Varování ministerstva zdravotnictví: Pocit méněcennosti vede k vyvolávání mimořádných summitů EU

Středoevropští populisté by se měli modlit Alláhu Akbar

14. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Těsně po revoluci v roce 1989 se otevřely hranice a Češi se konečně mohli v masovém měřítku podívat, jak vlastně funguje ten kapitalismus. Takřka všichni už tušili, že unavená propaganda selhávajícího socialismu je jen zoufalstvím ze setrvačnosti. Úplně nejvíc si to asi uvědomovali ti, kdo propagandu ztělesňovali a díky lepšímu přístupu ke statkům věděli, jaká je to lež. A jak méněcennými vlastně jsme. Když se pak otevřely hranice a "zdivočelá" masa vyjela do Rakouska, Německa, Itálie, Francie a dalších zemí západu, pocítili tuto méněcennost všichni. Vesměs neutíkali, nebyla válka. Stejně ale kradli, protože chtěli to, co pro ně bylo nedosažitelné, a ponižovali se tak před očima lidí ze západu i sami před sebou. Brali jako standard, že lidem v levných šusťákovkách není umožněn přístup do obchodů s luxusním zbožím ze strachu, aby ti "ubožáci" něco nezcizili.  Přijali za svou identitu méněcenných. V okamžiku, kdy se na obzoru objeví větší ubožáci, dáme jim to s chutí sežrat...

Rozhovor Britských listů 39:

Směřuje ČR k oligarchizaci médií?

8. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V roce 1989 si mnoho lidí naivně představovalo, jak svobodná kritická média budou neohroženě sledovat činnost politiků a podnikatelů a hájit občana a veřejný zájem. O více než čtvrt století pozdějí má Česká republika sdělovací prostředky, které drtivou většinou jen prosazují podnikatelské a politické zájmy svých majitelů. Proč se to tak zkazilo? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Tomášem Trampotou z Mediálního institutu FSV UK. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Popapulismus, čili Z bruselské lavice za hranice levice

14. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Populismus je dosti přesně definovaný přístup k politice. Reprezentuje podbízení se voličům bez sebemenšího ohledu na normy. Že je populismus problém, se ví přinejmenším od doby, kdy jistý Schicklgruber vyhrál v Německu volby a sloučil funkce spolkového kancléře a prezidenta. Není třeba předstírat, že nevíme, co populismus znamená a čím je nebezpečný.

Magazín Charlie Hebdo šokoval svět "rasistickým" kresleným vtipem

14. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Kreslený komentář ve francouzském satirickém časopise Charlie Hebdo šokoval svět tím, že argumentoval, že kdyby utopený chlapec Ajlan Kurdi vyrostl do dospělosti, stal by se sexuálním predátorem tak, jako ti muži, kteří údajně o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem páchali sexuální útoky.

Německý ministr zahraničí mluvil o Plastic People a o lidských právech

14. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Není to každý den, co Frank-Walter Steinmeier, německý ministr zahraničí, pronáší řeč o rockové skupině The Plastic People of the Universe z bývalého Československa, píše Hugh Williamson, ředitel organizace Human Rights Watch pro Evropu a Asii. Ve svém projevu před stovkami diplomatů ve "Světovém sále" německého ministerstva zahraničí hovořil Steinmeier o tom, že členové Plastic People of the Universe byli v únoru r. 1976 uvězněni komunistickým režimem až na 18 měsíců prostě za to, že hráli hudbu, která se režimu nelíbila.

Steimeier hovořil při příležitosti zahájení letošního německého předsednictví Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE). Připomněl uvěznění Plastiků, protože "vedlo k vlně rozhořčení" mezi umělci, intelektuály i dělníky v Československu i jinde.

Ti, kdo protestovali, připomínal Steinmeier, citovali soubor mezinárodních zásad lidských práv, který Československo předchozího roku přijalo, jako argument, proč by měli Plastici mít právo na svobodné vyjádřování.

Tyto zásady jsou však stále v mnoha státech světa ohrožovány. Německo zdůrazňuje, že zlepšování lidských práv v 57 členských zemích OSCE je pro období jeho předsednictví této organizace prioritou.

