týž den v Doněcku a zachycuje vlajku extrémistické organizace, která deset let usilovně pracovala na rozporcování Ukrajiny. Nyní k tomu má oficiálně z Kremlu volnou ruku.

Ve stejný den, kdy zveřejnili fotografii, oznámili tíž lidé na Youtube i nedělní útok na tři průmyslové regiony. "Ruské jaro" je tu. Prakticky jde o totéž co posledně, leč opět jsou někteří nesmírně překvapeni.

Západ a východ Ukrajiny a... demokracie

7. 4. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Aktivity proruských sil na východě Ukrajiny nespadly z nebe. Jsou prozatímním vyvrcholením vývoje posledních měsíců. Karel Dolejší ve svých článcích popisuje, jak se na nich podílejí ruské zpravodajské služby, ale pomíjí, jak se na vývoji na západě země podílely americké zpravodajské služby -- viz např. známá zmínka Victorie Nuland, že USA do převratu v Kyjevě investovaly pět miliard dolarů. Tříměsíční pobyt revolucionářů na Majdanu, bohaté saturování jejich sociálních, zdravotních a dalších potřeb přece ani nemohl být zadarmo. Ruská odpověď: na náměstích Doněcku, Luhansku, Dněpropetrovsku a dalších měst na východě země jsou "radikálové" indoktrinovaní propagandou, jejíž znaménko je opačné než to, jímž byli poznamenáni proevropští "demonstranti" v Kyjevě.

Politika a podnikání, jde to dohromady?

7. 4. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 12 minut

Politika je prý (či má dokonce být) službou veřejnosti; takže zřejmě ta případná paralela o podnikání a politice, naznačená v nadpisu, na první pohled viditelně skřípe. Asi jsem měl spíše hned vyjít od jednajících osob v tom výchozím oboru a napsat "Politik a podnikání", že? Jenže i pak politik by přece byl tím "sloužícím veřejnosti" a podnikání -- za podmínky dobrých podnikatelských záměrů a úspěšně probíhajících komerčních aktivit -- přispívá odvodem daní ke slušnému provozu celé komunity řízené politiky, od obce až po státní orgány, viďte?

Slovenské prezidentské volby ako tesné víťazstvo nevoličov

7. 4. 2014 / Karol Krpala

čas čtení 6 minut

Rad medializovaných analýz po prezidentských voľbách na Slovensku, často obišiel ich hlavný výsledok. Väčšinová legitimita druhého kola týchto volieb je diskutabilná. Iste, nejde tu o zlomky percenta volebnej účasti. Ak však polovica voličov voľby ignoruje, tento fakt má zásadný dosah na interpretáciu okolností a politického odkazu akýchkoľvek volieb.

Otazníky okolo rwandské genocidy jsou aktuální i dvacet let poté

7. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 12 minut

Dne 6. dubna před 20 lety byla podle oficiálního narativu zahájena rwandská genocida, krvavé běsnění, které trvalo sto dní, a v jehož průběhu bylo cíleně zavražděno 800 000 až milion lidí. Podobně jako masakr ve Srebrenici se genocida v této africké zemi líčí jako osamocený incident a nehledí se na to, co jí předcházelo a co ji následovalo. Některé zdroje navíc nabízejí úplně odlišný pohled na rwandskou hekatombu, a to dost radikálně.

Akcie cechu spisovatelů na sestupu

7. 4. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 4 minuty

Místní týdeník otiskl její fotoportrét. V kraji nová  spisovatelka! přidal rozhovor. (Její první knížka. Náklad pěti výtisků si sama zaplatila. Je tam erotika. Kamarádky si knížku půjčují - tolik se jim líbí!)

Věstník regionální literatury. Zklamán a rozčarován, svěřuje se autor. (Nikde mi rukopis nevzali. Prý jen když si vydání zaplatím. Snad si mé scifi přečte aspoň rodina. A když ne, budu si v něm číst já.) Bylo by to i vtipné -- kdyby to nechtělo být duchaplné.

2014 -- čas po Kristu.

O hrdosti řemesla

7. 4. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 15 minut

Nechci zacházet do dávné minulosti, jen k J. A. Komenskému, který ve své Velké didaktice napsal: Co se má člověk naučit konat, tomu se musí učit konáním. Dále se hovoří o tom, že pouhým přihlížením se příslušné manuální dovednosti člověk nenaučí.

