Monitor Jana Paula: Zemřel Vojtěch Petratur

31. 12. 2021 / Jan Paul

čas čtení 1 minuta

Člověk, který ušel neuvěřitelnou životní cestu od instalatéra a montéra na stavbách v době normalizace, až po milovníka umění, sběratele a nakonec galeristu Městské galerie Panský dvůr ve Veselí nad Moravou. Byl kamarádem mnoha českých umělců, namátkou V. Boštíka, O. Zoubka, K. Nepraše, I. Kafky, J. Sopka, J. Žáčka, V. Merty a mnoha dalších. Jak informovala malířka Barbora Lungová: „Vojta odešel náhle na Štěpána, na zástavu srdce doma ve Veselí. Neumřel v posteli, ale vstoje, jako chlap, jak to vždycky předpovídal“.

 

Vojtěch Petratur (1938) se narodil v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Rodina byla považována za politicky nevhodnou, Vojta se musel vzdát studií oblíbené historie a vyučil se instalatérem. Řemeslo ho přivedlo do Prahy, kde se seznamoval s mnoha výtvarníky i teoretiky, z nichž mnozí se netěšili přízni tehdejšího režimu. Některým pomáhal i při tvorbě, například jeho instalatérské dovednosti využíval třeba sochař Karel Nepraš. Když přijížděl do Prahy, tak vždy s vínem a slivovicí pro své umělecké přátele.

Po roce 1989 se naplno věnoval pořádání výstav v Galerii Ve dvoře ve Veselí nad Moravou a také v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Během let zde proběhlo mnoho výstav známých, ale také začínajících umělců. Jako sběratel se začal profilovat v sedmdesátých letech minulého století, zprvu od drobných Ex-libris a prací na papíře, až po obrazy a plastiky především současných umělců.

Poznal jsem Vojtu Petratura jako člověka citlivého, vstřícného, otevřeného, s vyhraněnými názory a vytříbeným estetickým cítěním. Čest jeho památce!



1
Vytisknout
7297

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022