Rozhovor Britských listů 126:

Pět procent pro vzdělávání

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s amerikanistou Kryštofem Kozákem, který založil politickou stranu Pět procent pro vzdělávání a argumentuje, že v dnešní nejisté hospodářské a kulturní situaci je výrazná kultivace a rozvoj školství jedinou možnou záchranou pro Českou republiku. Nalezne se v ČR pět procent občanů, kteří budou ochotni sdílet jeho názor a podpořit ho? Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8 .září 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Farage rozzuřilo, že si Britové přinesli na koncert 7000 vlajek Evropské unie

10. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V den závěrečného koncertu slavného britského hudebního festivalu Promenádní koncerty (The Proms), které se desítky let konají v Prince Albert Hall v Londýně, rozdali proevropští aktivisté návštěvníkům 7000 na základě crowdfundingu vyrobených vlajek Evropské unie.

Na koncertech se normálně politické akce nepřipouštějí a při nedávném provedení Beethovenovy Ǒdy na radost, což je hymna Evropské unie, bylo přítomným nařízeno, aby odstranili velký transparent Evropské unie, který tam rozbalili.

Při posledním koncertu The Proms se však konají nejrůznější eskapády a atrakce, a tak bylo 7000 evropských vlajek povoleno.

Někdejší šéf euroskeptické strany UKIP, který se v minulých dnech účastnil v Berlíně akce fašistické strany AfD, Nigel Farage, zuřil.


Další fotografie ZDE


Aktivisté, kteří akci zorganizovali, zdůraznili, že se nevzdají a že Evropskou unii nechtějí opouštět.

Komsomolskaja Pravda: Hlasovali pro zmrzlinu, dostali boršč. Protože jsme v Rusku

10. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Vtip v Komsomolské pravdě: "Rozhodl jsem se objasnit dětem, v čem spočívá podstata demokracie, a tak jsem jim dovolil, aby hlasovali o tom, co má být k večeři. Hlasovali pro zmrzlinu. Dostali boršč. Protože jsme v Rusku." 


Setkání odpůrců jaderné energie na Šumavě

9. 9. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


V sobotu odpoledne se na známém šumavském vrcholu Ostrý - Osser, který je vysoký skoro 1300 metrů nad mořem, sešli odpůrci jaderné energie z obou stran bývalé ostře střežené hranice, píše účastník setkání František Řezáč.

Dnes užhranici tam, kde bývala železná opona, skoro nikdo nerozezná.

S krátkými projevy vystoupili na terase pod vrcholem zástupci různých organizací, například Šumavské občanské iniciativy proti jadernému úložišti. Občané z Maňovic u Pačejova, kde se úložiště plánuje, přijeli na parkoviště pod Ostrým malým autobusem, zástupce Svazu ochrany přírody (Bund Naturschutz) a další.

Za českou stranu Zelených promluvila Hana Konvalinková, aktivistka z Počátek na Českomoravské vrchovině. Ta zdůraznila, že snahy SÚRAO, Správy úložišť jaderného odpadu, začít kdekoliv s průzkumem a dokonce se stavbou úložiště, mají v konečném efektu umožnit rozšíření, tzv dostavby jaderných elektráren Temelín Dukovany.

Tomu se říká salámová taktika: Vidíte, můžeme pokračovat, máme radioativní odpad kam ukládat. Obce Pačejov a Mańovice poblíž Nepomuka na Plzeńsku, kladou těmto snahám houževnatý odpor už léta. Případná stavba za miliardy korun by zničila nejen přírodu, ale znamenala by vysídlení ze strachu před jaderným ohrožením, snížení cen pozemků a další škody.

Problémem jaderné energetiky není jen ukládání odpadů, ale také odstraňování následků bývalé těžby, například kolem Ralska, kde se pumpovala kyselina sírová do země v blízkosti největších podzemních zdrojů pitné vody v ČR.

O tom se u nás v médiích moc nepíše a nemluví, ale sanace po těžbě uranu bude stát další desítky miliard korun.  https://www.zeleni.cz/web/edvard-sequens-drahe-zarici-dedictvi/
                                                                                          

Británie: Desetitisíce lidí demonstrují v sobotu v Londýně proti brexitu

9. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Asi 50 000 demonstrantů protestovalo v sobotu v Londýně u Dolní sněmovny proti brexitu. Organizátoři demonstrace zdůraznili, že brexit ztratil "jakoukoliv důvěryhodnost" a že všechny průzkumy veřejného mínění "nyní ukazují, že Britové jsou proti brexitu".