Milan Šmíd o "hypotékových novinářích"

6. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Dlouhá léta strávená v těsné blízkosti médií, z nichž některá jsem mohl poznat i zevnitř, mně však brání uvěřit tomu, že způsob současného mediální grilování premiéra Sobotky [v Mladé frontě Dnes] se děje samospádem či náhodou. O tom, že novinář má být pátračem a vyšetřovatelem ve prospěch veřejnosti, nikoli však prokurátorem a soudcem, ví dnes každý elév, a Slonkové by to snad někdo mohl občas připomenout.

Problémem našeho veřejného života už nebudou jen hypotékoví poslanci, ale také hypotékoví novináři, tj. takoví, co si nemohou dovolit přijít o dobře placené místo. Jak si mám vysvětlit, že Tomáš Syrovátka, který za celých patnáct let nenapsal jedinou řádku o privatizaci OKD, v pondělí 27. ledna se stal na tuto záležitost expertem.

Právě Tomáš Syrovátka by mohl posloužit jako model hypotékového žurnalisty. Třicátník v nejlepších letech, rodina, děti. Jak prokázat lidem nového majitele, kteří zasedli v kancelářích Anděl Centra, že nás podnik potřebuje, a že by nebylo dobré nás střídat? Třeba tím, že dokážeme být vnímaví k jeho situaci a k jeho potřebám. Samozřejmě, že všechny naše činy, všechna redakční rozhodnutí racionálně zdůvodníme a podpoříme argumenty veřejného dobra, tezemi o hlídacích psech demokracie a o službě veřejnosti. Jenomže lid obecný není hloupý.

Důvěra veřejnosti je jedním z nejcennějších statků každého média. Všechny listy, které se daly na cestu posluhování svým majitelům, většinou na to doplatily.

Kompletní text ZDE

Nedělní oslava Mezinárodního dne Romů ve skotském Glasgow

6. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

8. dubna je Mezinárodní den Romů. V neděli 6. dubna se ve skotském Glasgow, kde žije několik tisíc českých a slovenských Romů, konala demonstrace na podporu romských přistěhovalců. Akce se účastnilo mnoho lidí, ale, jak poznamenává na facebooku jeden účastník, nejpěknější bylo, že lidé vycházeli z domů a k pochodu se přidávali, případně mávali z oken, hlavně děti.

Další fotografie jsou níže:

Sociální a federativní Evropa ANO, fiskální pakt NE!

6. 4. 2014

čas čtení 6 minut

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity k Fiskálnímu kompaktu

Fiskální kompakt (plným názvem Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii) je mezivládní dohoda, která byla navržena jako jedna z reakcí na krizi v eurozóně. Její základní problém spočívá v tom, že neodstraňuje příčiny, ale chce léčit symptomy chybnými prostředky.

Ve Skotsku sílí podpora pro nezávislost

6. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pět měsíců před referendem o skotské nezávislosti, které se bude konat v září 2014, dosahuje podle nejnovějšího autoritativního průzkumu veřejného mínění podpora pro nezávislost Skotska 47 procent. 53 procent Skotů chce zůstat součástí Velké Británie. Rozdíl mezi oběma tábory poklesl na pouhých 6 procentních bodů, ještě loni byl 24 procentních bodů. Rychle sílící podpora pro skotskou nezávislost se připisuje celé řadě chyb, které udělali odpůrci skotské nezávislosti. Nejmenovaný ministr v londýnské vládě například nedávno potvrdil, že si Skotsko bude moci ponechat britskou libru jako platidlo, přestože londýnský ministr financí George Osborne tvrdí opak.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britští labouristé uvažují o zestátnění železnic

6. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Šéf britských labouristů Ed Milliband informoval, že jeho strana zkoumá, zda by bylo možné zase zestátnit soukromé britské železnice. Britské železnice, zprivatizované za Margaret Thatcherové, trpí astronomickými cenami jízdenek a přeplněnými vlaky. Nekvalitní služby, které soukromí dopravci veřejnosti nabízejí, jsou cestujícími ostře kritizovány. Podle průzkumu veřejného mínění organizace YouGov podporuje zestátnění železnice 66 procent Britů, z toho 52 procent voličů Konzervativní strany a 79 procent voličů Labouristické strany.

