Drábkovo hot a čehý pro cizince

19. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo práce a sociálních věcí v nejlepších tradicích této vlády, jejíž ministr školství mění svá rozhodnutí a spolupracovníky jako košile, obrátilo -- ve čtvrtek 15. března 2012 vydalo tiskovou zprávu, která znamená výrazný posun vůči restriktivním opatřením nařízeným úřadům práce začátkem února t. r. ohledně zaměstnávání cizinců. Jejich mechanické uplatnění znamenalo výrazné poškození tuzemského pracovního trhu, které autor této poznámky zmínil zejména v článku Vyhánění cizinců je krátkozraké.

Nová úprava přichází po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v kauze stěžovatelky, jíž bylo v rozporu se zákonem zamítnuto udělení povolení k zaměstnání a zásadním způsobem zmírňuje původní restrikci.

K záležitosti se s odkazem na zmíněný rozsudek vyslovilo Konzorcium nevládních organizací pracujících s migranty (dále jen Konzorcium), jehož právníci původní pokyn kritizovali pro jasný rozpor s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, který mj. prohlásil, že paušální zamítání pracovních povolení s odkazem na  obecnou situaci na trhu práce, je nezákonné. Konzorcium dále konstatovalo, že "rychlá úprava zmíněného pokynu MPSV pro úřady práce vypovídá o jeho  nepromyšlenosti". Pavel Čižinský z Multikulturního centra Praha k tomu uvedl, že "odpovědný výkon státní správy by neměl spočívat ve  vydávání pokynů, které pouze znejišťují migranty a zaměstnavatele a  poté, co se ukáže, že neodpovídají realitě, tak se rychle mění".

Pokyn  podle Marka Čaňka, policy officera Konsorcia původní pokyn nevyšel z hlubší analýzy role migrantů na trhu práce v České  republice, jakož i dopadu předchozích opatření od začátku ekonomické  krize na podzim 2008. Je založen na rovnici: vyženeme migranty z trhu  práce a na tato místa naženeme domácí nezaměstnané. Tak jednoduše ale  globalizovaný trh práce v České republice a Evropské unii nefunguje."  

Dlužno dodat, že Konzorcium je tvořeno osmi nevládními organizacemi. Na svých webových stránkách ovšem aktivitami příliš neplýtvají, citované vyjádření je spíše výjimečné. Nepochybně to souvisí s politikou Ministerstva vnitra, které je gestorem státní imigrační politiky, v níž záležitosti týkající se integrace cizinců svěřuje zejména Centrům pro podporu integrace cizinců, jež jsou jeho prodlouženou pákou. Zájem těchto center na korekci státní imigrační politiky tomu odpovídá. Neziskové organizace s profesionalizovaným zázemím v jejich stínu živoří a v této situaci se místo obhajoby lidských práv spíše třesou o hubené dotace. Například Most pro lidská práva, NNO působící čtrnáct let v pardubické průmyslové aglomeraci, tiše zrušila vlastní expertní skupinu, protože by mohla být důvodem kontroverze. K zásadním opatřením zhoršujícím pozici cizinců se zásadně nevyjadřuje. A raději se věnuje hlavně služebné činnosti posvěcené vládními a regionálními granty.

0
Vytisknout
10373

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2012