Další informace v angličtině ZDE

Steinmeierův projev o Plastic People v němčině ZDE

Putin je třída, Kim je boss...

Jak by vypadaly USA, pokud se Trump stane prezidentem

14. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Až budu prezidentem, prostě vyhostím 11 milionů Hispánců z USA. Když se vrátí, vyhostím je znovu. Na hranicích s Mexikem postavíme krásnou velkou zeď, přes kterou se nikdo nedostane. Muslimy do USA pouštět nebudeme, ty stávající budeme tvrdě stíhat. Rodiny lidí, kteří se dopustí terorismu, nesou odpovědnost, musely přece vědět, co se chystá. Kdysi bychom takové zrádce, jako Bowe Bergdahl (americký voják, který opustil svou pozici v Afghánistánu a byl zajat Talibanem) prostě popravili. Kdo zabije policistu, musí dostat trest smrti. Mučení je výborný prostředek v boji s terorismem, funguje to dobře, byli bychom sami proti sobě, kdybychom se takových prostředků vzdali. Vladimir Putin (jenž oficiálně podpořil Trumpovu kandidaturu) by určitě nenechal zavraždit novináře. A podívejte se na Kim Čong-una, v jeho věku to je přece povedený kousek, vládnout všem těm generálům, je to skutečný boss a zasluhuje respekt. Série výroků Donalda Trumpa na adresu imigrantů, boje s terorismem, mezinárodní politiky USA či vztahu k současným despotickým vládcům vedla komentátorku Heather Digby Partonovou k tomu předestřít veskrze orwellovský obraz Ameriky pod vládou v současnosti vůdčí postavy republikánských primárek. Je velmi zajímavé, že Donald Trump používá v otázce imigrace zcela totožné bludy, jako Miloš Zeman. Rozdíl je v tom, že zatímco Trump ještě neprošel ani primárkami, Zeman už prezidentem je...

Více na serveru Alternet v angličtině ZDE

Alergická reakce na demagogy

Trump filtr

14. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump dříve prohlásil, že pokud by měl tu moc, zakázal by internet. Nyní vznikla aplikace, která umožňuje při použití vyhledávače Chrome filtrovat stránky, které Trumpovo jméno zmiňují. Tvůrci aplikace Robu Specterovi přitom nejde jen o to eliminovat Trumpa, ale umožnit zaměřit pozornost na další kandidáty a témata primárek v Republikánské straně. Zároveň jde o reakci na jeden z mnoha Trumpových neuvěřitelných výroků svědčících o jeho schopnosti chápat svobodu ve veřejném prostoru. Lídr republikánských primárek prohlásil, že mít tu moc, zakáže internet, případně některé jeho součásti, neboť slouží k rekrutaci extremistů. Jak píše v diskusi na Alternet jeden ze čtenářů: "Jaká to ironie. Blokováním stránek zmiňujících Trumpa vlastně dochází k tomu, co si Trump přeje, tedy k omezení internetu."

Zmínka v angličtině ZDE

Privatizací jsme se stali rozpadající se montovnou

Tak nám zabili budoucnost, paní Müllerová

14. 1. 2016 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 10 minut

Benešovské mlékárny byly v době privatizace postoupeny firmě Danone. Firma Danone sídlí ve Francii. Minimální mzda ve Francii je přes 40 000,- Kč. Pražské pivovary vyhrála v privatizaci společnost Baas z Velké Británie. Minimální mzda ve Velké Británii je přes 38 000,- Kč. Sklo Union Teplice si vylosovala belgická společnost Glaverbel. Minimální mzda v Belgii je okolo 42 000,- Kč. Středočeské tukové závody Nelahozeves si v hazardní hře jménem privatizace vysoustružilo Nizozemsko a jeho firma Unilever. Minimální mzda v Nizozemí je okolo 42 000,- Kč. Takto bychom mohli pokračovat možná i tisíckrát až do krátkého seznamu posledních firem patřících ještě českému státu. Co podnik, to prodej do zahraničí. Ve výpisu kupců se to hýří Německem, Velkou Británií, Francií, Norskem, Švédskem, USA nebo i Austrálií. Minimální mzda v České republice, po loňském boji a velkém odporu, je nyní 9 900,- Kč. A politici si po této částce připadají jako hrdinové lidu, kteří se umí starat o svěřené ovečky.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jak prospívá dítě s Downovým syndromem v běžné škole

14. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 18 minut

„Kdybychom jezdili do nejbližší speciální školy, která je 20 km vzdálená, trávili bychom mnoho času na cestách, místní děti by Martina neznaly a pravděpodobně by se mu z ostražitosti vyhýbaly nebo se mu posmívaly.“ Kateřina Polišenská, matka dítěte s Downovým syndromem, svědčí o tom, co mnoho lidí v této společnosti stále nedokáže pochopit: že začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžného vzdělávacího proudu jim dává to, co jim žádná speciální škola dát nemůže. A že také učí okolí o tom, jaká společnost skutečně je.

Bodláky Václava Duška

S kým přijde zákon

14. 1. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Pokud zákonem nařídí, že budeš platit za jakous takous státní veletelevizi, která jede reklamy na přilepšenou, aby náhodou neskončila v soukromých prackách, můžeš vyrazit do ulic s heslem - Dost bylo televize - z krkavčích hor. Zpravodajství, zastaralé zapšklé. Ve světě se dějí každou minutu, vteřinu, převratné záležitosti - my nic, u nás doma kolorovaná pohoda. Pupkem planety jsem my a kdo je víc.

Pomatení mezi českými "liberály" je dokonalé

Kouření není svoboda, ale závislost

14. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Sem tam si někdo, ať už v prvním plánu, nebo ve vedlejší roli, vezme kouření jako příklad omezování osobních svobod. Moc nerozumím tomu, jak Češi vlastně osobní svobodu vnímají a co za ni považují. ČR je jednou z posledních zemí, kde se smí v restauracích kouřit. Kouření je prokazatelná závislost, způsobující vážné zdravotní problémy. Zabije neporovnatelně více lidí než veškerý terorismus světa. Drtivá většina občansky rozvinutějších zemí než je ČR hledá velmi přísná, restriktivní řešení, jak kouření omezit. V ČR dokonce i rozumně uvažující lidé tvrdí, že to je zásah do jakési podivně definované svobody. OK, pojďme se osvobodit od jha zbytečných regulací, zrušme pravidla silničního provozu. Nechápu, proč mám být pokutován za to, že nejsem připoután bezpečnostním pásem. Proboha, vždyť to je moje vlastní svobodná volba, jestli chci nebo nechci riskovat. Navíc tím přímo neohrožuju ostatní, kromě nejbližších. Pojďme úplně zrušit jakési prapodivné zákony na ochranu zaměstnanců, je to přece proti lidské svobodě uměle chránit určitou skupinu svéprávných a rozumně uvažujících lidí.  A pojďme určitě zrušit nesmyslné zákony omezující naši svobodu vyjádření, Proč bychom nemohli posílat muslimy nebo cikány do plynu? Vždyť to prokazatelně omezuje naši svobodu vyjadřování? A komu se to nelíbí, nemusí se s námi přece bavit? Stejně jako nemusí chodit do hospody, ve které se kouří.

Neschopnost pochopit, že civilizace na základě určitého poznání určité jednání či chování omezuje, protože je prokazatelně škodlivé, je svízelná. Zvlášť tehdy, když existuje řada zahraničních příkladů, které dokazují, že regulace nikoho negativně nepostihuje. Jako v případě kouření...

Brusel zahájil bezprecedentní vyšetřování stavu nezákonnosti v Polsku

13. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropská komise je znepokojena ochromením polského Ústavního soudu a veřejnoprávních médií

Frans Timmermans, viceprezident Evropské komise, vyšetřování oznámil a konstatoval, že činitelé v Bruselu mají povinnostr zajistit, aby v Evropské unii fungovalo právo a zákonnost. Dodal, že je Evropská komise znepokojena, že nefunguje nejvyšší polský soudní dvůr.

