Papež Benedikt se na Kubě modlil za "svobodu všech občanů"

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Papež Benedikt XVI se během návštěvy Kuby modlil k jejímu patronu za svobodu a obnovu země "pro dobro všech Kubánců". Komunističtí předáci ostrova rychle odmítly apel katolického pontifa, aby byly zavedeny reformy. Avšak Fidel Castro uvedl, že se s papežem rád setká. V úterý měl papež pětapadesátiminutovou schozku s prezidentem Raulem Castrem, bratrem Fidela Castra, který na Kubě vládne. Papež navrhl, aby se Velký pátek stal volným dnem. Nedostalo se mu žádné reakce, avšak mluvčí Vatikánu uvedl, že je přirozené, že vláda bude o takové žádosti uvažovat.

Papež také apeloval ve věci kubánských politických vězňů, zejména Alana Grosse, amerického podnikatele, který byl na Kubě odsouzen na 15 let do vězení za špionáž.

Papež ve svých modlitbách i projevech na Kubě hovořil o otázkách, které jsou vysoce citlivé pro kubánskou vládu. Kubánská vláda jeho požadavek reforem odmítla. Raul Castro uvedl, že otevření kubánského politického systému by znamenalo likvidaci kubánského socialistického projektu, protože každé alternativní politické straně by dominovali nepřátelé Kuby z Floridy a z jiných částí USA.

Kuba je nejméně katolickou jihoamerickou zemí. Většina Kubánců je sice formálně katolická, ale katolickou víru praktikuje méně než 10 procent obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6639

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2012