Nejvyšší americký generál říká, že Rusko již válku na Ukrajině prohrálo a zaplatilo obrovskou cenu na bojišti

16. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Předseda sboru náčelníků štábů generál Mark Milley v úterý prohlásil, že Rusko válku na Ukrajině prohrálo. "Ruský prezident Vladimir Putin si myslel, že může Ukrajinu rychle porazit, rozbít alianci NATO a jednat beztrestně. Mýlil se," řekl Milley při rozhovoru s novináři v Bruselu, informuje Business Insider.

Nejvyšší americký generál se pustil do Moskvy za zahájení nevyprovokované invaze na Ukrajinu a zdůraznil, že Rusko v jejím důsledku zaplatilo "obrovskou cenu na bojišti".  "Rusko je nyní globálním vyvrhelem a svět se nadále inspiruje ukrajinskou statečností a vytrvalostí. Stručně řečeno, Rusko prohrálo; prohrálo strategicky, operačně i takticky," dodal Milley.

Milleyho komentář o válce na Ukrajině se shoduje s rozborem náčelníka obranného štábu Spojeného království admirála sira Tonyho Radakina, který v prosinci řekl, že "Rusko prohrává" a "svobodný svět vítězí".

Když Rusko loni v únoru vtrhlo na Ukrajinu, všeobecně se očekávalo, že Kyjev dobude během několika dní. Tento cíl se však ruským okupačním silám nepodařilo splnit, protože ukrajinské jednotky kladly mnohem tvrdší odpor, než se očekávalo.

V průběhu roku 2022 se boje z velké části přesunuly na východ Ukrajiny a konflikt se proměnil v brutální, drtivou opotřebovací válku.

Vladimir Putin v září nezákonně anektoval čtyři ukrajinské regiony a prohlásil je za součást Ruska, přestože ruské jednotky tyto regiony plně neobsadily. Ukrajinská protiofenzíva v částech těchto území zatlačila ruskou armádu na ústup.

Válka zuří dál a Rusko, které zmobilizovalo stovky tisíc dalších vojáků, zřejmě zahájilo novou ofenzívu na východě s cílem pohltit Donbas, tvořený Doněckem a Luhanskem, dvěma regiony, které Putin nezákonně anektoval. Ruské zisky jsou však omezené.

Obě strany zaznamenaly od zahájení invaze velké ztráty. Ruské ztráty se podle odhadů blíží 200 000.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že Putin není vysokým počtem obětí nijak znepokojen a usiluje o to, aby ukrajinské vojsko přečíslil.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5066

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2023