"Závazné předpisy Ústavního soudu v Polsku nejsou v současnosti respektovány, což je vážná věc v každém státě, založeném na zákonnosti.

I když pětačtyřicetiminutové debatě o Polsku dominovalo jednání o změnách ve fungování polského Ústavního soudu, Timmermans také hovořil o znepokojení ohledně "svobody a plurality médií".

Minulý týden polská vláda propustila ředitele a členy kontrolních Rad pro rozhlasové a teleevizní vysílání a schválila zákon, podle něhož nové šéfy rozhlasu a televize přímo jmenuje a odvolává polský ministr financí. Rada Evropy, organizace mimo Evropskou unii, která podporuje lidská práva, charakterizovala tyto změny jako "nepřijatelné ve skutečné demokracii".

I když se hovoří o tom, že by osmatřicetimilionové Polsko, šestá největší země v EU, mohlo být zbaveno hlasovacího práva v Evropské unii, je pravděpodobné, že zůstane zřejmě pouze u verbálního pokrčení ramen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na sklonku kubánské krize. Jenže v Evropě.

13. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Spojené státy vloni kvůli obavám spojenců z Ruska rozmístily ve východní Evropě těžké vojenské vybavení zhruba pro jednu divizi ZDE. Rusko zformovalo v západním vojenském okruhu novou tankovou armádu a vloni zde vzniklo i zhruba 30 různých nižších útvarů. Nyní ministr obrany Sergej Šojgu oznámil vytvoření tří nových divizí v letošním roce, včetně nové infrastruktury. Mají představovat síly nové 20. armády se základnou ve Voroněži, zhruba 150 km od ukrajinské hranice ZDE.

Finančníci varují: Blíží se nová velká finanční krize

13. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Nejvýznamnější finanční stratég v londýnské City varuje, že svět směřuje k finanční krizi, která bude tak vážná jako krize let 2008-2009 a že možná způsobí rozklad eurozóny.

Albert Edwards, stratég banky Société Générale, varoval, že Západ zasáhne vlna deflace z trhů v třetím světě a že ústřední banky si neuvědomují, jaká katastrofa je zasáhne. Ve stejnou dobu naléhají analytikové Royal Bank of Scotland, aby investoři před rychle se blížícím burzovním krachem "prodali všechny akcie".

"Srdcervoucí scény" z hladovějícího syrského města

13. 1. 2016

čas čtení 2 minuty



Pracovníci humanitárních organizací, kteří přijeli do obklíčeného syrského města Madája, hovoří o "srdcervoucích" podmínkách, které musí vydržet vychrtlí a hladovějící obyvatelé, z nichž stovky potřebují specializovanou lékařskou pomoc.

Dánsko plánuje konfiskovat uprchlíkům peníze a cennosti

13. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Dánští poslanci debatují o kontroverzním návrhu odebírat příchozím uprchlíkům jejich peníze a cennosti. Návrhy odsoudila Organizace spojených národů a další organizace, hájící práva. Poukazují, že návrh porušuje mezinárodní předpisy týkající se uprchlíků.

Dánský premiér Lars Lokke Rasmussen tento plán charakterizoval jako "nejvíce nepochopený návrh zákona v dánské historii". Dánští poslanci mají o něm hlasovat koncem měsíce.

Dánská vláda si v úterý zajistila parlamentní většinu pro schválení zákona, který by uprchlíkům konfiskoval jejich majetek nad částku 10 000 dánských korun (1340 euro). Svatební prsteny a osobní cennosti by se uprchlíkům nekradly.

Samořídící auta firmy Google: 272 selhání a 13 možných srážek

13. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Samořídící auta firmy Google se ještě s ničím nesrazila, ale není to proto, že by se nesnažila, píše list Guardian. Podle zveřejněných dat od září 2014 do listopadu 2015 tzv. autonomní (samořídící) vozidla firmy Google v Kalifornii zaznamenala 272 selhání a nejméně třináckrát by se bývala s něčím srazila, kdyby řízení na poslední chvíli nepřevzal lidský řidič. Stát Kalifornie povolil testování samořídících automobilů pouze pod podmínkou, že budou zveřejněny všechny případy, kdy lidský řidič z bezpečnostních důvodů musel sám převzít řízení.
 

