Sýrie: Lokalizován požár po izraelském útoku

29. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Damašek uvedl, že požár způsobil vážné škody na terminálu, který přijímá importované zboží.
  • Izraelské ozbrojené síly připouštějí, že provádějí útoky v Sýrii. 

Hasiči v úterý večer lokalizovali požár, který několik hodin zuřil v syrském přístavu Latakíja, poté co proběhl útok připisovaný Izraeli. Oheň vypukl v kontejnerovém terminálu. Šlo o druhý takový útok na přístav během prosince.

 

Ranní útok znamenal neobvyklý útok na přístav, přes nějž prochází většina dováženého zboží. Další podobný útok proběhl 7. prosince a syrská média hlásila přítomnost izraelských letounů. Také v tomto případě vznikl požár.

Syrští představitelé a média tvrdí, že úterní útok způsobil větší škody a exploze bylo slyšet na kilometry daleko. Syrská protivzdušná obrana byla aktivována, když střely začaly dopadat na terminál kolem 3:20 hod.

Vojenský představitel prohlásil, že izraelské střely byly odpalovány z moře západně od přístavu, zasáhly terminál a vyvolaly požár, který způsobil vážné škody.

Podle státní syrské agentury SANA bezprostředně nepřišly zprávy o obětech.

Státní televize Al-Ichbaríja odvysílala záběry, na nichž z terminálu šlehají plameny a stoupá dým. Později zachytila rozbité sklo a další škody na obytných budovách a vozidlech zaparkovaných u přístavu. Uvedla, že došlo i k poškození nedaleké nemocnice.

Podle reportéra výbuchy bylo slyšet až v Tartúsu více než 80 km daleko.

V době prvního útoku opoziční organizace Syrian Observatory for Human Rights se sídlem v Británii uvedla, že nálet zasáhl dodávky zbraní určené proíránským bojovníkům.

Izraelská armáda odmítla komentovat útok v Sýrii. Ale ve výroční zprávě náčelník štábu generálporučík Aviv Kohavi chválil úspěchy při narušování zásilek zbraní pro izraelské nepřátele v regionu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6955

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022