Rozsáhlé války se v Evropě objevily "o 1000 let dříve, než se dosud předpokládalo"

3. 11. 2023

čas čtení 2 minuty

Reanalýza kosterních pozůstatků ve Španělsku naznačuje, že konflikty se odehrávaly zhruba před 5 000 lety v období neolitu, sdělují vědci


Nejstarší období válečných konfliktů v Evropě se zřejmě odehrálo více než 1 000 let před tím, co bylo dříve považováno za první rozsáhlý konflikt v regionu, naznačili vědci.

Reanalýza více než 300 souborů kosterních pozůstatků odkrytých ve Španělsku - datovaných radiokarbonem do doby před 5 400 až 5 000 lety - naznačuje, že konflikty probíhaly dlouho předtím, než se v regionu vytvořily mocné státy.


 

Počet poškozených kostí a neúměrně vysoké procento mužů naznačují, že zranění byla výsledkem období konfliktu, který mohl trvat nejméně několik měsíců, uvedli autoři studie publikované v časopise Scientific Reports.

Studie znovu zkoumala kosterní pozůstatky 338 jedinců z hromadného pohřebiště v mělké jeskyni v regionu Rioja Alavesa na severu Španělska.

Vědci zjistili, že na tehdejší dobu byla míra zranění podstatně vyšší - 23 % jedinců vykazovalo známky kosterních zranění a 10 % mělo nezhojená zranění.

Autoři také zjistili, že 74 % nezhojených zranění a 70 % zhojených zranění se vyskytlo u dospívajících nebo dospělých mužů, což je výrazně vyšší míra než u ženských jedinců a rozdíl, který nebyl pozorován na jiných evropských neolitických nalezištích s hromadným úmrtím.

V lokalitě bylo také objeveno 52 křemenných hrotů šípů, přičemž 36 z nich mělo drobná poškození spojená se zásahem cíle.

Předchozí výzkumy naznačovaly, že konflikty spočívaly v krátkých nájezdech trvajících několik dní a zahrnujících malé skupiny do 20 až 30 osob, a předpokládalo se, že rané společnosti neměly logistické možnosti pro podporu delších a rozsáhlejších konfliktů.

Dříve se předpokládalo, že k nejstaršímu takovému konfliktu v Evropě došlo v době bronzové, přibližně před 4 000 až 2 800 lety.


Celková míra zranění, vyšší míra zranění u mužů, relativně vysoký počet zhojených zranění (což naznačuje, že konflikt trval několik měsíců) a dříve zjištěné poškození hrotů šípů vedly autory k závěru, že mnoho jedinců na pohřebišti bylo vystaveno násilí a mohlo se stát obětí válečných akcí.

Příčiny konfliktu jsou podle autorů nejasné, ale spekulují, že mohly být způsobeny napětím mezi různými kulturními skupinami v regionu v období pozdního neolitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3224

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023