Neštěpit společnost: O čtverém lidu

13. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Mnozí si dávno všimli, že česká kotlina je v protikladu k národní mytologii v moderních časech pravidelně tím místem regionu, kde se všechny dobové boje odehrávají až úplně naposled. Vlna pádů demokratických režimů sem přišla až s 2. republikou. Osmašedesátý byl pokusem o reformu komunistické diktatury opožděným za sousedy o 12 - 15 let. A sametový kompromis u nás nastal ve chvíli, kdy  kolem již sovětské satelitní režimy padly.

Ano, naučí se Češi spolu znovu mluvit, navzdory vzniklým kmenovým bariérám?

13. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Jinak velmi rozumnému článku Karla Dolejšího o nynější politické situaci v České republice musím vytknout jednoho "slaměného panáka", tedy jev, který si autor uměle vytvořil a pak ho kritizuje. Neznám nikoho, kdo by se v ČR rozčiloval, že "partneři v diskusi migrační vlnu nadšeně nevítají". Samozřejmě, vyskytly se argumenty, které jsou do značné míry nosné, že příchod uprchlíků bude znamenat pro Evropu ekonomické i demografické oživení. Avšak ideologicky vyžadovaná "povinnost nadšeného vítání" uprchlíků přece nebyla v českém prostředí nikdy skutečností.

Vždycky šlo o to, že státy, včetně České republiky, mají podle Ženevských dohod právní POVINNOST poskytnout uprchlíkům prchajícím před válkou a pronásledováním útočiště. To je naprosto bez diskuse. Obscénní v českém prostředí je neustálé obsesivní zkoumání, "jaký z toho budeme mít my osobně prospěch" a "proč bychom měli nějakým cizákům pomáhat". A ano, důvodem toho hysterického nepřátelství vůči lidem s tmavší pletí je v ČR hluboce zakořeněný rasismus. Až druhotným důvodem je, zdá se mi, strach z neznámého a obava z možné destabilizace. Tu západní společnosti nepociťují, protože s lidmi ze třetího světa, včetně muslimů, žijí víceméně bez problémů desítky let.

Nenávist je vždy slepá

13. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že česká společnost se už naplno vytasila s neskrývanou nenávistí vůči uprchlíkům a migrantům pocházejícím z Blízkého východu, kterou jistě prohloubí aktuální atentát v Istanbulu, při němž přišlo o život deset osob, převážně Němců. Tento zločin podle posledních zpráv spáchal stoupenec Daeše/„Islámského státu“ původem ze Sýrie.

Jistě opět povolí stavidla běsnivosti mající kořeny v české neschopnosti chápat události v okolním světě, komplexní povahu islámu a odlišnost jiných kultur. Mám za to, že Češi by měli více cestovat, ne však jen po turistických ghettech kdesi v Egyptě, Tunisku či Turecku, pokud se nechtějí naplno ponořit do nikam nevedoucí nenávisti a iracionality. Ze své, byť nikterak zevrubné zkušenosti, mohu prohlásit, že jsem se jak na Západě, tak v islámských zemích setkal pouze s otevřenými, pohostinnými a vřelými lidmi, již vyznávají Alláhovu víru, nikoliv se sexuálně posedlými hrdlořezy bažícími po naší křesťansky nevinné krvi.  

Houellebecqovo Podvolení je více než román

13. 1. 2016 / Karel Floss

čas čtení 6 minut

Jen stěží je možné představit si v Evropě pro náboženskou konverzi k islámu méně příhodnou chvíli, než jakou aktuálně – zejména po pařížském pogromu – prožíváme. Avšak právě takováto konverze je ústředním motivem nového románu Michela Houellebecqa Podvolení, který v překladu A. Beguinina vyšel nedávno v edici Světová knihovna v nakladatelství Odeon.