Příkladem možného postupu je nedávná historie železniční tratě vedoucí z Londýna po východním pobřeží Británie do Edinburku. Tuto East Coast Line provozovala do roku 2009 soukromá firma National Express, ale toho roku se frančízy vzdala a vrátila ji vládě. Od té doby tuto trasu provozuje stát. Vydělal na ni za tu dobu více než 600 milionů liber a dramaticky se zvýšila spokojenost cestujících.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proruští demonstranti okupovali vládní budovy v Doněcku a v Luhansku

6. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov zrušil návštěvu Litvy a svolal mimořádné zasedání svých bezpečnostních šéfů. Podobné protesty se konají na východě Ukraajiny od doby, kdy byl vyhnán proruský prezident Viktor Janukovyč. V Doněcku se asi 50 osob oddělilo od demonstrace asi 2000 osob v centru města a proniklo policejním kordonem to budovy regionální správy. Aktivisté skandovali "Doněck je ruské město!" a vztyčili nad budovou ruské vlajky. Někteří požadovali referendum o nezávislosti tohoto regionu na Ukrajině.

Ruský prezident Putin přislíbil, že bude chránit rusky mluvící občany na Ukrajině. Další proruské demonstrace se konaly i v jiných městech na východní Ukrajině. Desítky demonstrantů pronikly do kanceláří ukrajinské státní bezpečnosti v Luhansku. Házeli na budovu vajíčka, hodili na ni také kouřový granát a zápalnou bombu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajina odmítá platit Rusku zvýšenou cenu za zemní plyn

6. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

O víkendu se zvýšila hrozba nové plynové války mezi Ruskem a Ukrajinou, protože vláda v Kyjevě prohlásila, že nebude platit za zemní plyn Gazpromu novou cenu z minulého týdne. Mezitím trvá napětí na východní Ukrajině, kde proruští demonstranti okupovali v neděli vládní budovy.

Prozatímní kyjevský premiér Arsenij Jaceňuk se vyjádřil o víkendu, že nová cena za ruský zemní plyn je neférová a Ukrajina ji nebude platit.

ČSSD může být brzy v roli ODS

5. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

ČSSD bohužel podle mého názoru zvolila, pokud jde o vyrovnávání se se svou minulostí, taktiku ODS: tedy tvářit se protikorupčně a zároveň rezignovat na hlubší personální obměnu vedení strany s nadějí, že minulost je zapomenuta, že opoziční smlouva nebo radnici v Praze nebo pochybné privatizace jsou pouze věcí ODS.

Chrabrý nový euroskeptický svět

5. 4. 2014

čas čtení 10 minut

Jak bude za patnáct let vypadat Anglie, až euroskeptici ze strany UKIP (United Kingdom Independent Party, Strany nezávislosti Spojeného království) vyhrají volby? Tuto děsivou dystopickou vizi publikoval deník Independent.

Byl studený dubnový den a hodiny neodbíjely. Zase zatracený výpadek elektrické energie, nadával Winston Singh, jak si obtížně hledal cestu po chodníku londýnským Whitehallem ve smogu. Bonanza levné energie, kterou přislíbila vláda Vlastenecké unie poté, co se zruší "ekologické kraviny, které nám vnucovala EU", jaksi nenastala. Celoživotní prezident Putin přislíbil svému nejvěrnějšímu spojenci, euroskeptické vládě v Anglii, neomezené množství levné energie. Z Ameriky se také mělo dovážet do Pevnosti Anglie extremně levné uhlí, protože ho tam kvůli frakování už nepotřebovali. Šlo jen o Pevnost Anglii, protože po druhém referendu r. 2020 Skotsko odešlo z Británie - navždy.

Ve skutečnosti měl strýček Vladimír velké problémy s boji proti vzbouřencům, kteří útočili na jeho plynařské a ropné instalace na Kavkaze a ve stále ještě nepokojné provincii Ukrajině. S železnou pravidelností z ruských ropovodů a plynovodů do Evropy neplynulo nic. Mezitím vedlo pálení špinavého jankejského uhlí ke vzniku hustých mlh, jaké Londýn nepamatoval od padesátých let dvacátého století. Za vlády Vlastenecké unie se rozložilo veškeré úsilí snížit emise. Jak ironické, uvažoval Winston.

Le Penová: Ať jedí vepřové! Francouzské školy nebudou židovským a muslimským dětem poskytovat alternativní stravu

5. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Francouzská ultrapravicová Front National zakáže v městech, kde vyhrála místní volby, aby školy poskytovaly muslimským a židovským dětem alternativní košer a hallal obědy, oznámila šéfka strany Marie Le Penová. Dodala, že poskytování alternativních jídel pro muslimské a židovské děti, které nemohou jíst vepřové, je proti sekularistickým hodnotám Francie. "Nepřijmeme žádné náboženské požadavky na změny školních jídelníčků," řekla Le Penová v rozhlase.

Muslimové ale vnímají Francii, která je oficiálně sekularistická, avšak ve skutečnosti drtivou většinou katolická, jako zemi, která vnucuje své náboženské a kulturní hodnoty jim i dalším menšinám.

