Ruská ruleta s metanolem

25. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 2 minuty

Metanolový skandál už začíná nabývat rozměrů celonárodní tragedie; stále umírají další lidé a nemocnice po celé zemi hlásí nové a nové otravy.

V prodejní síti je kolem 20 milionů lahví tvrdého alkoholu, a toto množství je dle posledního sdělení policejního prezidenta Červíčka kontaminováno 5 až 15 tunami metanolu.

Znamená to, že KAŽDÁ zakoupená láhev bude s pravděpodobnosti 1 až 2 promile jedovatá, což se týká i značkových likérů, jako např. becherovka, protože nikdo v tomto státě zřejmě není schopen doložit původ prakticky ŽÁDNÉ láhve.

Ale jak se však zdá, tak představitele tohoto státu především nejvíc zajímá obnova tuzemského i zahraničního trhu s alkoholem. Přísný režim prohibice má být uvolněn v řádu několika dní a za pulty se mají dostat lihoviny opatřené nově natištěnými kolky, které by spotřebitelům měly garantovat jejich nejedovatost.

Má to však jeden háček; důvěra ve sliby tohoto státu byla zle otřesena tím, že jeho představitelé svými chybami a liknavostí dopustili, aby umřelo již 25 lidí a mnoho dalších skončilo s velmi vážnými zdravotními následky. A podle všeho je pravděpodobné, že tragedii ještě zdaleka ještě není konec.

Pro obnovení důvěry v tento stát by bylo nutné přinejmenším:

1. Stát by měl zpětně odkoupit od občanů veškerý v Česku zakoupený tvrdý alkohol. Toto opatření by mohlo zabránit dalším nebezpečným otravám, protože mnoha lidem je líto vylévat mnohdy draze zakoupený značkový alkohol.

2. Všechen alkohol, který je potenciálně jedovatý, tj. zmíněných 20 milionů láhví, a dále vše co by odkoupil od občanů, by měl být zničen.

3. Odškodnit všechny oběti otrav (jak se zdá, existuje v této věci pozitivní posun) a dále všechny poctivé výrobce značkových lihovin.

4. Exemplárně potrestat všechny dopadené výrobce a distributory jedovatých lihovin a z jejich majetku hradit nesmírné škody, které stát utrpěl, byť alespoň v malé míře.

5. Vládní ministři, kteří mají za selhání kontroly státu nad výrobou a distribucí konzumního lihu politickou odpovědnost, by se měli omluvit a poté rezignovat.

6. Omluvit se okolním státům za to, že vláda uvažovala o exportu alkoholu i přesto, že na tuzemský prodej byl uvalen zákaz.

7. Vyhlásit státní smutek.

Jedině tak by se snad dal obnovit kredit tohoto státu. Státu, který se jak se zdá svým občanům téměř úplně odcizil.

0
Vytisknout
14819

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2012