Liberálnědemokratický poslanec Ed Davey řekl na demonstraci, že odpůrci brexitu musejí více naslouchat stoupencům brexitu: "Musíme porozumět, co je motivuje, a naslouchat jim způsobem, který vyhojí rány a povede k sjednocení naší země."  ZDE


Neuvěřitelné: Veřejnoprávní rozhlas normalizuje rasistického maniaka

9. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Tohle je základem všeho zla v dnešní České republice a povede to k její další destabilizaci. Rasističtí blázni a maniaci jsou normalizováni médii, která by kriminalitu neměla šířit. Základní právní a etické normy jsou ignorovány. Veřejnoprávní média společnost matou a destabilizují základní civilizační hodnoty.

Pokud   bude veřejnoprávní médium dávat prostor lidem, kteří otevřeně propagují rasismus, dostáváme se do třicátých let v Německu

Doležal se nedávno vyjádřil, že by je podivné, že Evropská unie nezasahuje proti invazivním druhům lidí. Tachecí jeho rasismus   nevadí. Proč ho neoslavovat vë veřejnoprávním Českém rozhlase?

Co se stalo, že zmizely základní etické a právní normy? Co způsobilo, že to lidem nevadí?

Bude napříště veřejnoprávní Český rozhlas chválit plynové komory a koncentrační tábory?

Šéf NATO: Svět je dnes ve větším nebezpečí než kdykoliv za poslední celou jednu generaci

9. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Jens Stoltenberg varuje před "součinností" vojenských hrozeb zatímco Rusko shromažduje 100 000 vojáků na hranicích EU


Svět je dnes nebezpečnější, než byl za celou poslední generaci, varujel šéf Severoatlantického společenství Jens Stoltenberg. Rusko nyní mobilizuje na hranicích EU 100 000 vojáků a na korejském poloostrově sílí jaderná krize.

Stoltenberg varoval, že velký počet dnešních vojenských hrozeb ve své součinnosti způsobují, že svět je ohrožen více než kdykoliv předtím.

"Máme šíření zbraní hromadného ničení v Severní Koreji, máme teroristy, nestabilitu, máme asertivnější Rusko," konstatoval Stoltenberg.

Od příštího čtvrtka během šesti dní uspořádají ruská a běloruská vojska zřejmě největší vojenské cvičení od ukončení studené války. Zmobilizováno bude 100 000 vojáků, bezpečnostního personálu a civilistů v Pobaltí, v západním Rusku, v Bělorusku a v ruské enklávě Kaliningrad. Při cvičení nebudou přítomni mezinárodní inspektoři, jak vyžaduje mezinárodní dohoda.

Na druhé straně světa rozmístila Jižní Korea kontroverzní americký protiraketový systém Thaad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dezinterpretace Parlamentních listů na konkrétním příkladu

9. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Divil jsem se, proč mi po publikování článku S kým bude vládnout Andrej Babiš píšou uražení voliči Tomia Okamury a jeho strany SPD. Je to prosté. Parlamentní listy komentář svým čtenářům "převyprávěly". Jde o titulek, v němž internetový deník šířící hate speech a fake news uvedl, že "Okamuru volí lůza", čímž toto tvrzení připsal mně. V mém článku bylo uvedeno toto: "Pokud bude mít největší Čech Okamura dost hlasů na to, aby zajistil Andrejovi vládu, bude pro něj stejně potentní kurtizánou, jako jsou komunisté. Na rozdíl od nich si může ale Okamuru & Naziboys koupit i s veškerým ideologickým vybavením za nějakých pár set milionů korun. Shodu najdou rychle a po fúzi se lůza, kterou Okamura okolo sebe shromažďuje, velmi rychle přizpůsobí pořádkům zemědělského podniku v politických službách." Mluvím o lidech, které soustředí Okamura okolo sebe, což v daném kontextu označuje ty, kdo s ním dělají politiku. To jsou ti, které může Babiš koupit a ti, kteří se "velmi rychle přizpůsobí pořádkům zemědělského podniku v politických službách." Ačkoliv uvedenou pasáž fake server cituje, někteří čtenáři evidentně berou titulek jako platnou interpretaci. Jakkoliv jde o jeden případ, vcelku dobře ilustruje, jak si někteří lidé (a nebude jich málo) vytvářejí názory (stále ještě na počátku) digitálního věku.

Polsko: "Některá média mají příliš velký vliv. Omezíme."

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta




Některé sdělovací prostředky v Polsku mají "příliš velký vliv", konstatoval polský ministr kultury v souvislosti s plány polské vlády "odkoncentrovat" média. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost si stěžuje, že soukromá média v Polsku jsou v rukou jen několika málo vlastníků a to omezuje pluralitu. 

Ministr kultury Piotr Gliński se vyjádřil, že na trhu sdělovacích prostředků je "nutno zavést pořádek". Dodal, že "všechny civilizované země" mají zákony omezující podíl médií na celkovém trhu, "někdy jsou velmi přísné, jako v Německu či ve Francii". 

V Polsku smí mediální společnost vlastnit 40 procent trhu, zatímco ve Francii je to sedm nebo osm procent, řekl Gliński.

