Pět nejvlivnějších zemí EU požaduje radikální změny zahraniční a obranné politiky

19. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Pět ze šesti největších zemí EU podporuje plány na vytvoření celoevropského ministerstva zahraničních věcí a většinové hlasování, čímž by se EU vyhnula britskému vetu. Má také vzniknout možná evropská armáda a jednotný trh pro evropské zbrojovky.

Tuto německou iniciativu podporuje 11 ze 27 členských zemí EU. Její součástí jsou nedávné návrhy z Berlína a z Bruselu, aby byl volen přímou volbou evropský prezident, aby evropský parlament dostal nové rozsáhlé pravomoci a aby se dále rozštěpila EU vytvořením další parlamentní komory pro 17 členských zemí eurozóny.

Dokument také požaduje vytvoření evropské policie, která by chránila vnější hranice EU, a vytvoření jednotného evropského víza.

Všechny tyto návrhy jsou obsaženy v dvanáctistránkovém dokumentu, který je silně kontroverzní a pokud bude realizován, zvýší tlak na Británii, aby z Evropské unie odešla.

"Má-li se Evropská unie stát skutečným aktérem na globální scéně, musíme v dlouhodobější perspektivě zavést ve společné zahraničněpolitické a bezpečností sféře více většinových rozhodnutí, aby nemohla jediná členská země blokovat iniciativy," praví se v dokumentu.

Dokument podpořily Německo, Francie, Itálie, Španělsko a Polsko, pět z šesti největších členských zemí EU kromě Británie. Dokument podepsaly také Holandsko, Belgie, Dánsko, Rakousko, Portugalsko a Lucembursko.

V dokumentu se navrhuje, aby bylo možné měnit dosavadní evropské smlouvy prostřednictvím většinového hlasování, bez práva veta, protože získávání konsensu mezi 27 nebo 28 zeměmi je pracné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9087

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2012