Kdo do tebe karikaturou, ty do něj - karikaturou?

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

< Text nad obrázky zní: "Tvrdit, že muslimové jsou divoši, je SVOBODA PROJEVU. Protestovat proti tomu už svobodou projevu není."

Egyptský list al-Watan prosazuje civilizovanou reakci na západní urážky islámu. Vydal proto vlastní karikatury jako odpověď na ty západní. Naznačují, že Západ dokáže na islámském světě vidět jen to nejhorší, kdežto toho, co je v pořádku, si nevšímá.

Po protestech vyvolaných islamofobním filmem Nevinnost muslimů vydal pařížský satirický týdeník Charlie Hebdo hrubé protislámské karikatury citující předmětný film. Al-Watan reaguje vlastními karikaturami; ty ovšem nenapadají žádné centrální západní symboly per se, ale způsob, jakým Západ pohlíží na islámský svět.

Redakce pokládá vlastní karikatury za civilizovanou alternativu násilných protestů, které v muslimském světě následovaly po zveřejnění traileru filmu Nevinnost muslimů prostřednictvím služby Youtube.

Na jednom z obrázků jsou "západní brýle" zobrazující budovy Světového obchodního centra v plamenech. Jiný zachycuje světlomet zabalený v americké vlajce, který osvětluje rozzlobeného muže v turbanu a s nožem, zatímco mírumilovného muslima ignoruje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8530

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012