Šéf strany Právo a spravedlnost  Jarosław Kaczyński řekl v červenci v katolické televizní stanici, že polská média budou "brzo zreformována". 

Deník Gazeta wyborcza uvedl, že podíl zahraničního kapitálu na vlastnictví polských médií má být omezen na 20 procent.

Dva roky na Balkánské trase - čeští dobrovolníci slaví výročí, práce neubývá

8. 9. 2017

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva

Praha/Brno/Adaševci, 8.9.2017 - V těchto dnech uplynuly právě dva roky od chvíle, kdy do Maďarska vyrazili první čeští dobrovolníci. Za tu dobu se situace sice výrazně zklidnila, lidé ale do Evropy stále přicházejí. Češi koordinovaní organizací Pomáháme lidem na útěku nyní působí v severním Srbsku v uprchlických táborech Adaševci a Principovac.


Dobrovolníci učí uprchlické děti hrát kuličky, srpen 2017, Foto: Radka Valová

Nigel Farage podpořil extremní ultrapravicovou Alternative fuer Deutschland pro německé volby

9. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta




Bývalý šéf britské ultrapravicové euroskeptické strany UKIP Nigel Farage podpořil německou extremní ultrapravicovou stranu Alternative fuer Deutschland pro nadcházející německé všeobecné volby. 

"Poprvé v moderní historii bude v německém parlamentu hlas opozice," řekl Farage aktivistům z AfD na uzavřenmé akci ve Spandau Citadel, v renesanční pevnostní v západním Berlíně.

Farage při své kampani ve Velké Británii používal při své protiuprchlické propagandě záběrů připomínajících nacistickou protiuprchlickou propagandu ze třicátých let:


Mořská sůl je kontaminovaná fragmenty plastů

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Mořská sůl na celém světě je kontaminována mikrofragmenty z plastu. Plast byl nalezen v mořské soli v Británii, ve Francii, ve Španělsku, v Číně i v USA.

Vědci se domnívají, že většina této kontaminace pochází od mikrovláken a z plastů na jedno použití, jako jsou PET lahve na vodu, z nichž se skládá většina plastového odpadu. Do oceánů se každoročně dostává až 12,7 milionů tun plastu, což se rovná svržení jednoho plného nákladního vozu na odpadky do moře každou minutu. 

Firmy vyrábějící alkohol utajují spotřebitelům, že alkohol způsobuje rakovinu

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Průmysl obchodující s alkoholickými nápoji manipuluje veřejnost tím, že záměrně potlačuje informace o tom, že alkohol způsobuje rakovinu, především rakovinu prsu a rakovinu tlustého střeva, ve snaze ochránit své zisky.

Firmy vyrábějící a prodávající alkohol i jejich instituce, podporující "odpovědnou konzumaci alkoholu" popírají, že pití alkoholických nápojů způsobuje rakovinu a je de facto hlavní příčinou rakoviny. Firmy vyrábějící alkohol se snaží mást veřejnost poukazováním na různé vedlejší faktory při vzniku rakoviny.

Jejich "popírání faktů, zkreslování faktů a odvádění pozornosti jinam" je velmi podobnou taktikou, jakou používaly tabákové společnosti ve snaze utajit skutečnost, že tabák je hlavní příčinou rakoviny.

Návrat městského státu

8. 9. 2017

čas čtení 4 minuty

Pokud byste se narodili před 1 500 lety v Jižní Evropě, byli byste přesvědčeni, že Římské impérium vydrží napořád. Koneckonců už existovalo tisíc let. A přece se po období ekonomického a vojenského úpadku rozpadlo. V roce 476 bylo pryč. Pro lidi žijící v mocném impériu musely být tyto události nemyslitelné. Stejně na tom museli být ti, kdo zažívali kolaps vlády faraonů nebo křesťanství či starého režimu ve Francii, napsal Jamie Bartlett.

Umělá inteligence dokáže určit z vaší fotografie, zda jste homosexuál

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Algoritmus dokázal určit sexualitu lidí v 91 procentech. Vyvolává to složité etické otázky


Analýzou fotografií obličeje dokáže umělá inteligence přesně určit, zda jsou lidé homosexuálové nebo heterosexuálové. Počítače to dokáží určit daleko přesněji než lidé.

Na Stanfordské univerzitě bylo zjištěno, že počítačový algoritmus dokáže z fotografie obličeje rozlišit, zda je daný muž homosexuál nebo heterosexiál, správně v 81 procentech případů a v 74 procentech žen.

Zdá se, že to potvrzuje biologický původ sexuální orientace. Zároveň je znepokojující, že tato technologie dokáže porušit soukromí lidí a bude jí možno zneužívat pro automatickou diskriminaci osob LGBT.

