POZNÁMKA NA OKRAJ:

Proč by se i bohatí měli starat o stát, neboli O východisku z čistého šílenství?

28. 3. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Není překvapující, že existují bohatí lidé, kteří se nestarají o příjmy a služby státu. Kdo se může sám o sebe finančně postarat ve všech předvídatelných situacích lidského života, ten se vlastně nemusí starat o blahobyt svých spoluobčanů, ačkoli by to asi dělat měl -- a to nejen z toho důvodu, že není až do konce svých dnů svým bohatstvím zajištěn pro úplně každý případ. Pokud ale lidé, kteří potřebují pomoc a podporu ze strany státu, nebo ti, kteří by se mohli rychle sami ocitnout v takové situaci, záměrně veřejně viditelně nereagují na korupční zneužívání země, zpronevěry a tunelování, kter jdou i k jejich vlastní tíži, je to dost divné. Ale nejen v ČR i v SRN existuje dost lidí, kteří dávají přednost tomu zůstat doma, než aby protestovali, kteří volí spíše ty politiky a strany, kteří jednají proti zájmům národa a tím pádem i jejich vlastním zájmům.

V Německu byli dlouhou dobu liberálové z FDP známi tím, že zastávali zájmy lidí s lepšími a velmi vysokými příjmy. A ačkoli tahle skupina lidí je dost malá, ve volbách strana dosáhla úžasných výsledků. V neděli v Sársku jim ale zbylo jen 1,2% hlasů. A pokud by všichni ti, kteří byli zklamáni z práce politiků a z nedostatku státních dávek šli k volbám a hlasovali, podíl liberálů by byl určitě ještě nižší.  

Ptám se, jestli stále existuje naděje, že by méně lidí ve volbách hlasovalo proti vlastním zájmům. Přinejmenším krátkodobě, alespoň v této zemi, se to zdá být možné. Jak se ale   rozhodnete Vy osobně u Vás? Je Vám jedno, že stát zchudnul, že se sníží nebo zruší státní sociální péče? Může Vám to být jedno, protože jste dost bohatí? Nebo nebudete alespoň už volit ty, kteří pomáhají bohatým tím, že ušetří na výdělcích pro chudší? Nebo byste se rozhodli i pro to jít na ulici a demonstrovat proti korupci, zpronevěrám a tunelování, a za změnu vlády?

0
Vytisknout
9003

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2012