"Poslanci a senátoři jsou debilové"

26. 9. 2012 / Ladislav Stalmach

čas čtení 3 minuty

Těmito slovy mne chtěl uklidnit jeden člen zákonodárného sboru, když mi vysvětloval, proč nebyl schválen pozměňovací návrh k Občanskému soudnímu řádu, který by uvítala většina občanů a pro ty nejchudší to mohlo být světlo na konci tunelu. Jednalo se totiž o napravení neslýchaného stavu, kdy hrstka exekutorů řádí po celé zemi a využívá špatného zákona a místo aby byli úředníky napravujícími křivdy na věřitelích jsou to bezskrupulózní podnikatelé a vydřiduši.

Pozměňovací návrh vytvářel tzv. regionalizaci exekutorů, stejně jako jsou místně příslušní ostatní úředníci státu, například soudci. Druhou změnou mělo být to, že by již nebylo možné za bagatelní pohledávky typu nezaplacené pokuty za černou jízdu požadovat náklady ve výši procentního tisíci násobku této částky. Návrh ve středu 19. 9. neprošel sněmovnou.

Představte si, že by ve vaši obci měli zastupitelé na pořadu jednání schvalování dlouho očekávané výstavby vodovodu a dětského hřiště, opravy kulturního domu a důležité místní komunikace a také žádost místního podivína, který chtěl koupit hasičskou zbrojnici.

Všichni chtěli schválit vodovod, hřiště i obě opravy, ale prodej zbrojnice byl pro ně nepřijatelný.

Starosta ale všechny věci sloučil do jediného hlasování a tak zastupitelé ve snaze zachránit hasičskou zbrojnici zamítli vše.

V obci lidé dál neměli přístup k pitné vodě, děti si mohly hrát leda na silnici, do kulturního domu teklo nespočtem děr a místní komunikace vypadala jako tankodrom.

Zvykli jsme si, že na obcích je možné všechno, ale troufám si říct, že toto se stát nemůže. Vždy tam totiž nakonec zvítězí zdravý selský rozum.

Ne tak v našem nejvyšším ústavodárném sboru. Je běžnou praxí, že senátoři dodávají pozměňovací návrhy v balíčcích, které obsahují rozumné body a občas se tam také vyskytne neakceptovatelná blbost. Selský rozum nabádá- rozdělme to, hlasujme o každém návrhu zvlášť, zamítněme špatné a odsouhlasme dobré a potřebné.

Díky nedohodě mezi oběma komorami toto není možné.

Kdyby se jednalo o příběhy z manželství, nebo snad z malé obce, bylo by to možná úsměvné, ale těchto 281 vážených mužů a žen má na svých bedrech správu desetimilionové země, jsou za to náležitě odměňováni, ve volbách slibovali...

Nemyslím si, že jsou debilové. Jsou to špatní správcové. Ukrývá se mezi nimi mnoho vychytralců, kteří zneužívají důvěru získanou od voličů k prosazování lobbystických zájmů. Do své práce nedávají srdce, nebojují za správnou věc. Naučili se žít s marasmem, za který jsou zodpovědni.

0
Vytisknout
14772

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012