Přehřátá a hladová města: Budoucnost potravinových válek

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Toto století bude definováno dvěma trendy: Jak zvládneme změnu klimatu a růst megaměst, píše Johanna Mendelsonová-Formanová. V příštích 20 letech globální městská populace vzroste z 3,5 miliardy na 5 miliard lidí. Tlak na zdroje a environmentální stresy doprovázející růst měst - zejména v bujících centrech jako Dháka, Lagos a Mexico City - vytvoří ještě více výzev z hlediska přístupu k potravě a čisté vodě. Není divu, že v roce 2015 Národní zpravodajská rada zařadila potravinovou bezpečnost mezi záležitosti týkající se národní bezpečnosti. Země čelící vážnému nedostatku potravin nebo zasažené změnou klimatu jsou také nejzranitelnější vůči destabilizujícím konfliktům.

Trump: Vojenská akce proti KLDR "není nevyhnutelná"

8. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump se vyjádřil během tiskové konference, že dává přednost tomu nezaútočit na Severní Koreu vojensky:



Zdůraznil, že vojenská akce proti Severní Koreji "není nevyhnutelná" a dodal: "Dával bych přednost nepoužití vojenské síly." Dodal, že pokud by bylo použito vojenské síly,  "byl by pro pro Severní Koreu velmi smutný den".

Trump se stále snaží zvýšeným diplomatickým úsilím přiměř Čínu, nejvýznamnějšího obchodního partnera KLDR, aby donutila tento darebácký stát ke zrušení svého programu mezikontinentálních balistických střel i svého jaderného programu.

Na otázku, zda by byl Trump ochoten tolerovat jadernou, i když "zvládnutou" Severní Koreu, se Trump vyjádřil, že nevyjednává s reportéry.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 11983

Sedm let v zemi mistrů kulis aneb rukojeť pro imigranty do Spojeného království 1

8. 9. 2017 / Michal Mašín

čas čtení 10 minut



Když jsem se poprvé dostal do Velké Británie -  tedy konkrétně do skotského Glasgow - hned na první pohled mě udivil naprostý nesoulad mezi mou představou moderní země a skutečností. Nejlépe by snad tento stát bylo možné ohodnotit jako zemi, která je jednou nohou stále ještě v osmnáctém století a o té druhé ještě přesně neví, kam jí došlápne.

Idealistická představa imigranta z bývalého východního bloku, která je pokřivená ročním pobytem v Německu, je pak konfrontována s nepříjemnou pravdou a nově nabité zkušenosti jsou vykoupeny bezesnými nocemi. Rád bych se s těmi, jichž se to může týkat, podělil o získané ponaučení.

Pražská kavárna lidem pořád káže - ale oni ji neposlouchají

7. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Argumentuji, že ČR propadá národovectví, tupé frustraci, nadávání u piva, hluboké euroskepsi a xenofobii, protože s normálními lidmi nikdo nehovoří, jen se jim spatra pořád káže

Jiří Pehe a další komentátoři jásají nad "skvělým textem" Tomáše Sedláčka, který varuje, že v nadcházejících volbách se bude rozhodovat, zda se ČR stane aktivním, liberálním a demokratickým členem jádra Evropské unie,  anebo zůstane frustrovaně bloumat kdesi v limbu na pokraji EU, případně se vrátí do ruské sféry vlivu:



Je ohromující a alarmující, jak pražská kavárna pořád nechápe nic. Svým způsobem je to paralelou k situaci ve Spojených státech, kde washingtonští liberálové a deníky New York Times a Washington Post sice systematicky a věcně poukazují na idiocii Donalda Trumpa, nikdo se ale nepokusil jít mezi jejich stoupence a ptát se jich, CO JE MOTIVUJE K PODPOŘE TOHOTO BLBA, a co vlastně potřebují a chtějí a jak by se jejich problémy daly vyřešit.

29734

Hypotetických možností je řada, ohební jsou takřka všichni, pokud jen trochu mohou...

S kým bude vládnout Andrej Babiš

7. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pokud se nestane nic mimořádně mimořádného, Andrej Babiš vyhraje říjnové volby. Věci pouze mimořádné se už odehrály, aniž by to mělo nějaký zásadní dopad na Babišovy šance získat v dalších parlamentních volbách dominantní postavení. Ani vydání Babiše k trestnímu stíhání není mimořádně mimořádné, jde o eskalaci předchozího. Muselo by vyjít najevo něco jako vraždění nevinných štěňátek, něco, co by ani Babišův volič nedokázal při své takřka bezbřehé toleranci překousnout. Babiš tedy bude pravděpodobně sestavovat vládu a jde o to, s kým. Z českého politického harému může vybírat dle libosti a zdá se, že následná politická swingers party bude zcela v režii antiintelektuálního oligarchy, který si plete demokracii s autokracií. Aniž by tzv. demokratickým stranám dělalo viditelnější potíže se takového večírku zúčastnit...