Jeden z facebookových účtů IVČRN emigroval do Ruska

13. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta


Poté, co sociální síť Facebook kvůli porušování pravidel komunity zrušila účet islamofobní organizaci IVČRN, objevil se záhy nový účet na ruské sociální síti VKontakte. Zřizovatel podepsaný jako Tomáš Lieskovan doplnil tento krok textem: "Založil jsem si VK jen kvůli této stránce, protože si tak nějak myslím, že tady ta stránka zrušená nebude."

Diskutéři ale upozorňují, že v Rusku žije "15 procent muslimů", takže není asi velmi pravděpodobné, že tam bude tolerována nenávist vůči nim. 

Jiné facebookové účty IVČRN zůstávají bohužel stále funkční. 

Podrobnosti: ZDE

Polsko obviňuje Brusel a Německo "z nacismu"

12. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Vztahy mezi ultrapravicovou polskou vládou a Evropskou unií se dále zhoršily poté, co polský časopis Wprost vyšel s obálkou "fotografie" znázorňující pět čelných politiků z EU - včetně německé kancléřky Angely Merkelové - v nacistických uniformách. Titulek oznamuje: "Znovu chtějí dohlížet na Polsko". Kromě Merkelové je na obrázku prezident Evropské komise, Jean-Claude Juncker, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, komisař EU Günther Oettinger, and Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér. Naklánějí se nad mapu, což připomíná válečné fotografie Adolfa Hitlera a jeho generálů.

Mein Kampf se vrací do Německa a svět je zase posedlý nenávistí

12. 1. 2016

čas čtení 8 minut

Pokud můžeme soudit podle prvního týdne, rok 2016 bude ještě bouřlivějším rokem než rok 2015. Existuje nějaká protilátka proti barbarství a hospodářskému úpadku?

Uprostřed toho všeho není nebezpečím nějaký další demagog, který bude šermovat Mein Kampfem. Tisíce malých Mein Kampfů píší každodenně na sociální sítě lidé, kteří mají pocit, že jsou obětmi a že jsou zrazeni, a dospěli k názoru, že jejich problémy se vyřeší tím, když někdo jiný bude usmrcen, vyhladověn, vyhnán z jejich země nebo mučen. Čím déle to bude pokračovat, čím více nenávisti se bude šířit na sociálních sítích, čím více iracionality budou vyvolávat demagogové, tím obtížnější bude, aby tato etapa historie skončila zmírněním napětí a znovuvytvořením multilaterálního pořádku.

Nejlepší naděje, máme-li se vyhnout chaosu, spočívá v posílení institucí, jejichž zanedbávání leží u kořenů dnešní situace: OSN, Mezinárodního soudního dvora, Ženevských konvencí a demokracie v jednotlivých zemích, která je ochromována svévolnou mocí a dědičnými elitami. A musíme také posílit principy, jako je soukromí, zákonnost, uměřenost a přiměřenost.

Jak to píšu, uvědomuju si, jak chabé jsou tyto síly, když je postavíme proti emocionální moci pomsty, nenávisti, rasismu a veřeného oslavování ignorance a iracionality. Ale jsou tím jediným, co máme.

Zatímco byla pozornost světa soustředěno na syrské město Madaja, jehož obyvatelé trpěli hromadným hladomorem, stoupenci Asadova režimu začali pro ně zveřejňovat na Facebooku fotografie chutného jídla, aby urazili hladovějící lidi. Když povstala mlčenlivě na shromáždění stoupenců Donalda Trumpa muslimka s nápisem na tričku "Přicházím v míru", vyhnali ji odtamtud a Trumpovi stoupenci jí řvali do tváře nadávky.

Mezitím skupiny zjevně mužů ze zahraničí v Kolíně nad Rýnem uskutečnily to, co vypadá jako připravené sexuální útoky na ženy, což vyvolalo novou hysterii rasismu, těžko nyní už skrývaného za německou ústavní realitou.

V Maďarsku požadoval prezident Viktor Orbán, aby Evropa nechala další vlny uprchlíků na pospas v Řecku a postavila žiletkové ploty na hranicích Řecka s Makedonií a Bulharskem. Turecko, mezitím, hned poté, co dostalo 3 miliardy euro od evropských daňových poplatníků, začalo vojensky útočit na vlastní kurdskou menšinu. A Isis chladnokrevně popravila pět lidí, píše komentátor Channel Four News Paul Mason.