V nedávných komunálních volbách ovládla Front National komunální úřady v 11 městech a získala celostátně více než 1400 křesel. Očekává se, že se Front National umístí dobře i v květnových eurovolbách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Monstrum na kopci

5. 4. 2014

čas čtení 9 minut

Není nad to, než každý týden skandál. Pořádný skandál vzrušuje lidi, zaměstnává média, odvádí naši mysl od záležitostí jakou jsou válka a mír, okupace a apartheid. Jako panem et circenses (chléb a hry) v antickém Římě, píše Uri Avnery.

Tenhle týden nás zaměstnávalo hned několik skandálů. Ehud Olmert, bývalý premiér, byl odsouzen za to, že bral tučné úplatky, když byl starostou Jeruzaléma. Podplatili ho, aby povolil stavbu monstrózního, zdaleka viditelného komplexu budov na nejvyšším kopci Západního Jeruzaléma.

A jakoby to nestačilo, Sylvan Shalom, ministr vládního kabinetu s půl tuctem funkcí je podezřelý ze sexuálních deliktů. Bývalá sekretářka si vzpomněla, že ji před 15 lety v jejím hotelovém pokoji obtěžoval.

Ohrožuje Západ Rusko pouhou svou existencí?

5. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Takto formulovaná otázka - z níž plyne, že v probíhajícím mezinárodněpolitickém střetu vlastně nejde o to, co Západ dělá nebo nedělá, oč usiluje nebo neusiluje, ale prostě o to, že a jaký vůbec je - se může zdát naprosto absurdní. Jak ale upozornil Leonid Beršidskij, Moskva dnes uvažuje právě výše uvedeným způsobem. Připravovaný návrh státní kulturní politiky proto stojí na tezi, že Ruská federace je neevropskou zemí, která nepřijímá západní hodnoty a vymezuje se jednoznačně proti nim. Neboli jasný vzkaz pro nostalgiky: Společný evropský dům? Обещанного три года ждут, а на четвертый отказывают.

Nejnovější způsob jak zhubnout? Musíte strávit dopoledne půl hodiny venku na světle

5. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Vědci z Feinberg School of Medicine na americké Northwestern University zjistili, že vystavíte-li se ráno až dopoledne ostrému světlu venku, snižuje to vaše BMI, body mass index. Čím dříve byli účastníci experimentu vystaveni dennímu světlu, tím víc se snížila jejich váha. Nezáviselo to ani na množství jejich spánku, ani na množství zkonzumovaných kalorií, ani na množství sportu či fyzického pohybu. Zdá se, že způsob, jímž zahajujeme den, přímo ovlivňuje rychlost našeho metabolismu a dokáže to snížit BMI až o 20 procent.

"Světlo je nejmocnější faktor, který synchronizuje vnitřní tělesné hodiny organismu a reguluje circadiánní rytmy, které také regulují rovnováhu energie," vysvětluje Phylis C. Zee, ředitelka výzkumného programu spánku a circadiánních rytmů na Northwestern University. "Když nejste vystaveni ve vhodnou denní dobu dostatečnému množství světla, rozhodí to vaše tělesné hodiny, což mění metabolismus a může to vést k ztloustnutí."

Podle dr. Zeeové bychom měli být vystaveni ostrému dennímu světlu mezi osmou hodinou ranní a polednem. Stačí 20 až 30 minut. Magickou hranicí je 500 luxů. Tato světelná expozice snižuje BMI. Průměrná kancelář je osvětlena jen asi 200 - 300 luxy.

Vědci jsou přesvědčeni, že světelný management je novou metodou, jak bojovat proti obezitě. Lidi by měli, pokud to počasí dovolí, svačit a obědvat venku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kde Hrabal nikdy nebyl

5. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

V polském městě Mińsk Mazowiecki umístili v tamějším parku novou tabuli ke stému výročí narození Bohumila Hrabala, při příležitosti toho, že "na těchto místech pravděpodobně nikdy nebyl".

