Škrty britské vlády udusily hospodářský růst, varuje bývalý poradce liberálních demokratů pro strategii

23. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

V jihoanglickém letovisku Brighton právě probíhá výroční kongres britských liberálních demokratů, kteří jsou součástí vládní koalice s britskými konzervativci. Liberální demokraté jsou ale levostředová strana a jejich koaliční "prostituce" s konzervativci vedla k drsnému poklesu jejich volebních preferencí, na pouhých 8 procent, zejména proto, že šéf liberálních demokratů Nick Clegg před volbami v květnu 2010 přislíbil, že jeho vláda nebude zvyšovat univerzitní školné, hlasovaly pro něho tisíce studentů, a po příchodu do vlády školné horentně zvýšil. (Vydal videoomluvu, která byla okamžitě zparodována. Parodie vyšla i na Itunes jako samostatná nahrávka populární hudby!)

Druhou velmi špatnou zprávou pro liberální demokraty je vystoupení Richarda Reevese, který byl donedávna šéfem pro politickou strategii strany. Ten nyní veřejně varoval, že britská vládní politika škrtů udusila v Británii hospodářský růst a vyvolala druhé kolo hospodářské krize.

Pozorovatelé poukazují na to, že škrty, které neuměle provádí britský konzervativní ministr financí George Osborne, jsou ideologicky motivovány a jejich cílem není hospodářské oživení, ale likvidace sociálního státu. Britští konzervativci před volbami v květnu 2010 vystupovali jako středová strana, prosazující například ochranu životního prostředí a práva žen. Během vlády konzervativců, kteří ve volbách nedostali plný mandát, a proto museli vytvořit koalici s liberálními demokraty, se však ukázalo, že je strana ve skutečnost extremně pravicovou organizací, která před volbami v roce 2010 pouze z politických důvodů předstírala racionalitu. Pozorovatelé poukazují na to, že zejména z nedávné restrukturalizace vlády vyplývá, že premiér Cameron přestal předstírat, že konzervativci už nejsou ona dobře známá "nasty party", "zlovolná strana".

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění podporuje nyní labouristy (sociální demokraty) 48 procent voličů, konzervativce 30 procent, euroskeptické extremisty UKIP 10 procent a liberální demokraty 8 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6181

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2012