Uprchlíci v Německu se děsí odvety. Ministr spravedlnosti varuje před pogromem proti cizincům

12. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

140 uprchlíků, kteří žijí v kolínském Hotelu Mado žijí nyní v atmosféře absolutního strachu. Bojí se vůbec vyjít na ulici. V neděli večer ovládl oblast kolem kolínské katedrály lynčující dav. Dva Pákistánci byli zmláceni a zraněni byli také tři muži z Guineje a dva Syřané. Útokům zabránilo až množství policistů, kteří přijeli autobusy.

Heiko Mass, německý ministr spravedlnosti, varoval před potenciálním pogromem proti cizincům. "Není absolutně žádné ospravedlnění pro agitaci proti všem cizincům," řekl. Střechová organizace muslimů v Německu, Ústřední rada pro muslimy, uvedla, že byla nucena vypnout všechny své telefonní linky, protože je od 31. prosince zahlcována vlnou vulgárních a rasistických telefonátů a emailů.

Švédská policie byla obviněna, že v roce 2014 "utajila" obtěžování žen imigranty na hudebním festivalu

12. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Švédský premiér Stefan Löfven odsoudil "dvojí zradu" žen poté, co se vyskytla obvinění, že policie utajila několik případů obtěžování žen imigranty na hudebním festivalu ve Stockholmu v roce 2014. Mezitím vyšlo najevo, že ženy byly na Silvestra 2015 obtěžovány cizinci ve švédském městě Malmö.

Podle interních policejních zpráv, které nyní získal deník Dagens Nyheter, obtěžovaly skupiny uprchlíků v létě roku 2014 ženy na největším evropském hudebním festivalu We are Stockholm. "Jsou to takzvaní uprchličtí mladíci, konkrétně z Afghánistánu. Několik členů gangu bylo zatčeno za sexuální obtěžování," praví se v jednom policejním memorandu.

Policie zatkla v Lipsku více než 200 ultrapravicových extremistů

12. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Německá policie zatkla více než 200 ultrapravicových extremistů poté, co během xenofobní demonstrace v Lipsku páchali násilí, rozbíjeli výkladní skříně a podpalovali automobily a popelnice a také zapálili přízemí jedné budovy. Policie už znala řadu těchto extremistů jako fotbalové chuligány. Ti vyvolali chaos v lipské čtvrti, o níž se ví, že je levicová, zatímco tisíce stoupenců protimuslimského hnutí Pegida uspořádalo protiuprchlickou demonstraci jinde ve městě. Celkem bylo ve čtvrti Connewitz na východě města zatčeno 211 lidí.

Levicoví radikálové zase zvandalizovali autobus, který si najali chuligáni. Celkem bylo spácháno 57 trestných činů, uvedla policie.

S příchodem uprchlíků do Německa zaznamenalo Německo velký nárůst zločinnosti, kterou páchá extremní pravice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jaká je profesní kvalifikace uprchlíků v Rakousku?

12. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Při analýze profesní kvalifikace žadatelů o azyl v Rakousku zjistil rakouský Úřad zaměstnanosti (AMS), že mnoho uprchlíků se Sýrie a z Íránu má lepší kvalifikaci než nezaměstnaní Rakušané.

Úřad AMS provedl v období of srpna do poloviny prosince 2015 testy kompetencí u vzorku asi 900 uprchlíků. V úterý prezentoval výsledky na veřejnosti šéf úřadu AMS Johannes Kopf a rakouský ministr sociálních věcí Rudolf Hundstorfer. Zjistilo se, že zejména Syřané a Íránci jsou vesměs univerzitně vzdělaní, anebo mají alespoň středoškolské vzdělání.