Rozhovor Britských listů 125:

I stalinský režim se snažil lidem zavděčit, aby se nebouřili

1. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Historička Muriel Blaive vyvolala v minulých dnech ostré odsouzení od českých pravicových komentátorů, když si dovolila pohovořit o výsledcích svého výzkumu o životě v Československu v druhé polovině padesátých let a zjistila, že i tehdejší poststalinská diktatura vedla debatu s obyvatelstvem a snažila se nevyvolat revoluci. Zřejmě proto nedošlo v Československu k žádné liberalizaci v roce 1956. Pražští ideologové ji dokonce za to chtějí žalovat. Bude se napříště v ČR za vědecký výzkum upalovat na hranici? Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1 .září 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Má Rusko problém s "pravoslavným Talibánem"?

8. 9. 2017

čas čtení 4 minuty

Po žhářském útoku na kino v Jekatěrinburgu nabyly protesty proti kontroverznímu filmu násilného charakteru. Někteří se obávají vzestupu "pravoslavného extrémismu", ale ruskou vládu to zřejmě neznepokojuje.

Černorudá národní domobrana

7. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Proruská paramilitární organizace Národní domobrana iniciovaná ultrapravicovou Národní demokracií a údajně působící ve stovkách českých obcí se učí z anarchistické příručky pro ilegální akce - a přetiskuje ji ve svém interním časopise No Pasaran! ZDE. V rámci výběru témat časopisu, který svědčí o přípravě k záškodnickým ozbrojeným akcím na českém území, má anarchistická příručka ZDE "domobrancům" pomoci vyhnout se při útocích odhalení a zahlazovat za sebou stopy.

29735

Ojedinělá reflexe doby v popmusic

Kapela Chinaski zpívá o společenském rozpadu a psychopatech, kteří z toho těží

7. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Je šedivé sychravo, údolí tiše zalehl chlad, po zemi táhne se lezavá zima." Část z refrénu písničky Venku je na nule od vpravdě mainstreamové kapely Chinaski. Celá titulní píseň z posledního alba je velmi trefnou reflexí současné atmosféry. "Venku je na nule, milujem minulé, tak nějak zdánlivě tady žijem," je srozumitelnou interpretací baumanovské retrotopie spočívající v sentimentu vůči neexistujícímu zlatému věku i rozpadu diskursu do podoby alternativních realit stále více "zdánlivého" světa. Vše úhledně zabaleno pro masové publikum. Je otázka, kolik lidí to skutečně pochopilo, jakkoliv je text i videoklip k písničce metaforicky návodný. Posluchač je evidentně často zmaten, jak naznačuje diskuse pod videoklipem. Možná proto, že se jedná o výjimku z pravidla. Není zvykem, aby česká popmusic hlavního proudu poskytovala lidem více než utěšitelskou levnou drogu, která více či méně podporuje establishment bez ohledu na to, jaký je.  

Kterak politická moc korumpuje ideály

7. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ilustrační foto. Zdroj: Compfight

Nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij podle očekávání popírá otřesné zločiny páchané barmskou armádou na muslimském etniku Rohingyů, a to následujícími slovy: „Vláda již začala chránit všechny obyvatele Rakhinského státu tím nejlepším možným způsobem“. Mnozí z nás se s údivem ptají, proč bývalá politická vězeňkyně, jejíž odpor proti vojenské juntě se stal odvážným inspirujícím aktem, nyní odmítá zvěsti o masakrech v Barmě, za něž navíc nese politickou odpovědnost? Lavíruje snad obezřetně mezi buddhistickými nacionalisty a armádními špičkami, či se stala jen dalším zkorumpovaným politikem, jemuž moc zatemnila úsudek?      

Muž, který vyzýval v Británii k "vyvraždění muslimů", byl odsouzen na rok do vězení

7. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Keegan Jakovlevs (22) z Wrexhamu v Severním Walesu byl ve čtvrtek odsouzen k 12 měsícům nepodmíněně poté, co zveřejnil na sociálních sítích výzvy s cílem vyvolávat náboženskou nenávist.

Po květnovém útoku sebevražedného atentátníka v Manchesteru, při němž zahynulo 22 osob, napsal Jakovlev na Facebooku: "Zabijme všechny muslimy!"

Výrok úřady z Facebooku odstranily.