Zdroj: ZDE

Čínská hlídková loď zaznamenala signál černé skřínky

5. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Čínská hlídková loď v jižním Indickém oceánu zaznamenala elektronický signál na místě, kde se usuzuje, že havarovalo pohřešované letadlo Malajských aerolinií MH 370. Signál je na frekvenci 37,5 KHz a výrobce černých skřínek, firma Dukane Seacom, potvrdil, že impuls je totožný se signálem, jaký by měla vysílat černá skříňka havarovaného letadla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Velká sázka Ruska na putinomiku

4. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

To co se rýsuje na Ukrajině, říká Fred Bergsten z Petersonova institutu, je nevítaným důsledkem globalizace. Ruský prezident Vladimir Putin si myslí, že si může užívat politické a vojenské svobody v jednání vůči Ukrajině bez toho, že by zažil ochromující ekonomické náklady sankcí, nebo odchod mnohonárodních firem z Ruska, napsal Robert J. Samuelson.

Ruská anexe Krymu "vůbec není jako Mnichov 1938"

4. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

Britský historik Martin Brown ostře protestuje proti primitivním paralelám, které se objevily v mnoha sdělovacích prostředcích v poslední době, a které tvrdí, že Putinova anexe Krymu je "totéž jako Mnichov 1938". Je to nesmysl: Nacistický režim r. 1938 neprovedl invazi do Sudet. Sudetské území bylo předáno německým úřadům podle podmínek Mnichovské dohody, kterou podepsaly Británie, Francie, Itálie a Německo. Ze Sudet pak uprchlo asi 150 000 osob, většinou občané mluvící česky a německy mluvící antinacisté. Polsko a Maďarsko využily příležitosti k anexi určitých československých území pro sebe. Ani březen 1939, kdy nacistické Německo okupovalo celé zbytkové Československo, není paralelou k dnešní situaci na Krymu.

Dost dobrý důvod k naštvání

4. 4. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 2 minuty

Německá vláda schválila zavedení plošné minimální mzdy ve výši 8,50 eura na hodinu, což činí v přepočtu 233 Kč. Nová pravidla začnou platit od 1. ledna 2015, uvedla agentura DPA. V Německu dosud zákon o výši minimální mzdy neexistoval. Nejnižší platy dosud určovaly v některých odvětvích průmyslu dohody odborů se zaměstnavatelskými svazy. Na minimální mzdu nebudou mít nárok dlouhodobě nezaměstnaní v prvních šesti měsících po nástupu do práce.

Ruští velvyslanci: Dále anektujeme Katalánsko, Benátky, Skotsko a Aljašku

4. 4. 2014

čas čtení 4 minuty



Na YouTube byl zveřejněn pětiminutový audiozáznam údajného telefonního rozhovoru mezi dvěma ruskými velvyslanci, kteří uvažují nahlas o tom, které další části světa bude Rusko anektovat. Je to údajně rozhovor mezi Igorem Čubarovem, ruským velvyslancem pro Eritreu, a Sergejem Bacharevem, velvyslancem v Zimbabwe a v Malawi. Nebylo potvrzeno, zda je rozhovor autentický.

"Máme Krym, ale to, do prdele, není zdaleka všechno, přátelé. V budoucnosti převezmeme zatraceně vaše Katalánsko i Benátky, a taky Skotsko a Aljašku," říká hlas označovaný jako Čubarov. Použije také v ruštině slovní hříčku, takže Skotsko zní jako země, kde žije skot, tedy krávy a býci.

Proč mají rektoři britských univerzit astronomicky vysoké platy?

4. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

To zkoumal časopis Times Higher Education, který se věnuje britskému vysokému školství. Zjistil, že zatímco univerzitním učitelům se za posledních deset let snížil plat v reálných číslech o 15 procent, rektorům univerzit se platí neuvěřitelně vysoké částky a v roce 2012-13 se jejich plat v průměru zvýšil o 8,3 procenta. Neexistují žádné důvody, proč by tomu mělo tak být a redaktorům časpisu THE se žádné racionální důvody pro astronomické platy univerzitních rektorů nepodařilo zjistit.

Rektoři britských univerzit chtějí vysokoškolské učitele na léto propouštět

4. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ian Diamond, rektor University of Aberdeen a předseda organizace Universities UK, konstatoval 27. března v přednášce v Londýně, že chce provést studii, která by zjistila, kolik vysokoškolských učitelů by mohlo být na léto propouštěno. Vysokoškolští učitelé by tak byli placeni pouze 9 měsíců v roce a v létě, kdy neučí, by si museli najít jiné zaměstnání. Pokud dělají výzkum, museli by na letní období žádat o výzkumné granty. V univerzitním sektoru by tak podle Diamonda došlo k výrazným finančním úsporám.

Není překvapující, že tato praxe už existuje ve Spojených státech, a Diamond se jí snaží přenést i do Británie. Mnoho amerických univerzitních učitelů si stěžuje, že jejich proupouštění na letní měsíce vede k finančním problémům a k chudobě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38498