Prošlé optimismy konzumujte jen na vlastní riziko

Kolínské útoky: Proč žurnalistika nemůže hrát betla s politiky

12. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut


Záviš Kalandra v článku "Happy end v různém vydání" (1937) kontrastoval soudobou filmovou kulturu happy endů s atmosférou v obleženém Madridu. Oba jím zkoumané přístupy ke světu ovšem podřizovaly zkušenostní data účelově zkonstruovaným narativům: První primitivní představě, že štěstí nakonec "samo" přijde a Jeník dostane Mařenku; druhý iluzi, že nedostatek zbraní, neschopnost při jejich opatřování a katastrofální zásahy "spřátelené" mocnosti do vedení války lze kompenzovat vírou v revoluci a poddůstojnickými ctnostmi. Oba přístupy instalovaly vlastní cenzury, avšak Kalandra si všímal jen prvního.

Jak je to s muslimy v Německu?

12. 1. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Konečně se máme o co opřít, tohle jsou objektivní informace. Ovšem dokážou to vůbec naši "odpůrci isámu" dočíst do konce? A dokážou si dokonce udělat pro sebe nějaké závěry, když ty v článku nejsou polopaticky uvedeny?

Já bych se rád podělil o své zkušenosti z Bavorska, kam často jezdím a kde jsem několik měsíců pracoval. Rád se toulám po Norimberku a po dalších městech na mé trase. Prošel a projel jsem si Erlangen, Bamberk, Schweinfurt i Würzburg. Koupím si třeba celodenní jízdenku a jezdím pár hodin po městě.

Přítomnost "nestředoevropsky" vyhlížejících lidí je nápadná, hlavně v tramvaji si člověk chtě nechtě lidi prohlíží. Pak třeba na nádražích je to stejné, podobně v obchodních domech. Různorodé publikum i obsluhující personál.

Pokrytectví Ivana Langera

12. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

K blokaci hlavní facebookové stránky IVČRN (organizace má na Facebooku mnoho dalších stránek) napsal Ivan Langer (že to napsal česky, Zuckerbergovi to tedy asi určené nebude):

Facebook has taken down a page operated by a major Czech anti-muslim and anti-refugee group

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Facebook has taken down the main page of the Czech anti-muslim and anti-refugee group "We do not want islam in the Czech Republic" (IVČRN), which has had 163 000 likes. Martin Konvička, the leader of the xenophobic group said that he was "disillusioned". The blocking of the page has been widely reported in the Czech media, which has given Konvička and his organisation an aura of martyrs and large amount of free publicity.

The Facebook page of Konvička organisation was banned once before, in 2014. After it had been reinstated, the number of its followers sharply grew. "While the banned Facebook page had 163 000 supporters, I expect that by the end of 2016, it will have 300 000 supporters," said Konvička.

His organisation has quickly set up a number of additional anti-muslim pages in Czech, which are not being blocked by Facebook. Konvička's personal anti-muslim Facebook profile is also in full operation.

Martin Konvička has recently been charged by Czech police for hate speech which he has published on his Facebook profile. He called for gas chambers to be set up for muslims and threatened that he and his followers will "grind muslims down into bone meal".

Source in Czech HERE

Czech racists protest against a multicultural fairytale on Czech TV

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Czech anti-islamists have organised a wave of protests on the social media against a multicultural version of the fairytale about the Snow White, which has been broadcast for children by Czech public service television. In the animated fairytale, narrated by popular Czech actor Miroslav Donutil, the Snow White falls in love with a black man and they have "light brown" children. The video of the fairy tale accompanied by vulgar comments has gone viral on the Czech-language anti-islamic websites on Facebook.

An email from Jan Král, an official from the the Immigration Communication Group within the Czech government, leaked by Czech neo-Nazi hackers who have hacked the Czech Prime Minister´s personal email account, informs the PM that proposals have been made to Czech television to broadcast a series of fairy tales for children which would show refugees in a positive light. This email has also been met with howls of protests from Czech anti-refugee activists.

Czech TV provoked a wave of criticism from xenophobes last September when it broadcast a children´s programme which showed the refugees as nice people who "are running away from a horror planet and need help".

Source in Czech HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2015

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 74 066,31  Kč. Příjem z reklamy byl 15 893,00 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2015 161 059,72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23506