Podrobnosti v angličtině ZDE


17950

Obsahuje postup i kompletní argumentaci včetně zdrojů, k volnému šíření

Návod, jak můžete i vy pomoci učitelům k vyšším platům a této společnosti k prosperitě

7. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Když jsem publikoval na Facebooku výzvu k tomu, aby občané ČR začali jednat proti ostudnému zanedbávání českého vzdělávacího systému, který mimo jiné nutí učitele shánět si přivýdělek jako nekvalifikovaná pracovní síla, vyvolalo to několik reakcí typu "a co máme tedy dělat". Je to vcelku prosté, je třeba vzbudit politickou objednávku, a to nejlépe přímým oslovením lidí, kteří kandidují ve volbách. Nabízím jednoduchý návod o třech krocích s připraveným obsahem. Tohle může udělat skutečně každý. Zabere Vám to asi 2 hodiny vašeho času práce na počítači. Pokud to udělá jen 100 tisíc lidí, pravděpodobně můžete vyvolat hnutí, které by mohlo pomoci napravit desítky let trvající ignoranci.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Starosta Chicaga se zastal dětí imigrantů a vykázal Donalda Trumpa

7. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

V reakci na Trumpovo zrušení programu na ochranu dětí nelegálních imigrantů v USA (DACA), který instaloval Barack Obama, starosta Chicaga Rahm Emannuel ujistil tyto děti, ohrožené deportací, že Chicago je jejich domovem, a prohlásil město "Trump - free" zónou.



Maďarsko: Rozhodnutí Evropského soudu o uprchlických kvótách je "znásilněním Evropy"

7. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

 Slovensko naopak rozhodnutí Evropského soudu "respektuje a bude se podílet na solidárních opatřeních"

Maďarsko odsoudilo rozhodnutí Evropského soudu, který odmítl žalobu Slovenska a Maďarska proti povinným uprchlickým kvótám, jako "šokující" a "neodpovědné", jako "politické znásilnění" a zapřísáhlo se, že proti tomu bude bojovat.

Peter Szijjarto, maďarský ministr zahraničních věcí, použil bezprecedentního jazyka, když zaútočil na Evropský soudní dvůr, který potvrdil platnost strategie rozdělování uprchlíků do jednotlivých členských zemí Evropské unie. Politika byla schválena na vrcholu evropské uprchlické krize v roce 2015.

Jsou muslimové tak nábožensky oddaní?

7. 9. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Střípeček k poznání světa těch druhých. Pouť do Mekky je "svatou povinností každého muslima", má ji vykonat nejméně jednou za život, tuto povinnost mu přímo ukládá korán. Tak se aspoň všude dočteme. Pouti se každý rok zúčastní asi 2 milióny věřících, tedy skutečně velké číslo. Jenomže muslimů jsou dvě miliardy. Znamená to, že během dospělosti člověka se do Mekky vydá 50 miliónů lidí. Navštíví ji tedy jen jeden muslim ze čtyřiceti, tedy 2,5% všech muslimů. 39 z 40, čili 97,5% nikoli. Asi to tedy s tou jejich náboženskou vřelostí nebude tak... vřelé. Nebo ne? 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Brexit: Británie se dostává do opravdu vážné situace

7. 9. 2017

čas čtení 3 minuty




EU požaduje, aby Británie vyřešila neřešitelný problém severoirské hranice a zákonem zakázala napodobování 3300 specializovaných evropských potravinářských výrobků britskými podniky


Dlouho šířená představa fundamentalistických stoupenců brexitu, že Británie může odejít z EU, ale ponechat si všechny výhody členství, začíná velmi rychle kolabovat. Ve středu zveřejnil deník Guardian drastický, primitivní, ekonomicky i politicky negramotný dokument britského ministerstva vnitra, navrhující vytvoření po brexitu doslova policejního státu, zabraňujícího občanům Evropské unie získat v Británii práci i trvalý pobyt. Dokument, za nějž se ve středu v poledne v parlamentě nepřímo postavila premiérka Mayová, vylučuje jakékoliv rozumné jednání mezi Británií a Evropskou unií o nějaké verzi případného setrvání v bezcelním jednotném evropském trhu

Evropská unie v nadcházejících několika dnech má zveřejnit pět pozičních dokumentů, které budou požadovat od Velké Británie splnění přísných podmínek.

Bodláky Václava Duška

Hrubá síla nenávist zasívá

7. 9. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Žít nebezpečně v bezpečí nemá valných rizik. Boží dopuštění, posléze odpuštění. Tvrzení, že život v milosrdenství uzdravuje, ničemy neskolí. Arogance neviditelných intrikánů vymýšlí stále nové tahy na planetární šachovnici; mizerové prolobují cokoli, pokud jim to přinese finanční výhody. S vyžranými dacany nezatočí ani nástupce Bodicca, velkého keltského bojovníka. Na výslunní se tetelí šťastné nuly; trumpety ohlašují zvučně a do kroku všechny oživlé politické bytosti. Hustoměry slávy poničeny vytvářeným tlakem producentských rarit. Kopyta se producírují pod vlajkami pokroku; koštěkotka i kopyto jedno jsou v nepostradatelném okruží slavomanské hořkosti.

