Až 4 miliony Američanů kvůli "dlouhému COVIDu" nejsou schopny práce

29. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
V dalším příkladu finančních škod, kterou si vyžádal nový koronavirus během pandemie, nová zpráva odhaduje, že až 4 miliony Američanů jsou bez práce, protože bojují s dlouhodobým onemocněním způsobeným COVIDem.

Tato realita by se mohla promítnout do ušlých mezd ve výši nejméně 170 miliard dolarů ročně, varuje zpráva.

Několik průzkumů se pokusilo změřit dopad dlouhodobého onemocnění COVID na zaměstnanost.

Federální rezervní banka v Minneapolis minulý měsíc odhadla, že 26 % lidí s dlouhodobým onemocněním COVIDem bylo od poloviny roku 2021 bez práce nebo si zkrátilo pracovní dobu. Mezitím mezinárodní průzkum zjistil, že 22 % lidí s dlouhodobým onemocněním COVIDem nepracovalo kvůli své nemoci a 45 % mělo zkrácenou pracovní dobu. A průzkum v Británii zjistil, že 16 % lidí s dlouhým COVIDem mělo od dubna do května 2021 zkrácenou pracovní dobu a 20 % bylo na placené nemocenské.

Dlouhý COVID může být těžké definovat, protože příznaky jsou široké a mohou trvat měsíce. Mnoho z postižených trpí únavou, mozkovou mlhou, bolestmi kloubů nebo svalů, bušením srdce, bolestí na hrudi, závratěmi, změnami menstruace nebo změnami chuti či čichu. V červnu zveřejnila americká centra pro kontrolu a prevenci nemocí studii, která zjistila, že 1 ze 13 dospělých Američanů a 19 % dospělých, kteří mají COVID, bojuje s dlouhodobými příznaky COVID.

Podle zákona o Američanech s postižením (ADA) je dlouhý COVID považován za postižení.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4509

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2022