Šéfové nejvýznamnějších britských firem zuří: Mayová po nich chce podpis pod stalinský dopis

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta





Úřad britské premiérky žádá šéfy největších britských firem, aby podepsali dopis, schvalující její přístup k brexitu. V dopise mají šéfové nejvýznamnější stovky britských firem (z indexu FTSE 100) chválit "strategii" britské vlády vůči brexitu a vyjádřit "důvěru v budoucnost globální Británie".

Zdroje v některých z největších britských firem konstatovaly, že "nevěří svým očím", že by se britská vláda pokoušela získat jejich podpisy pod takovýto dopis v době, kdy vládnoucí britská Konzervativní strana dává přednost šílené euroskeptické ideologii na úkor zájmům ekonomiky a podnikání.

Zuřivé odmítnutí tohoto dopisu mezi britskými podnikateli posílilo ve středu, kdy vyšlo najevo, že vláda Mayové plánuje zavést drastický policejní systém, který má bránit občanům EU v přístupu do Británie.

Jeden ředitel významné britské firmy zdůraznil: "V žádném případě bychom vzhledem k chaosu, jímž je nyní britské vyjednávání o brexitu", takovýhle dopis nemohli podepsat." Ředitelé britských firem jsou šokováni, že se někdo vůbec o něco takového snaží pokoušet. 

J.K.Rowling: Lhali, manipulovali a dezinformovali. Británie je polarizována a xenofobové jásají

6. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Autorka Harryho Pottera cituje čelného stoupence brexitu, člena šílené frakce Konzervativní strany Daniela Hannana, který tvrdil, že se "status občanů EU po brexitu vůbec nezmění". Ve skutečnosti navrhuje vláda Mayová tvrdý policejní režim. 

Stejným způsobem lhali stoupenci brexitu, že prý "vyjednat obchodní smlouvu s EU po brexitu bude naprosto jednoduché", a "celý svět se bude ucházet o naše obchodní styky!"


Monitor Jana Paula:

Neporušuje BigMedia masivním umístěním vlajek podél dálnic zákon? Co třeba prohlásit tuto akci za umělecký čin?

6. 9. 2017 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Jsem netečný vůči jakékoliv reklamě, k té vlezlé - a u nás ani žádná jiná neexistuje - určitě nejvíc. Reklamní bilboardy téměř nevnímám, ale teprve vylepením státního symbolu v podobě vlajky podél dálnic jsem si uvědomil, jak brutálně drze vstupuje reklama či její vizuální podoba do krajinného prostředí, a jakým způsobem ho hyzdí. Teprve nyní jsem si uvědomil masivnost a zbytečnost rozsahu, v jakém jsou bilboardy a jeho nosiče u nás rozmístěny. To se největšímu provozovateli venkovní reklamy BigMedia povedlo skvěle.

Včera zadělali na Babiše a zítra zadělají na Hitlera

6. 9. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Velice se mi líbí jasná proevropská orientace, kterou dává nyní před volbami najevo TOP09 jako snad asi jediná z parlamentních stran. A myslím, že je to zcela uvěřitelné. Nicméně právě politika této strany v rámci tzv. Nečasovy vlády přispěla k nástupu Andreje Babiše ve volbách 2013. Pro ODS platí stejný problém bez bonusu proevropské orientace.

Gerasimovova doktrína

6. 9. 2017

čas čtení 4 minuty

Rusko se v poslední době snaží zasáhnout Spojené státy z různých protikladných úhlů. Ruské (ro)boty během prezidentské kampaně posilovaly Donalda Trumpa, ale když tento prezident úřaduje, ruská média ho zobrazují jako slabého. Vladimir Putin vyhazuje z Ruska americké diplomaty a omezuje možnosti pro oteplení vzájemných vztahů. Zatímco Kongres prosazuje tvrdší linii, řada médií konstatuje, že Putinova hra ohledně Trumpa selhala.

Antropologové varují: Západ nerozumí moderním konfliktům

6. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Posledních zhruba 70 let dochází ve světě opakovaně k povstáním, která typicky porážejí moderně vybavené armády s přibližně desetinou jejich palebné síly. Tým vedený kognitivním antropologem Scottem Atranem v řadě studií zkoumal moderní povstalce - a dospěl k závěrům, podle nichž Západ nedokáže chápat spirituální rozměr soudobých povstání ZDE (pdf).

Ve vodě, kterou pijete, jsou kontaminovaná vlákna z plastů

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Miliardy lidí na celé planetě pijí vodu kontaminovanou částicemi plastů. Byly nalezeny v 83 procentech vzorků pitné vody. Vědci varují, že se plastové mikročástice  v kanalizaci spojují s bakteriemi

Vědci zaznamenali znečištění pitné vody mikroplastickými částicemi ve většině zemí světa. Vyvolalo to naléhavé hlasy, aby se začalo zkoumat, jaký to má dopad na lidské zdraví.  

Organizace Orb Media zkoumala stav pitné vody ve více než deseti státech. 83 procent vzorků pitné vody bylo kontaminováno plasty. Největší koncentrace plastových vláken v pitné vodě byla v USA, 94 procent. V Británii, v Německu a ve Francii byla nejnižší míra kontaminace, ale pořád ještě byla 72 procent. 

Reuters: Evropský soudní dvůr odmítl žalobu středoevropských zemí proti uprchlickým kvótám

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace, středa ráno: Evropský soudní dvůr odmítl žalobu Slovenska a Maďarska proti povinnosti rozmisťovat na svém území uprchlíky.


Očekává se, že Evropský soudní dvůr ve středu odmítne žalobu středoevropských zemí vznesenou proti povinnosti přijmout uprchlíky z Afriky a z Blízkého východu.

Evropský soudní dvůr se sídlem v Lucembursku má asi ve středu ráno v 8.30 středoevropského času vydat verdikt ohledně žaloby proti imigrační politice Evropské unie, kterou podaly Slovensko a Maďarsko a kterou podpořilo Polsko-.

Diplomaté z EU očekávají, že žalobu soud razantně odmítne, píše tisková kancelář Reuters. Verdikt prý povede k obnovení rozhovorů v rámci Evropské unie ohledně vytvoření nouzového mechanismu pro rozdělování výjimečně vysokého počtu uprchlíků a migrantů.
Žaloba od středoevropských zemí argumentuje, že povinné přemisťování žadatelů o azyl z frontových zemí, jako je Řecko a Itálie, ochromuje jejich suverenitu a ohrožuje jejich homogenní společnosti.

Žalující země požadují, aby Evropská unie naopak posílila své vnější hranice a začala bojovat proti imigraci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak brexit hrozí v Británii likvidací demokracie

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Součástí odchodu Británie z Evropské unie má být automatické převzetí balíku veškerých zákonů Evropské unie do interního britského zákonodárství. O zákonu, který má toto umožnit, se má hlasovat v Británii tento týden.

Záležitost je to však velmi problematická, a proto se Labouristická strana a zřejmě i veškerá další opozice chystá proti tomuto zákonu hlasovat.

Po přijetí veškeré evropské legislativy do britského právního systému mají totiž jednotliví britští ministři!! nikoliv parlament!  dostat právo proškrtat evropské zákony tak, aby to vyhovovalo dnešní britské konzervativní vládě.

Podpora pro Evropskou unii je stále velmi silná

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Němci pohlížejí nesmírně optimisticky na budoucnost své země. Zdá se, že politický střed je v Německu daleko silnější než v mnoha jiných zemích EU. 59 procent Němců je s vývojem ve své zemi spokojeno a 63 procent Němců je spokojeno se stavem německé demokracie. 

Nejnespokojenější ze zkoumaných šesti zemí EU jsou Italové. Jen 13 procent Italů zastává názor, že jejich země jde správným směrem.  Ve Francii si to nyní myslí 36 procent občanů, po zvolení Emmanuela Macrona jejich počet výrazně vzrostl. 

Nespokojenci v celé Evropské unii jsou většinou pravičáci. V Německu se považuje za pravičáky 7 procent obyvatelstva a z nich je 63 procent nespokojeno se stavem demokracie v zemi a 65 procent je nespokojeno se stavem demokracie v EU. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Vedení ÚSTR se ohrazuje vůči kampani vedené proti historičce Blaive

6. 9. 2017

čas čtení 3 minuty


V Praze 6. 9. 2017 – Už více než dva týdny s úžasem sledujeme smršť v médiích a na sociálních sítích, která se spustila na naši historičku Muriel Blaive. Odstartoval ji server Echo24 větami, ve kterých překroutil výroky Muriel Blaive, citované v rozhovoru na A2larmu. Z původního sdělení „čím širší výzkumy proběhly, tím více archivy zdokumentovaly absenci odporu, a naopak rozsah spolupráce /…/. Za minulého režimu bylo mnohem více vyjednávání na individuální i kolektivní úrovni, než jsme předpokládali“ Echo24 pořídilo větu „Podle poradkyně ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Muriel Blaive z výzkumu archivů bezpečnostních složek vyplývá, že v komunistickém režimu nebyl odpor, naopak neustálé vyjednávání a dialog.“ K této větě, samozřejmě zcela ignorující kontext, pak server přidal své hodnocení typu „Vymývání mozků a přepisování dějin?“ Odstartoval tím řadu nenávistných reakcí (např. na „Svobodném fóru“), jejichž leitmotivem je, že Muriel Blaive (a nejlépe celý ÚSTR) relativizuje zlo komunismu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2017

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 189,86.     Výdaje na provoz Britských listů byly 73 439,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem srpna 2017 143 995,56 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

45836